Peste un milion de antilope gnu cutreieră vasta pășune Serengeti, de peste 30.000 de kilometri pătrați din țara est-africană Tanzania. Migrația lor anuală este una dintre cele mai mari mișcări de animale de pe planetă. Dincolo de spectacolul impresionant, aceste animale joacă un rol deosebit de important pentru mediu, arată un reportaj BBC, preluat de G4Media.ro.
Povestea acestei antilope mari dezvăluie impactul pe care îl poate avea fauna sălbatică asupra cantității de carbon prezentă în atmosfera planetei noastre. Deși este tentant să ne uităm la soluții tehnice, cum ar fi energia regenerabilă, s-ar putea să avem și alți aliați în lumea naturală. Potrivit oamenilor de știință, creșterea populațiilor de animale, cum ar fi antilopele gnu, este o modalitate, în mare parte ignorată, dar valoroasă, de a aborda schimbările climatice.
În prima jumătate a secolului al XX-lea, o combinație de mai mulți factori, printre care boală virală numită „pestă bovină”, răspândită de vite, braconajul și pierderea habitatului a decimat turmele de antilope gnu, ceea ce le-a adus numărul total la aproximativ 240.000 de exemplare.
Cu mai puține animale la pășunat, volumul de iarbă și alte plante din Serengeti a crescut. Asta ar putea suna ca un lucru bun pentru reducerea nivelului de carbon, dar, de fapt, a furnizat combustibil pentru incendii de vegetație mai frecvente și mai intense. Acest lucru a însemnat că o mare parte din carbonul stocat în plantele și solul savanelor a fost eliberat în atmosferă.
1 comment
Cantitatea de CO2 din atmosferă este de 0,035%. La cât vreți să îl reduceți? La 0,02% dispare viața de pe pământ.