De ce copiii se pot duce la mall, dar nu se pot duce la școală? Sorin Cîmpeanu: Nu vă pot răspunde la această întrebare

Foto: © Uatp1 - Dreamstime.com

“Nu vă pot răspunde la această întrebare”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, întrebat de ce copiii se pot duce la mall, dar nu pot merge la școală într-un interviu HotNews.ro. Acesta a precizat că a acceptat „cu inima strânsă” această vacanță pe care a numit-o „suplimentară”, nu forțată.

Reporter: Ați spus încă de la început, și acest mesaj a fost susținut și a fost constant, că școlile se vor închide ultimele. Totuși, suntem în situația în care vedem că mallurile sunt deschise, școlile sunt închise și multă lume se întreabă de ce?

Sorin Cîmpeanu: În primul rând, nu este corectă sintagma vacanță forțată, pentru simplul motiv că învățământul primar și copiii din grădiniță abia încheie această săptămână de vacanță normală, planificată și nicidecum forțată. Pentru elevii de gimnaziu și de liceu este într-adevăr, astăzi, încheierea primei săptămâni de vacanță suplimentară. Va mai urma o săptămână de vacanță suplimentară. Am precizat foarte clar că două săptămâni de vacanță suplimentară sunt maximum posibil, maximum acceptabil din perspectiva Ministerul Educației pentru că aceste două săptămâni vor putea fi recuperate în vacanța de iarnă și în săptămâna Școlii Altfel, tot acest an școlar este altfel.

Neexistând o altă variantă de recuperare mai mult de două săptămâni fără a afecta planificarea examenelor naționale. Lucru foarte important din perspectiva predictibilității examenului de Bacalaureat și a Evaluării Naționale. Ne uităm în calendar și vedem că mai mult de două săptămâni de vacanță suplimentară nu se poate acorda.

Reporter: De ce la mall se poate duce, dar copilul nu se poate duce la școală?

Sorin Cîmpeanu: Nu vă pot răspunde la această întrebare, vă răspund însă la ceea ce este în dreptul meu. Am acceptat, cu inima strânsă, această vacanță suplimentară. Am acceptat strict din motive epidemiologice și nu din motive educaționale. Văzând rata de infectare la nivelul la care a ajuns, având nevoia de protejare a elevilor, cadrelor didactice și personalului din învățământ, am acceptat această soluție de compromis, subliniez de compromis.

Aș vrea să discutăm în luna ianuarie, când cele două săptămâni de vacanță suplimentară se vor transforma și sunt convins că se vor transforma, pentru că văd rata de vaccinare, văd evoluția vaccinării, înțelegem fără să fim specialiști deja mecanismele de evoluție pandemică, și sunt convins că în luna ianuarie cele două săptămâni de vacanță suplimentară forțată, cum i-ați spus dumneavoastră, se vor transforma în două săptămâni de școală cu prezență fizică. Ceea ce este absolut esențial pentru toți elevii acestei țări. Două săptămâni de școală cu prezență fizică.

Am avut șase săptămâni de școală în cea mai mare parte a școlilor cu prezență fizică, între 13 septembrie și 25 octombrie, și cele două săptămâni de vacanță vă promit că va se vor transforma în două săptămâni de școală cu prezență fizică, săptămâni în care se vor putea încheia și evaluările, pentru că orice proces didactic trebuie încheiat cu o evaluare obiectivă și relevantă, evaluări care, dacă am fi mers pe ideea predării online, nu s-ar fi putut face.”

Foto: © Uatp1Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version