De ce mai multă vegetație nu înseamnă neapărat mai puțină încălzire globală, mai ales în Africa? Cum ajută animalele la reducerea nivelului de CO2: Cazul antilopelor gnu din Tanzania

174 de vizualizări
Foto: Pexels/ Natalie Chiasson
Peste un milion de antilope gnu cutreieră vasta pășune Serengeti, de peste 30.000 de kilometri pătrați din țara est-africană Tanzania. Migrația lor anuală este una dintre cele mai mari mișcări de animale de pe planetă. Dincolo de spectacolul impresionant, aceste animale joacă un rol deosebit de important pentru mediu, arată un reportaj BBC, preluat de G4Media.ro.

Povestea acestei antilope mari dezvăluie impactul pe care îl poate avea fauna sălbatică asupra cantității de carbon prezentă în atmosfera planetei noastre. Deși este tentant să ne uităm la soluții tehnice, cum ar fi energia regenerabilă, s-ar putea să avem și alți aliați în lumea naturală. Potrivit oamenilor de știință, creșterea populațiilor de animale, cum ar fi antilopele gnu, este o modalitate, în mare parte ignorată, dar valoroasă, de a aborda schimbările climatice.

În prima jumătate a secolului al XX-lea, o combinație de mai mulți factori, printre care boală virală numită „pestă bovină”, răspândită de vite, braconajul și pierderea habitatului a decimat turmele de antilope gnu, ceea ce le-a adus numărul total la aproximativ 240.000 de exemplare.

Cu mai puține animale la pășunat, volumul de iarbă și alte plante din Serengeti a crescut. Asta ar putea suna ca un lucru bun pentru reducerea nivelului de carbon, dar, de fapt, a furnizat combustibil pentru incendii de vegetație mai frecvente și mai intense. Acest lucru a însemnat că o mare parte din carbonul stocat în plantele și solul savanelor a fost eliberat în atmosferă.

Citește articolul integral pe G4Media.ro.

1 comment
  1. Cantitatea de CO2 din atmosferă este de 0,035%. La cât vreți să îl reduceți? La 0,02% dispare viața de pe pământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ghid cu sfaturi pentru proba de Matematică de la Bacalaureat 2021, de la profesorul Adrian Troie, Colegiul Național „Sf. Sava”: „Nu vă grăbiți să rezolvați imediat, puteți găsi metode alternative care să scurteze drumul spre concluzii”

Profesorul Adrian Troie de la Colegiul Național „Sf. Sava” din București a realizat pentru EduPedu.ro un ghid informativ pentru elevii care vor susține, marți, proba la Matematică în cadrul examenului…
Vezi articolul

Mai multe organizații de părinți se delimitează de apariția la pupitrul Guvernului a președintelui Federației Naționale a Părinților / Acestea susțin revendicările profesorilor care sunt în grevă generală

Mai multe organizații de părinți se delimitează de apariția la pupitrul Guvernului a președintelui Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache. Conform unui comunicat primit de Edupedu.ro, este vorba despre Federația…
Vezi articolul

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, coordonatorul proiectului de digitalizare a evaluărilor: Acum putem ști exact, la fiecare subpunct al unui subiect, care a fost nivelul de răspuns în țară la nivelul unei întregi generații / Borderoul de corectare este un adevărat coșmar care dispare

Erorile și sincopele din prima zi a examenului de bacalaureat au fost „normale” și „ne așteptam să se întâmple”, a declarat la emisiunea InfoEdu de la TVR Info Sorin Ion,…
Vezi articolul