De ce nu s-au încărcat încă toate cardurile educaționale de 500 de lei, declarate eligibile: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene verifică CNP-urile, explică șeful ISJ Dâmbovița, Valentin Stancu

75 de vizualizări
Foto: © Ilya Genkin | Dreamstime.com
Motivul pentru care multe carduri educaționale încă nu au fost încărcate de Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene (MIPE) este acela că instituția mai face o verificare suplimentară a CNP-urilor beneficiarilor. „Sunt cazuri în care într-o familie dacă anul trecut beneficiar era tatăl, acum s-a depus cerere pe numele mamei și trebuie reverificate aceste CNP-uri. În acest moment nu toți beneficiarii dintr-o școală au primit banii pe anul în curs”, explică șeful ISJ Dâmbovița, Valentin Stancu pentru Edupedu.ro. Pe mailul redacției am primit mesaje de la părinți din mai multe județe care ne-au semnalat că deși a trecut o săptămână de când MIPE a anunțat că se încarcă cardurile în valoare de 500 de lei pentru rechizite și haine, încă nu au primit banii.
  • Edupedu.ro a solicitat un punct de vedere Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene privind motivele pentru care nu s-au încărcat toate cardurile eligibile până în data de 22 noiembrie 2024. Când vom primi un răspuns îl vom publica

Pe mailul redacției Edupedu.ro au curs mesajele părinților care au deja carduri de anul trecut școlar și care încă nu au fost încărcate de către MIPE, deși Ministerul a anunțat luni că va începe să alimenteze aceste tichete educaționale pentru beneficiarii care au depus și anul trecut și anul acesta carduri și au fost declarați eligibili. De altfel, Edupedu.ro a scris că în unele județe a început încărcarea tichetelor de 500 de lei.

Există mai multe situații semnalate și am încercat să le clarificăm.

Cei mai mulți părinți care ne-au scris ne-au spus că deși au cardurile de anul trecut și la școală li s-a spus că au fost declarați eligibili și trebuie să primească banii încă nu i-au primit.

O situație semnalată în județul Dâmbovița, unde inspectorul general școlar Valentin Stancu a confirmat că banii au început să fie încărcați pe carduri dar există și situații particulare. „Nu știu criteriile prin care se dau banii în tranșe de la MIPE, dar situația este în felul următor: după ce STS a verificat în SIIIR cererile și le-a validat din punct de vedere al veniturilor, acum MIPE verifică CNP-urile. Pentru că sunt unele cereri care se repetă. De exemplu, sunt aceiași solicitanți, aceiași părinți de anul trecut, dar atunci era beneficiar mama, acum este tatăl și viceversa. E foarte greu de spus în acest moment de ce spre exemplu, unui părinte i s-a încărcat în acest moment de la aceeași școală și altuia nu i s-a încărcat. Poate pur și simplu este în tranșa de verificare de acum. Zilele acestea asta face MIPE, verifică aceste date”, explică șeful ISJ Dâmbovița pentru Edupedu.ro.

În Dâmbovița anul acesta au fost depuse 11.700 de cereri, dintre care eligibile au rămas doar 11.120, potrivit datelor ISJ Dâmbovița solicitate de Edupedu.ro.

„Cererile sunt făcute de solicitanți, dar beneficiari sunt mai mulți, 17.700 pentru că au mai mulți copii. Dintre cele 11.700 de cereri depuse, 1.531 au avut nevoie de remitere sau de carduri noi. De altfel, azi am primit la inspectorat o tranșă nouă de carduri ale beneficiarilor de anul trecut și deja reprezentanții școlilor au fost chemați să vină ca să le ridice și să le distribuie părinților”, a mai spus șeful ISJ Dâmbovița.

  • De precizat, în anunțul MIPE de săptămâna trecută, instutuția nu explica însă și că banii ar putea intra în tranșe și nici în Ordonanța de urgență nr 83/2023 privind acordarea tichetelor educaționale prin fonduri europene, nici în procedura de distribuire.
Alte situații semnalate de părinți legate de cardurile educaționale
  • Pierderea cardului vechi – Unii beneficiari au pierdut cardurile de anul trecut și deși au fost declarați eligibili și în acest an ei trebuie să facă o cerere la școală pentru a cere un nou card, preciza ISJ Ilfov recent.

De altfel, la solicitarea Edupedu.ro, ISJ Ilfov a confirmat că în această săptămână au ajuns câteva sute de carduri reemise, iar vineri, 22 noiembrie, la inspectorat au ajuns și alte 110 carduri noi pentru părinți din 18 școli care nu aveau deloc carduri. Reprezentanții școlilor trebuie să le ridice de la ISJ până în data de 29.11.2024, apoi în 5 zile să le predea părinților, mai spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Ilfov.

  • Carduri noi pentru 2024-2025 – „Pentru preșcolarii și elevii noi, care au dreptul la acest sprijin începând cu anul școlar 2024-2025, tichetele sociale, în valoare de 500 lei, vor fi emise și distribuite în perioada următoare”, anunța ministrul Adrian Câciu.
Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.

  • Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
  • Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
  • Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
  • Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
  • Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.
Informații de context

„Începând cu data de 18 noiembrie 2024, peste 325 milioane lei vor fi virate pe cardurile educaționale pentru preșcolarii și elevii care au nevoie de acest sprijin. Peste 650 mii de preșcolari și elevi dezavantajați vor beneficia și în acest an de sprijin din partea Guvernului, în valoare de 500 lei prin tichetele educaționale”, anunța MIPE într-un comunicat de presă în data de 13 noiembrie. În aceeași zi, pe pagina sa de Facebook, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu anunța și că „pentru preșcolarii și elevii noi, care au dreptul la acest sprijin începând cu anul școlar 2024-2025, tichetele sociale, în valoare de 500 lei, vor fi emise și distribuite în perioada următoare, iar în data de 18 noiembrie, va începe încărcarea cardurilor emise în anul școlar anterior”.

De menționat, anunțul făcut de ministrul Adrian Câciu vine în campanie electorală și este marcat cu cod electoral alocat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), prin care candidații trebuie să declare propaganda electorală online.

Foto: © Ilya Genkin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Peste 650.000 de părinți cu posibilități materiale reduse primesc bani de la Guvern în săptămâna alegerilor. Cardurile de rechizite și haine vor fi încarcate cu 500 de lei luni, 18 noiembrie, anunță ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu. Mesajul e marcat cu cod electoral

Părinții care au pierdut cardurile educaționale în valoare de 500 de lei pentru rechizite și haine trebuie să depună o cerere la școală, precizează ISJ Ilfov

Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei, cu care părinții pot cumpăra rechizite și haine, au început să fie încărcate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ANALIZĂ Din 24 de elevi intrați în clasa I în anul 2005, doar 10 au luat Bacalaureatul 12 ani mai târziu. Mediul economic: Ne plângem de lipsa forței de muncă, de fapt avem un număr foarte mare de copii pe care-i putem salva

Din generația celor născuți în 1999, care a intrat în învățământul primar în anul 2005, s-au pierdut, nu s-au prezentat, au abandonat școala sau nu au luat Bacalaureatul 58% dintre…
Vezi articolul