De ce nu au copiii din Constanța acces în curțile școlilor, deși ar trebui să fie deschise chiar și în vacanță – VIDEO/FOTO

1.491 de vizualizări
Foto: G4Media.ro
Din luna ianuarie, legislația națională cere ca spațiile exterioare de sport ale școlilor de stat să poată fi folosite de toți copiii chiar și după orele de curs și în vacanță. Lucrurile arată cu totul diferit în realitate. Reporterii G4Media au fost la mai multe școli și licee din București și din Constanța, pentru a vedea în ce măsură este respectată legea, după ce toate instituțiile de învățământ din țară au primit câteva luni pentru a se conforma.

Conform legii, atât copiii cât și tinerii de peste 18 ani înscriși la liceu sau la o școală profesională au dreptul la acces gratuit în curțile oricărei școli, iar unitățile de învățământ au primit un termen de 120 de zile pentru a introduce regulamente de funcționare cu prevederile necesare, precum și un orar de acces care să includă și timpul după orele de program, zilele libere și vacanțele școlare.

Vezi aici care este situația în cele 6 sectoare din București – FOTOREPORTAJ.

Printre instituțiile vizitate în Constanța de G4Media/ENTR se numără școlile 43, 3, 28, 29 și 39 și liceele ”Mircea cel Bătrân”, ”Decebal”, ”Mihai Eminescu”, ”Traian” și „Ovidius”.

La liceele ”Traian” și ”Decebal” erau porțile deschise, dar nu pentru copii, ci pentru muncitori. Instituțiile se află în renovare, iar curțile lor sportive sunt folosite ca spații de depozitare ale molozului și materialului de construcții. Astfel, cel puțin pentru moment, ele sunt practic imposibil de folosit pentru copii. 

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

3 comments
  1. Daaaa, siiigur, pe vremea noastră nu ii pazea nici naiba. Hai sa nu mai cautam motive. Copilul e in grija parintelui in timpul lui liber. Nu e treaba scolii sa il pazeasca. Si nici daca se întâmplă ceva, sa fie trasa scoala la raspundere.
    Scoala sa faca bine sa lase curtea copiilor. Parintii sunt cei raspunzatori. Camere video in curte si politistii locali sa isi faca treaba. Sa amendeze zurbagiii, pe cei care distrug etc. Si nu o sa se întâmple stricăciuni. Si cei care strica pusi sa plateasca si sa repare. Adica, luate masura. Dar deh e greu sa pui osul la treaba. Vrei doar sa iei bani din banul public dar tu scoala si autoritate publica nu va implicați.
    Lasati curtile scolilor pentru copii. Ca și-așa nu au unde bate mingea de atatea masini. Vreti sa nu mai stea in casa pe telefon dar nu le asigurati condiții.
    Si directorii sa inceteze cu regulamentul lor ca sa aiba ei liniște dar nu care cumva sa contribuie la miscarea copiilor. Sunt buni doar sa faca hartii si sa ramana totul pe hartie.

    1. Că doar o să vină strict elevii școlii, nu, pe bază de legitimație? Sau intră cine vrea, când vrea, dacă au chef fac punct de desfacere pentru etnobotanice fix sub fereastra laboratorului de chimie, că se potrivește.

      Iar o țigară aruncată în iarba uscată poate să dea foc la cartier, dar nu, elevii nuuuuu fumează, nu beau, nu se bat, nu se…

  2. Nu au acces ca au avut grija directoarele aservite politic care considera scoala firma lor particulara si se cred vataf pe tarla sa faca regulamente interne in care le da voie intr-un anumit program dar de fapt copiii nu pot atunci. Cu alte cuvinte, noi va lasam, dar e treaba voastra daca puteți intra.
    Tipic romanesc cand vrei sa interzici ceva, pui bețe in roate.
    Gasesc motive ca nu are cine sa ii pazeasca, ca nu sunt in siguranta, ca elevii pot face stricăciuni nesupravegheați etc. Se pricep ele la limbaj de lemn. Daca le impune primaria, gasesc ele subterfugii sa nu ne putem lasa copiii sa bata mingea in curtea scolii.
    Mai luati la puricat scoli, licee din Constanța si o sa constatati asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesoara Carmen Beraru cere reguli pentru profesorii mentori și denunță „denigrarea și sabotajul din partea colegilor cu experiență” în cadrul dezbaterii publice organizate de Ministerul Educației: Acești profesori trebuie sa le ofere debutanților nu doar cunoștințe, ci și sprijin emoțional și moral

Regulamentul de organizare și funcționare al școlilor ar trebui să le impună profesorilor mentori să aibă un comportament adecvat față de debutanți – este propunerea profesoarei debutante Carmen Beraru, de…
Vezi articolul

Cei mai mulți părinți sunt de acord ca doar absolvenții profilului vocațional teologic să poată opta pentru religie la Bac / Două treimi nu vor probă la o disciplină complementară profilului absolvit – sondaj al Federației părinților

Proba suplimentară la bacalaureat, la o disciplină complementară profilului elevului, este respinsă de două treimi dintre părinții participanți la un sondaj realizat de Federația Națională a Părinților – Edupart, ale…
Vezi articolul

Elevii din clasele mici și copiii de grădiniță ar putea fi testați de părinți, acasă, iar elevii de liceu și-ar putea auto-administra testele pe bază de salivă, potrivit lui Sorin Cîmpeanu: N-ai cum să știi câți profesori sunt împotriva testării

Ministrul Educației vrea o aplicare diferențiată a testării elevilor mici și copiilor de grădiniță, față de cei din liceu, potrivit declarațiilor făcute luni seara la Digi24. Ministrul a spus că…
Vezi articolul

Federația Națională a Părinților cere Guvernului să deblocheze urgent acordarea burselor școlare și decontul transportului: „Interese obscure între președinții de consilii județene și transportatori par a bloca inițierea licitațiilor sau contestarea lor la nesfârșit, după caz, astfel elevii fiind privați de dreptul la transport gratuit”

Federația Națională a Părinților face apel către Guvernul condus de Marcel Ciolacu să deblocheze urgent acordarea burselor școlare și decontul transportului. Solicitarea părinților vine după ce tot mai mulți transportatori…
Vezi articolul