Ministerul Educației nu are suficienți bani pentru plata salariilor angajaților din Educație și pentru funcționarea sistemului de învățământ, acesta este motivul invocat de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pentru care Guvernul a adoptat ordonanța de urgență (OUG) „mătură” care adună banii, de exemplu, de la bursele neplătite ale elevilor, pe care îi adaugă fondului de rezervă. Ordonanța Executivului face posibilă evitarea unei rectificări bugetare care ar fi presupus o motivare mult mai strictă din partea autorităților a cheltuielilor cu banii suplimentați, însă Boloș dă asigurări că „folosim banii acolo unde este nevoie și cu multă atenție”.
Edupedu.ro a scris încă de zilele trecute când ordonanța de urgență era în stadiu de proiect obținut pe surse de Economedia.ro că documentul prevede ca toate sumele rămase prin conturile ordonatorilor de credite și necheltuite până în prezent să fie obligatoriu virate de către școli, primării și alte instituții de stat în Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Ordonanța „mătură” este o invenție locală, banii din Fondul de rezervă putând fi astfel oferiți pe alte criterii decât cele clasice, ale rigorilor bugetare. În mod normal, pe parcursul anului erau făcute una sau două rectificări bugetare, verificate de instituții și autorități independente, precum Banca Națională sau Consiliul Fiscal. În schimb, Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului, suplimentat prin transferurile de bani prevăzute de OUG „mătură”, este folosit discreționar, a avertizat de nenumărate ori Consiliul Fiscal.
Amintim că Ministerul Educației a cerut bani Guvernului încă din luna august. Mai exact, instituția a solicitat peste 9 miliarde de lei la rectificarea bugetară, adică o creștere cu 28% față de bugetul primit la începutul anului. Jumătate din bani erau pentru salariile profesorilor și pentru bursele elevilor, conform surselor Edupedu.ro. Rectificarea bugetară – care nu va mai avea loc după ce ordonanța „mătură” a fost adoptată – era, la finalul lunii trecute, amânată pentru luna noiembrie, după cum declara purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciolacu, pe 28 septembrie. În aceeași zi, Ministerul Educației a primit, printr-un memorandum, încă 2,6 miliarde de lei credite bugetare pentru a putea plăti salariile profesorilor și angajaților din școli și universități, pentru că instituția nu mai are suficienți bani pentru a asigura finanțarea acestor cheltuieli.
- OUG „mătură” a fost publicată în Monitorul Oficial vineri, 27 octombrie, iar documentul poate fi consultat mai jos în articol.
Revenind la declarațiile ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, întrebat de reporteri la finalul ședinței de guvern de vineri, 27 octombrie, dacă „poate explica exact mecanismul acesta prin care se acordă bani prin fondul de rezervă? Practic, ce sume intră în fondul de rezervă și din acești bani ce se plătește mai exact?”, Boloș a răspuns:
„Noi alimentăm fondul de rezervă în funcție de necesități. De ce facem acest lucru? Pentru că, dacă ordonatorii de credite văd că în fondul de rezervă este o sumă consistentă de bani, sigur, fiecare va găsi justificarea necesară pentru ca problema lui să fie rezolvată, problema lui este prioritară. Înțelegem acest lucru, dar, totuși, prin mecanismul fondului de rezervă bugetară, controlul asupra cheltuirii banului public este mult mai aplicat și consistent. Pentru că de acest lucru avem nevoie în această perioadă de timp și, de aceea, alimentarea se face în funcție de nevoi.
Cui dăm? La cei care au rămas fără buget pentru cheltuielile de personal și cheltuielile de funcționare. Care sunt acestea? Știm bine: Ministerul Educației – s-a adoptat decizia corectă a Guvernului României pentru ceea ce înseamnă majorarea salariilor la profesori; sau, știm bine situațiile pe care le-am avut și le avem cu Casa de Sănătate. Și, de asemenea, utilizarea banilor pentru refugiații din Ucraina. Și, sigur, acum trebuie să reconstituim toate aceste sume care au fost cheltuite. Fiți siguri că nu folosim banii decât acolo unde este nevoie și cu multă atenție și cu multă responsabilitate. În calitate de ministru al finanțelor, nu accept ca banii să fie folosiți pe lucruri care nu sunt de extremă necesitate și nu fac sens cu perioada aceasta dificilă prin care trecem”, a spus ministrul PNL al Finanțelor la briefingul de presă.
Amintim că tot în pregătirea bugetului de criză pentru finalul anului, până pe 30 octombrie, directorii de școli trebuie să trimită la inspectorate fișele de evidență fiscală care trebuie să coincidă cu evidențele contabile. Dacă nu, atunci sunt puși să explice diferențele, se arată într-o adresă a Ministerului Educației publicată de Edupedu.ro.
Ordonanța „mătură” este o invenție locală, banii din Fondul de rezervă putând fi astfel oferiți pe alte criterii decât cele clasice, ale rigorilor bugetare. În mod normal, pe parcursul anului erau făcute una sau două rectificări bugetare. Rectificările bugetare sunt importante pentru redistribuirea banilor de la un minister la altul sau de la un capitol de cheltuieli la altul, în cazul în care anumite ministere nu au performat și nu au reușit să cheltuie banii, în timp ce altele au depășit programul de cheltuieli, au finalizat mai repede anumite proiecte sau ele s-au dovedit a fi mai scumpe. Rectificarea era, totodată, verificată de instituții și autorități independente, precum Banca Națională sau Consiliul Fiscal. Transferurile pregătite acum de Finanțe prin proiectul de ordonanță nu mai pot fi verificate în același mod. Consiliul Fiscal a avertizat în nenumărate rânduri că Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului este folosit discreționar.
FOTO DOCUMENT Ordonanța „mătură” – OUG 90 din 27 octombrie 2023:
Foto: © Vinnstock | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
…n-ar fi trebuit sa cheltuiasca nici pt personal, nici pt functionare! Asa e, pt ca, de fapt, oamenii traiesc cu lumina de la soare si cu alte resurse, care nu presupun deloc bani.
Bine, ca unii aveau case inainte de a fi directori de scoala iar altii si le-au facut dupa ce i-a pus partidul directori, asta ar trebui analizat, dar nu de catre Bolos, Gorghiu, Ciolacu…etc, pt. ca ei au treaba sa calculeze ce s-a cheltuit cu personalul si functionarea.
Ce zambet frumos are in poza asta dl Bolos!…Ar remarca pana si dl Helvig.