De ce educația riscă să intre în colaps fără salarii mărite: veniturile sunt umilitoare, absolvenții buni fug de catedră, profesorii sunt îmbătrâniți, în școli sunt sute de pensionari sau necalificați

2.055 de vizualizări
Cristian Pantazi / Foto: Arhiva personală
Rezultatele sistemului de educație din România sunt catastrofale, cu analfabetism și scădere dramatică la matematică. Una dintre principalele cauze este resursa umană: cu salariul de intrare în profesie de 2.400 de lei, mai puțin decât un șaormar din București, meseria de profesor sau învățător a devenit sinonimă cu sărăcia. Coaliția PSD-PNL-UDMR are datoria să crească rapid și substanțial salariile pentru a evita colapsul sistemului. Bani are, voința politică lipsește.

Imaginea de moment a resursei umane din sistemul de educație e catastrofală. Un studiu Eurostat din 2022, citat de Economedia, arată următorul fenomen: îmbătrânire accelerată a cadrelor didactice și lipsa de sânge proaspăt în sistem. Motivul: salarizarea sub orice critică.

Iată câteva cifre relevante:

  • Din cei 47.414 de profesori din învățământul primar din România, mai mult de jumătate (28.376) aveau, în 2020, vârsta de peste 50 de ani. 7.734 dintre ei aveau vârsta între 55 și 64 de ani
  • Datele Ministerului Educației arată că în învățământul preuniversitar românesc lucrează, în prezent, numai aprox. 19.000 de cadre didactice cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, în condițiile în care numărul total al profesorilor din țara noastră era în anul școlar încheiat în 2022 de 208.642.
  • 4.152 de cadre didactice sunt necalificate (fie predau altă specialitate decât cea în care sunt calificați – matematică în loc de fizică, fie nu au studii superioare)
  • 820 de cadre didactice pensionare predau doar în învățământul primar (clasele pregătitoare – IV) cu toate că au trecut de 65 de ani. Dacă extindem statistica la nivelul întregului învățământ preuniversitar, înseamnă că numărul total ajunge la câteva mii de cadre didactice pensionare

Citește articolul complet pe G4Media.ro


3 comments
  1. salariul mediu dupa marire e 4900 lei salariul mediu pe economie e 4200 lei…daca e umilitor pentru cine e umilitor?

  2. foarte adevarat, la copilul meu la clasa, aproape jumatate dintre profesori sunt suplinitori si pensionari; la unele materii e chiar la al doilea profesor, pentru ca cei tineri pleaca; iar la materiile facute din scoala primara gen engleza/sport e la al treilea/al patrulea profesor

  3. Unii profesori sunt:
    -îmbătrâniți înainte de vreme-de vremuri,
    -îmbătrâniți de vârstă-trecută de cea a colegilor pensionați la o vârstă inferioară lor,
    -mai puțin bătrâni- care vor fi și ei mai devreme sau mai târziu îmbătrâniți,
    -veșnic tineri la suflet ( nu toți la trup!), cu dorință interioară (deci determinare) de a face ce e de făcut (atenție: care știu bine și de ce, și cum trebuie făcut!).
    Eu mai am puțini ani (cred) până la actuala limită de pensie.Cu toate cele (grad, master, postuniversitar și foști elevi – oameni adevărați, care zilele astea mi-au făcut bucuria de a fi alături de mine cu gândul)!
    Voi vedea cât voi mai sta pe post! Depinde de decidenții acestor vremi! Dar depinde și de mine! Dacă statul român, cel in care am crezut, va considera că nu merit măcar pentru viitor o mărire de salariu, probabil voi elibera un post! Mă voi apropia de foștii mei elevi, care-mi cunosc valoarea -cu demonstrarea de-a lungul anilor (căci o gândire critică a lor s-a format temeinic)! Sau voi da concurs în fața unor părinți necunoscuți cu onoare în a mă plăti și care au ,,un nas bun” în metode pentru formarea unui copil!
    Atenție, oameni ai cetății, ce vă doriți și ce transmiteți prin aleșii voștri, guvernanții!
    Nu ne alungați din sistem cu propunerile voastre, umilitoare, de a crește doar salariile celor tineri!
    In plus, ce perspectivă văd ei, tinerii, in sistem, pentru a alege asta, dacă o mărire in timp a salariilor nu va mai exista? Ce focus vor mai avea pe autoeducație dacă aceasta nu e dublată și de o creștere a nivelului de trai in timp?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Emmanuel Macron desfiinţează „Şcoala naţională de administraţie” – ENA, simbolul elitelor franceze, pe care și actualul președinte a absolvit-o. Filiera de învăţământ va fi rebotezată și modificată structural

În cursul unei videoconferinţe cu câteva sute de înalţi funcţionari francezi, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a anunţat desfiinţarea Şcolii naţionale de administraţie (ENA), instituţia care formează de mai bine de…
Vezi articolul

DOCUMENT Școala după școală poate fi organizată în Biserică. A apărut procedura de organizare a Programului: cum pot fi plătiți profesorii

Procedura de organizare a Programului “Școala după Școală” a fost publicată de Inspectoratul școlar București. Fiecare școală trebuie să discute până în luna februarie, în Consiliul de Administraţie, dacă este…
Vezi articolul

Rezultatele de la admiterea la școlile de poliție, de pompieri și de jandarmi au fost afișate, cursurile încep din 30 ianuarie / Viitorii polițiști trebuie să aducă de acasă „7 caiete studențești a 100 file și 1 caiet dictando a 48 file fără spire”, jandarmii și „trusă de geometrie”, iar pompierii câte „o cutie de creioane colorate și un top de coli A4”

Școlile postliceale din subordinea Ministerului de Interne au afișat rezultatele finale după admiterea care a avut loc în ultima parte a anului trecut, în perioada octombrie-decembrie. Rezultatele au fost afișate…
Vezi articolul