De anul viitor, voucherele de vacanță pentru profesori sunt de 1.600 de lei – proiect de lege. Primesc sumele doar angajații care au salariile brute mai mici de 14.000 de lei

24.120 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Din 2024, voucherele de vacanță pentru profesori vor fi de 1.600 de lei, potrivit proiectului de lege pentru măsuri fiscale, document pus în consultare publică de Ministerul Finanțelor. Condiția este ca salariile brute ale acestor persoane să fie de mai mici de 14.000 de lei, după cum se arată în nota de fundamentare.

La secțiunea „măsuri pentru reducerea cheltuielilor instituțiilor și autorităților publice” din nota de fundamentare se arată că voucherele de vacanță vor fi acordate doar pentru angajații din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut, concomitent cu majorarea acestora de la 1.450 la 1.600 lei.

Iată ce prevede proiectul de lege al Ministerului de Finanțe:

Art. XXIV – (1) Alin.(2) al art.1 din OUG 8/2009 pentru acordarea voucherelor de vacanță cu modificările și completările ulterioare publicată în Monitorul Oficial al României nr. 110 din 24 februarie 2009 se modifică și se completează după cum urmează:

”(2) Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026, personalului ale căror salarii nete lunare de încadrare sunt de pană la 8.000 lei.;” 

Art. XLIV – „(2) Cheltuielile privind voucherele de vacanță sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăși anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026 contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană;”

La începutul lunii august, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, anunța că o măsură de reducere a cheltuielilor la buget este tăierea voucherelor de vacanță pentru salariații de la buget care au peste 10.000 de lei salariu brut pe lună și a indemnizației de vacanță, subliinind că sunt lucruri diferite.

Conform ordinului de ministru nr. 4.072/2023, semnat pe 26 aprilie și publicat în Monitorul Oficial pe 3 mai 2023, profesorii și angajații din învățământ vor primi vouchere de vacanță și cel puțin în următorii 4 ani.

Suma de 1.450 de lei este impozabilă în luna în care beneficiul este acordat, iar potrivit Codului Fiscal, impozitul pe venit este de 10% în acest caz. Concret, angajații care primesc aceste vouchere trebuie să plătească 145 de lei impozit.

Regulamentul de acordare a acestor vouchere pentru perioada 2023-2026, aprobat prin ordin de ministru, prevede că „beneficiază de acestea persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată”.

Ordinul cu regulamentul de acordare a voucherelor de vacanță pentru perioada 2023-2026 poate fi consultat aici.

Citește și:
Bugetarii care au salariul brut peste 10.000 de lei nu vor mai primi vouchere de vacanță, indemnizație pentru vacanță sau pentru hrană, spune Ministrul Finanțelor, care invocă nevoia de “asigurare a unui salariu decent pentru profesori”
DOCUMENT Profesorii și angajații din învățământ primesc vouchere de vacanță anual, până în 2026, după ce noul regulament de acordare a fost aprobat prin ordin de ministru

3 comments
  1. La anul, cred că nimeni nu se va mai compromite să folosească acele voucher de sărăcie, să fie cazat cu găndacii în hoteluri insalubre, să facă plajă lăngă dejecții din canalizare și să consume alimentele expirate provenite din supermarketuri. Cu 1600 de lei nu acoperi nici 10% dintr-o vacanță decentă.

    1. Eu cred că aceste vouchere au stricat turismul( calitatea slabă a mâncarii și cazării).
      Scoaterea definitivă a acestor “AJUTOARE”. Aceste beneficii sa fie acordate unităților de cazare pentru investiții și plafonarea prețurilor la cazare, cu implicarea STATULUI

      1. Serviciile au fost la fel de proaste și înainte – când îți dai seama ce rele sunt în România o faci pentru că ai primit servicii bune în altă țară. Nu aici.

        Cu sau fără vouchere, ciorba era tot veche și făcută din ingrediente expirate, plaja era tot pentru burtoșii îmbogățiți din afaceri ilicite pentru care nu-i întreabă nimeni de nimic, muntele era tot pentru cei care au bani să închirieze toată vila o dată, Vama era tot plină de drogați (poate doar cu etnobotanice sau iarbă, dar curați n-au fost niciodată). Doar că acum, în special în apropierea pandemiei, a fost mai greu de călătorit, apoi a intervenit inflația galopantă și n-au mai ajuns banii de Nisipurile de Aur, Grecia sau Turcia, lumea a mai mers și în România și a fost redescoperit miezul din dodoașcă.

        Voucherele de vacanță funcționează doar pentru cazare (care uneori poate include masa, sau măcar dejun.) ”Bugetarii” ăștia mult-huliți care au nevoie de vouchere pentru cazare mai aduc în economiile locale de două-trei ori prețul tichetelor. Iar cei care beneficiază – pe lângă patroni – sunt tot cei de jos din industria serviciilor, plătiți cu salarii minime (cel puțin pe hârtie) și care speră să mai facă ceva din bacșiș. Zic să se taie cu totul voucherele (și așa, folosite sau nu, sunt impozitate în venitul lunii în care se acordă), și să vedem dacă zonele turistice rezistă (nu mă refer la patroni, ci, din nou, la cei mărunți).

        Și apoi să ne minunăm cum de pleacă mai mult de jumătate din tineri (care-ar face muncile sezoniere din turism) peste hotare, și nu se mai întorc vreodată înapoi.

        Legi avem pentru toate lucrurile – inclusiv pentru a sancționa patronii care plătesc la negru și înșală clienții la gramaj, pe cei care împrejmuiesc toată plaja, pe cei care jecmănesc turiștii – cu sau fără vouchere – cu prețuri ascunse, pe cei care construiesc fără autorizații în arii protejate ș. a. m. d. Dacă s-ar și aplica…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Modificările pentru Bacalaureat -Când au loc detașarea la cerere și detașarea în interesul învățământului

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul…
Vezi articolul
începerea școlii, predare bilingvă

Cine sunt specialiștii care stabilesc noile planuri-cadru pentru primar, gimnaziu și liceu. Ioan Aurel Pop, Mariana Moarcăș, Dragoș Iliescu, Daniel David, Marius Andruh, printre cei care decid materiile pe care le vor studia elevii

Ministerul Educației a stabilit cine sunt profesorii care vor valida noile planuri-cadru pentru învățământul primar, gimnazial, liceal și profesional. Ordinul semnat de Monica Anisie a fost publicat astăzi în Monitorul…
Vezi articolul

PNL și PSD o acuză pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că ar fi blocat un proiect privind bursele și că în școli din sector s-ar învăța, încă, în 3 schimburi / Liberalii fuseseră acuzați de primar că ar bloca un proiect rezidențial și accesul copiilor la educație

Chestiunea burselor este folosită de PSD și PNL pentru o ataca pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 din București, pe care o acuză că ar fi “blocat în mod repetat”…
Vezi articolul