De ce n-au intrat școlile de poliție în vacanță ca toate celelalte școli de stat – explicațiile MAI / De patru ori mai multe concedii medicale decât cazuri de Covid-19 înregistrate în unitățile de învățământ ale Internelor

1.352 de vizualizări
Foto: MAI – Facebook.com
Școlile aflate în administrarea Ministerului Afacerilor Interne și a structurilor subordonate nu au intrat, acum două săptămâni, în vacanța forțată decisă de Ministerul Educației, după cum Edupedu.ro a semnalat atunci. Acest lucru s-a întâmplat pentru că vacanța a fost decisă prin derogare de la reguli care nu se aplicau școlilor din subordinea MAI, precizează acest minister la solicitarea Edupedu.ro. Instituția furnizează și informații detaliate privind numărul de cazuri pozitive, de teste și de concedii medicale înregistrate în unitățile de învățământ aflate în subordinea sa.

Cazul unor școli de agenți de poliție, cu statut de școli postliceale de stat, care nu au intrat în vacanța de două săptămâni decisă pentru elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal, a fost semnalat atunci de Edupedu.ro, care a cerut lămuriri și MAI. Această instituție a răspuns după mai bine de o săptămână, arătând:

  • Ordinul de ministru privind vacanța prevede că aceasta e decisă prin derogare de la ordinul anterior privind structura anului școlar, ordin care nu este aplicabil școlilor din subordinea MAI. Pentru școlile postliceale din subordinea MAI, structura anului școlar este stabilită de către o direcție din cadrul acestuia.
  • În același timp, Ordinul ministrului educației ce prevede măsurile de desfășurare a școlii în condiții de pandemie nu se aplică unităților din subordinea MAI și MApN.

Mai precis, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne:

  • “Art. 1 din Ordinul nr. 5.490/2021 pentru instituirea unor măsuri în învățământul preuniversitar prevede următoarele: “prin derogare de la prevederile Ordinului ministrului educației nr. 3.243/2021 privind structura anului școlar 2021-2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 156 din 16 februarie 2021, în perioada 25 octombrie-5 noiembrie 2021, preșcolarii și elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal de stat sunt în vacanță”. Întrucât actul normativ invocat în cuprinsul textului, respectiv Ordinul ministrului educației nr. 3.243/2021, nu este aplicabil școlilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, nici prevederile Ordinului nr. 5.490/2021 nu se aplică în această situație.
  • Prin dispozițiile art. 3 alin. (1) din Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 199/2011 se dispune că „unitățile de învățământ se organizează și funcționează în baza legislației generale și specifice, a actelor normative elaborate de Ministerul Educației, şi a celor elaborate de MAI, a prevederilor prezentului regulament, dispozițiilor directorului general al Direcției generale management resurse umane, precum și a regulamentului intern al fiecărei unități de învățământ”.
  • În acest sens, menționăm că aspectele referitoare la suspendarea cursurilor în cadrul școlilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne sunt prevăzute la art. 6 alin. (12) din Ordinul ministrului educației nr. 5.338/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, astfel: „criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ din prezentul ordin nu se aplică și unităților de învățământ preuniversitar din subordinea Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, care vor lua deciziile care se impun conform regulamentelor/procedurilor aplicabile acestora”.
  • Potrivit art. 2 alin. (3) din Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 199/2011, cu modificările și completările ulterioare, pentru școlile postliceale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, „structura anului de învățământ se stabilește de către Direcția generală management resurse umane, denumită în continuare DGMRU, după consultarea instituțiilor și structurilor cu atribuții în domeniu”.”

În privința măsurilor aplicate de școlile MAI atunci când apar cazuri de COVID-19 în rândul elevilor, ministerul precizează că:

“Sunt respectate reglementările în vigoare, respectiv măsurile stabilite în Anexa nr. 3 la HG nr. 1090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum și cele stabilite prin ordinul ministrului educației nr. 5338/2021, iar fiecare situație este analizată în mod particular la nivelul instituțiilor de învățământ.”

Numărul de cazuri pozitive, de teste și de concedii medicale în cadrul școlilor din subordinea MAI

Ministerul a precizat, la solicitarea Edupedu.ro, și o serie de date privind numărul de cazuri de infectare cu Covid-19, numărul de teste efectuate și numărul de concedii medicale, având în vedere că aceste instituții de învățământ funcționează în general în sistem închis, de cămin și școală.

Au fost raportate 51 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în toate cele 6 unități de învățământ preuniversitar din subordinea MAI, dar au fost trimiți 232 de elevi acasă, în concediu medical, potrivit răspunsului dat de instituție. Datele au fost solicitate pentru perioada scursă de la începutul anului școlar până la finalul lunii octombrie. Numărul de teste efectuate a fost de 5.746, rata de pozitivare fiind de 0,89%.

Potrivit MAI, până la data de 31.10.2021 au fost înregistrate următoarele date:

– unitățile din subordinea Inspectoratului General al Poliției Române: 27 de cazuri pozitive, 3.391 de teste efectuate, 119 concedii medicale;

– unitățile din subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență: 5 cazuri pozitive, 600 de teste efectuate, 5 concedii medicale;

– unitățile din subordinea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră: 7 cazuri pozitive, 520 de teste efectuate, 12 concedii medicale;

– unitățile din subordinea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române: 12 cazuri pozitive, 1.235 de teste efectuate, 96 de concedii medicale.

Lista instituțiilor de învățământ administrate de MAI:

Citește și:
Două școli de agenți de poliție funcționează în continuare cu prezență fizică, deși e vacanță, pentru că nu au primit încă niciun ordin privind oprirea cursurilor, pe filiera Ministerului Afacerilor Interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Șeful Inspectoratului de Poliție Dolj, către elevi: Dacă vreun coleg sau prieten vă roagă să faceți ceva cu care voi nu sunteți de acord, refuzați categoric, indiferent de promisiunile sau amenințările primite

„Dacă vreun coleg sau prieten vă roagă să faceți ceva cu care voi nu sunteți de acord, refuzați categoric, indiferent de promisiunile sau amenințările primite”, a transmis elevilor Laurențiu Dumitrescu,…
Vezi articolul

Descoperirile care au primit premiul Nobel pentru Chimie, explicate de Daniel Funeriu: O proteină se pliază în conformația corectă pentru a-și exercita funcția / Cu inteligența artificială, când ai secvența de aminoacizi, computerul îți spune care este forma tridimensională a acelei proteine

Doctorul în Chimie și fost ministru al Educației, Daniel Funeriu, a vorbit despre descoperirile recente care au primit premiul Nobel pentru Chimie în acest an, în cadrul emisiunii Știința 360,…
Vezi articolul