„Datele despre segregarea școlară sunt importante pentru minister, dar și pentru părinți. Putem să luăm măsuri sau când obținem diverse fonduri europene, să știm în ce zonă să le ducem și unde este nevoie de aceste fonduri”, a răspuns ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, într-o sesiune online, pe pagina de Facebook a ministerului, de pe 6 martie.
„Sigur că a fost o activitate birocratică în plus, dar ați văzut că până la urmă n-am mai forțat deadline-urile acelea strânse, am încercat să o reprogramăm, dar datele sunt foarte importante, nu doar pentru noi și pentru cei care ne-au oferit aceste date”, a adăugat Daniel David.
Răspunsul ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, despre segregare școlară
„Dincolo de faptul că sunt date de care avem nevoie și prin relație cu Comisia Europeană, prin proiectele pe care le avem, este foarte important pentru minister să știe cum stăm în ceea ce privește segregarea școlară, pentru a putea după aceea să luăm măsuri sau când obținem diverse fonduri europene, să știm în ce zonă să le ducem și unde este nevoie de aceste fonduri.
Sigur că a fost o activitate birocratică în plus, dar ați văzut că până la urmă n-am mai forțat deadline-urile acelea strânse, am încercat să o reprogramăm, dar datele sunt foarte importante, nu doar pentru noi și pentru cei care ne-au oferit aceste date.”
17 martie este noul termen până la care trebuie introduse în SIIIR datele elevilor privind segregarea școlară
Termenul până la care pot fi introduse datele elevilor privind segregarea școlară în aplicația SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România) a fost extins cu peste o lună, până pe 17 martie, potrivit unei note a Ministerului Educației, consultate de Edupedu.ro.
Motivul extinderii termenului îl reprezintă problemele tehnice ale aplicației, despre care Edupedu.ro a scris pe 3 februarie. Nota Ministerului Educației conține și clarificări privind completarea datelor în SIIIR.
CALENDAR monitorizare a segregării școlare în anul școlar 2024-2025
Calendarul revizuit al activităților cuprinse în procesul de monitorizare a segregării școlare în anul școlar 2024-2025, conform notei Ministerului Educației, consultate de Edupedu.ro.
Termen | Activitate | Responsabil |
20 ian. – 17 mar. 2025 | Colectarea și încărcarea datelor privind indicatorii aferenți monitorizării de bază și extinse (Anexele 1.1 și 1.2) | Președintele Comisiei școlare pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității (pentru unitățile de învățământ cu PJ) / Membrul Comisiei desemnat (pentru fiecare școală structură arondată) |
18 – 24 mar. 2025 (5 zile lucrătoare de la împlinirea termenului pentru monitorizarea extinsă) | Centralizarea datelor la nivel județean (monitorizare de bază și extinsă) | Inspectorul Școlar General |
24 mar. 2025 (La împlinirea termenului pentru centralizarea datelor la nivel județean) | Transmiterea raportului județean centralizat către CNDS | Inspectorul Școlar General |
25 mar. – 5 apr. 2025 (9 zile) Livrabil: raportul generat din SIIIR (în termen de 30 zile lucrătoare de la centralizarea datelor la nivel județean – intervalul complet 25 mar. – 8 mai 2025) | Centralizarea datelor la nivelul CNDS și finalizarea raportului agregat la nivel central | Președintele CNDS |
Ce situații constituie segregare școlară
Constituie segregare școlară separarea fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor cu dizabilități și/sau cu cerințe educaționale speciale în grupe/ clase/ clădiri/ ultimele două bănci/ altele din învățământul de masă:
- pe criteriul etnic;
- pe criteriul dizabilității și/sau CES;
- pe criteriul statutului socioeconomic al părinților/familiilor;
- pe criteriul performanțelor școlare;
„(3) Pentru a fi evitată orice segregare pe criteriul performanțelor școlare, după admiterea înînvățământul liceal, clasa a IX-a, constituirea claselor de liceu se va face prin mixarea elevilor repartizați la aceeași specializare/calificare“, este încă o noutate menționată în metodologie.
- pe criteriul mediului de rezidență.
Monitorizarea segregării școlare – Ordinul nr. 7.701 din 6 decembrie 2024 pentru aprobarea Metodologiei pentru monitorizarea, evaluarea, identificarea, prevenirea și combaterea segregării școlare în învățământul preuniversitar
Art. 23 – „(1) Activitățile de monitorizare a segregării școlare se realizează în două etape: monitorizarea de bază sau restrânsă și monitorizarea extinsă.
(2) Pentru a avea o imagine completă privind incluziunea sau segregarea școlară unitățile de învățământ preuniversitar pot urma întregul proces de monitorizare a segregării școlare, atât monitorizarea de bază, cât și monitorizarea extinsă.
(3) Colectarea și raportarea datelor privind monitorizarea extinsă este obligatorie doar pentru acele unități de învățământ preuniversitar care au obținut scoruri peste pragul de risc în cadrul monitorizării restrânse; scorul de risc este orice scor mai mare de 1, adică un scor care indică o abatere de la distribuția echitabilă a copiilor/elevilor mai mare de 10 puncte procentuale.”
Modalitatea de evaluare a segregării școlare și calculul scorurilor unităților de învățământ
Art. 26 – „(1) Unitățile de învățământ calculează pentru fiecare structură, în baza datelor raportate în SIIIR, un scor de segregare școlară.
(2) Scorul reprezintă un indicator de cuantificare a nivelului de segregare școlară manifestat în raport cu criteriul etnic, criteriul dizabilității/CES, criteriul statutului socio-economic al familiilor, criteriul performanțelor școlare sau criteriul mediului de rezidență al elevilor.
(3) Calcularea scorului de segregare școlară pornește de la ponderea existentă a fiecărei categorii de elevi, definiți de criteriile menționate, la nivelul clădirilor unității de învățământ, dacă activitatea didactică din aceleași cicluri de educație este organizată în mai multe clădiri, la nivelul grupelor/claselor, acolo unde sunt cel puțin două grupe/clase pe același an de studiu și la nivelul ultimelor două bănci, dacă, în mod cumulativ, este păstrată organizarea spațială tradițională a claselor pe șiruri paralele de bănci, elevii nu sunt rotiți periodic în bănci și efectivele de elevi sunt mai mari de 24 de elevi.
Art. 27 – Pentru criteriul etnic, la nivelul unității de învățământ preuniversitar, vor fi analizate disparitățile prin compararea procentului populației școlare care aparține fiecărei minorități etnice cu procentul populației aparținând fiecărei minorități naționale la nivelul unității administrativ-teritoriale, pentru fiecare nivel educațional, fără a se acorda un scor privind segregarea școlară în această privință.”
5 comments
Bună ziua! Aceste date sunt la Institutul de Statistică. Trebuie doar o adresă de la minister făcută. Dar cuiva era lene…. Așa că s-au solicitat în școli. Și toată lumea să bage date. Sunt persoane care refuza să dea aceste date spunând că nu e treaba dirigintilor/școlilor….
Ca sa își cunoască mai bine clienții. Dar ar trebui sa știe ca dacă măcar unul din părinți e tâmpițel se transmite genetic.
Si ce relevanță au studiile părinților? Mai ales după ce au fost scandaluri cu fabricile de diplome…
Poate functia părinților si a rudelor contează mai mult, mai ales daca e ceva public, ca una e fata primarului si aia sigur nu-i pusa in ultima banca vreodată.
Ca o completare la ce am semnalat: chestionarul primit de părinți NU ARATĂ că cel din articolul publicat
Aș vrea să vă semnalez că aceste chestionare au fost prost făcute: NU au fost întrebări cu privire la toate criteriile de segregare prevăzute în lege, prin urmare, sunt colectate informații incomplete. Vă rog să citiți un astfel de chestionar. Treabă de mântuială din categoria “să ne prefacem că facem”. Știe Ministerul câți copiii CES sunt în prezent în școală? Știe Ministerul cu ce se confrunta acești copiii zilnic la școală? Cum sunt tratați ei/părinții?
Segregarea pe criteriul performanțelor școlare, nicio întrebare.