De ce nu a dat Ligia Deca vacanță de Paște în 2024: Pentru egalitate de tratament între confesiuni

14.721 de vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat de ce nu a dat vacanță de Paști în anul școlar viitor, 2023-2024. Potrivit structurii anului școlar, vacanța de primăvară pică la mijloc între Sărbătorile Pascale ortodoxe și cele catolice. Prezentă la Sibiu, Ligia Deca a spus că vacanța a fost aleasă între cele două Sărbători Pascale din “egalitate de tratament între concesiuni”, și pentru “echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic”. Edupedu.ro a scris că în 2013, 2016 și 2021 au fost situații similare când cele două sărbători au picat la mare distanță.

Amintim că după ce calendarul anului școlar viitor 2023-2024 a stat în dezbatere publică, Ministerul Educației a aprobat forma anunțată inițial de instituție, fără să ia în seamă propunerea mai multor organizații și grupuri de părinți, reprezentate de Federația părinților și aparținătorilor legali din România (FEPAL) privind mutarea vacanței de primăvară. – detalii aici

  • Edupedu.ro a semnalat faptul că elevii ar putea avea o lună fără cursuri în primăvara 2024: sunt zile libere, vacanță, ori se pot ține săptămânile “Școala Altfel” și Săptămâna “Verde”. România e pe locul 3 în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță – detalii aici

Ministrul Educației, Ligia Deca, spune că nu a acordat vacanța de primăvară în timpul Sărbătorilor Pascale din 2024 pentru că e nevoie de “egalitate de tratament între confesiuni”. Amintim că, potrivit calendarului aprobat de Minister recent, vacanța de primăvară din anul 2024 este între Paștele Ortodox și cel Catolic.

Ligia Deca mai aduce un argument: modulele de școală trebuie să fie echilibrate.

“Pentru anul școlar următor avem o situație deosebită. În anul respectiv avem o distanță mare între sărbătorile pascale catolice și sărbătorile pascale ortodoxe este cam o lună de zile. În logica împărțirii echilibrate a modulelor, adică să avem un număr de săptămâni comparabile, vacanța de Paște pică fix la mijloc. Da, deci există zilele libere legale pentru cele 2 sărbători, iar vacanța de primăvară pică undeva la mijloc. (…) Acesta a fost unul dintre motive, dar motivul principal pentru care această vacanță se află între cele 2 sărbători pascale, pe lângă egalitate de tratament între confesiuni, este și echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic. Este normal ca ele să nu fie dezechilibrate din punct de vedere al numărului de săptămâni. De aceea am rămas pe această barieră”, spune ministrul.

Ligia Deca e explicat și motivul pentru care nu a luat în considerare propunerea mai multor organizații și grupuri de părinți, reprezentate de Federația părinților și aparținătorilor legali din România (FEPAL) privind mutarea vacanței de primăvară în apropierea sărbătorilor cu zile libere legale, adică între 22-30 aprilie. Apoi în continuare ar urma zilele libere 1 mai, 2 mai, 3 mai (Vinerea mare), 6 mai (a doua zi de Paște).

Ministrul Educației precizează că nu au fost prezentate argumente pentru mutarea vacanței.

“Noi am avut în dezbatere publică structura anului școlar în contextul Comisiei pentru Dialog Social, am cerut părerea elevilor, părinților, sindicatelor. Nu am avut în ședință argumentată nevoia mutării acestei vacanțe de primăvara dintre module înspre vacanța de Paște. Unul dintre argumentele pe care le-au adus pentru a păstra acea săptămână așa cum am propus-o inițial este nevoia de spațiu în timpul vacanței pentru organizarea diferitelor etape ale olimpiadelor școlare”, a spus Deca.

Ce s-a întâmplat în alți ani în care au fost diferențe mari între cele două date ale Paștelui

În anul 2013 a existat o situație similară, chiar cu aceleași date care vor fi în 2024: 31 martie 2013 pentru Paștele catolic și 5 mai pentru cel ortodox. La acea vreme, structura anului școlar 2012-2013 a cuprins vacanța de Paști între 6 aprilie și 14 aprilie 2013, după cum scria HotNews.ro.

În anul școlar 2015-2016, vacanța de Paști a fost pusă între 23 aprilie 2016 și 3 mai, potrivit HotNews.ro. Ea a cuprins doar Paștele ortodox care a fost pe 1 mai, dar nu și Paștele catolic de pe 27 martie 2016.

O situația recentă a fost și recent, în anul școlar 2020-2021. În primăvara anului 2021, Paștele catolic a fost pe 4 aprilie, iar Paștele ortodox în 2 mai. În structura anului școlar au fost prevăzute două vacanțe de câte o săptămână în perioadele: 2 aprilie – 11 aprilie și 30 aprilie – 9 mai 2021, după cum nota EduPedu.ro la acea vreme.

Informații de context

Inițial, Ministerul Educației a publicat pe Facebook marți, 14 februarie, la prânz, structura greșită a anului școlar 2023-2024 care prevedea posibilitatea noii vacanțe “mobile” și în martie, nu doar în luna februarie 2024, dar și o vacanță în primăvară care să cuprindă sărbătorile Pascale, ultima schimbare fiind o propunere venită de la mai multe organizații de părinți. Instituția a venit cu o erată, apoi, pentru jurnaliștii acreditați.

Calendarul anunțat oficial de Ministerul Educației pentru anul școlar viitor, 2023-2024, prevede patru posibile săptămâni lipsite de cursuri pentru elevi și profesori, plasate în lunile aprilie și mai 2024. Acest lucru se poate întâmpla deoarece școlile au voie să își desfășoare activitățile din Săptămâna “Verde” și din Săptămâna “Școala altfel” oricând de când începe școala pe 11 septembrie 2023 și până pe 26 aprilie 2024. Ele se alătură vacanței din 13-21 aprilie și posibilelor punți din jurul Zilei Muncii și Paștelui ortodox. – detalii aici

De menționat: România se menține în rândul țărilor europene cu cele mai puține zile din an dedicate școlii, după cum reiese dintr-un raport privind organizarea anului școlar 2022-2023, publicat acum două luni de rețeaua europeană Eurydice.

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


17 comments
  1. Demisia!
    1. România e o țară majoritar Ortodoxă
    2. Orice decizie luată în legătură cu educația ar trebui să aibă și aprobarea a părinților
    3. Treaba cu “România are puține ore de curs…bla bla” e o gargară fara sens. Nu trebuie sa ne aliniem numărul de ore de curs cu nici o țară. TREBUIE sa faceti cursuri mai calitative.

  2. Eu, una, aceasta vacanta de Pasti (a copilului) o urmaresc pentru a-mi lua cateva zile de concediu ca sa le petrecem impreuna, in familie…evident, angajatorul nu o sa accepte aceasta schimbare/situatie.
    Ar mai fi, pe plan secundar, un alt aspect: zilele de scoala intermediare dintre vacanta-scoala-sarbatorille pascale- scoala-1 Mai…

  3. Egalitate între confesiuni… da, în sfârșit, după ce a băgat Istoria evreilor fără să întrebe pe nimeni, acum a dat vacanță de Paștele evreiesc.

  4. Cand sunt la butoane ielgibitistii neomarxisti asta iese, nici macar pe vremea comunistilor nu isi permiteau sa ignore sarbatorile pacale ortodoxe dar se pare ca in era dulapului aia ligailor se poate

  5. Deaia ca-i musai sa bage din cand in cand batul prin gard. ca daca nu-i tema ,,vacantei de Pasti” vin cu recalcularea salariilor sau micsorarea vacantei de vara. Da’ teme de aruncat pe piata-s berechet, astfel ca-i usor sa tina populimea ocupata.

  6. Wow!
    Plecăciune von Luxemburg aici nu ești la cursurile de ,,egalitarism ” sau la cursuri de ,,ecumenism” deșănțat.

    Cucoană, tu nu poți pricepe ethosul unui popor! Ești doar o umbră palidă a celui mai slab ministru care a fost vreodată în România.

    Un alt lucru pe care nu îl pricepi este că tocmai aceste decizii alimentează frustrarea, durerea și intoleranța.

    Poporul român este tolerant și acceptă multe atâta timp cât nu este batjocorit cu sloganuri și ideologii găunoase.

    P.S. La Cernobîl explozia a fost declanșată de un test de ,, siguranță ”
    Acum să vedem cât de în siguranță veți mai fi în 2024 fix când sunt alegeri.

    Istoria este clară. Poporul român iartă dar nu uită… năimiții și lupii în blană de oaie.

  7. Ministruțo, ne gândim că poate îți vine gândul bun și nu mai lucrezi împotriva credinței poporului român creștin ortodox! Îți dorim minte luminată, ție și omuleților cu funcții care te înconjoară cu idei venite din hăuri întunecate. NOI mergem la biserică în acea săptămână! Voi, mergeți unde vă duce mintea voastră de omuleți gânditori! Coborâți mintea în inimă și nu vă mai urcați pe vârfurile degetelor ca să dați legi închinate răului. Răul este în inimile voastre. Scoateți – l afară din inimi! Răul se vindecă numai cu iubire. Și voi o să muriți, iar în 50 de ani veți fi pulbere, omuleților cu funcții! Veti da socoteală de tot ce faceți în fața lui Dumnezeu și voi când ne batjocoriți și noi dacă tăcem. Noi ne rugăm pentru voi, nu păreți răi în esența ființei voastre, ci doar umili. Scoateți cele 2 săptămâni de pseudoșcoală, numite Școala Altfel și Săptămâna Verde…..verde ca răul. Avem nevoie de Dumnezeu nu de cugetările omenești. Lăsați copiii și adulții sa mearga la biserică, nu – i închideți în școli ! Bunul Dumnezeu să vă lumineze mintea!

  8. Daca tot se face aceasta egalitate între confesiuni,să vedem cum vor fi programate olimpiadele,că de obicei se programează când e săptămâna mare la ortodocși și pastile la catolici…de aceea multi elevi nici nu participă la astfel de olimpiade.

    1. Este inacceptabil ca, într-o țară majoritar ortodoxă, vacanța de primăvară să se aleagă pe criteriul “egalității de tratament între confesiuni”!
      Suntem profund dezamăgiți, dragă doamnă ministru!

  9. Lasa asa, sa ia injuraturi si de colo si de colo :)). Vin alegerile si Abramburita abia asteapta un nou mandat de ministru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În școli nu au ajuns decât la nivel declarativ profesioniști care să explice rolul vaccinării, susține Iulian Cristache, președintele federației asociațiilor de părinți, care spune că este nevoie de o campanie reală

În școli este nevoie de o campanie de vaccinare reală, la care să participe profesioniști care să aducă părinților și elevilor lămuriri despre importanța imunizării, susține Iulian Cristache, președintele Federației…
Vezi articolul