De 1 și 8 martie elevii nu pot oferi personal flori și mărțișoare cadrelor didactice și colegelor, potrivit secretarului de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion: „Pot oferi felicitări și mărțișoare virtuale”

59.818 vizualizări
Sorin Ion / Foto: Facebook.com
De 1 și 8 martie elevii nu pot oferi personal flori și mărțișoare cadrelor didactice și colegelor, pentru că ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, care prevede regulile din școli în perioada redeschiderii acestora, prevede că este interzis schimbul de obiecte personale, potrivit secretarului de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion. Acesta a explicat pentru europalibera.org că nu poate fi făcută o derogare de la ordinul existent pentru că s-ar încălca normele epidemiologice stabilite ca să împiedice infectarea cu noul coronavirus.

UPDATE: Ministrul Educației îl contrazice pe Sorin Ion și spune că mărțișoarele și florile de 1 și 8 martie sunt permise la școală: “O floare nu este un obiect personal”, spune Sorin Cîmpeanu

Luni, 1 martie și luni, 8 martie, sunt zile speciale prin tradiție. De regula în aceste două zile se ofertă mărțișoare și flori ca simbol al primăverii calendaristice și de Ziua Femeii.

„Elevii nu vor mai putea duce la școală mărțișoare și flori de 1 și 8 martie. Interdicția care privește „schimbul de obiecte personale” este prevăzută în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății și nu prevede excepții. Decizia a fost confirmată pentru Europa Liberă de secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, care susține că se pot oferi felicitări și mărțișoare virtuale”, scrie publicația citată.

Trebuie să respectăm legea, așa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanele, mai puțin mărțișoare și flori. Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor”, a declarat secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Sorin Ion.

Nu pot să spun: avem un ordin, nu-l respectați. Și dacă spun foarte ferm ‘nu care cumva să dați un mărțișor’, cădem în altă extremă. Prioritatea este sănătatea copiilor și a profesorilor. Nu știu dacă ne putem imagina că putem da niște reguli de genul: oferiți mărțișoare cu mănuși chirurgicale, mărțișoare sterilizate sau date cu dezinfectant. Riscăm să cădem în ridicol”, a mai spus Sorin Ion.

Medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș”, a spus și el că ordinul comun trebuie să fie respectat de părinți și elevi.

„Trebuie să încercăm în această perioadă să reducem interacțiunile celor mici. E vorba de obiectul în sine, florile, mărțișoarele, când le dăm dintr-o mână în alta. În al doilea rând, interacțiunile ar fi mai importante. Trebuie să ne apropiem de persoana de lângă noi, nu se păstrează distanțarea. În al treilea rând, în situații de acest gen apar aglomerări. De obicei, se duc și la profesoara de alături, se duc și la directoare, apare un mediu în care se pot transmite mai ușor virusul la nivel de aerosoli. Pentru a se reduce riscul și pentru ca lucrurile să fie organizate, s-a mers pe acest ordin”, a afirmat doctorul Marinescu, citat de Europa Liberă.

Sorin Ion / Foto: Facebook.com


17 comments
  1. o mica paranteza de ce obliga sa ne conformam leggilor pe care nici ei nu respecta ? ultima exemplu este Simona Halep , sa inteleaga toata lumea in romania sepoate vaccina cu vac. astra zeneca persoanele cu virsta sub 55 de ani cu Pfaizer cei cu boli cronice si peste 55 de ani ce rezulta de aici? simona e mai invirsta de 55 de ani? daca asai de bolnava cum de mai joaca tenis? la prosti este interzis sa se inscrie in programul de vaccinare , si mai ziceti ca l-ati impuscat pe Ceausescu

  2. Guvernarea aceasta mai are inca multe tampenii de debitat? Asa ceva nu a vazut Romania de cand exista! Cred ca de la Covid ni se trage. In alte conditii, romanii votau cu mintea, nu cu inima. [Comentariu editat pentru a elimina majusculele]

  3. Normal că pe bieții copii trebuie să nui lăsați să meargă la colindat că sîntem în plină pandemie de corona virus acuma nui lăsați să facă schimburi de mărțișoare de 8 Martie este ziua internațională a tuturor femeilor din Romînia a tuturor Mamelor nu pot primi o floare că i coronavirus băi oameni voi sînteți normali la cap să vă fie rușine vouă cei care facè ți legiile în țarișoara noastră

  4. Nu va este rușine??? De când a devenit o floare, un martisor obiect personal!???
    Nu știți cum sa ne luați orice bucurie, vreți sa țineți populația într-o panica continua!? Sa ii îmbolnăviți voi cu tâmpeniile voastre și ordinele peste noapte!!
    Dar când dati petreceri cu sute de invitati..când stati la chefuri si va serviți din aceasi sticla întra
    tot in categoria ” obiect personal!?
    Suntem conduși de o “turma” de incompetenti, iar mai grav este ca majoritatea romanilor au ajuns sclavii ordinelor de ” Ministri”

  5. Las’ ca-si iau singuri din malaiul luat din meditatii. Ar trebui ca si-n activitatea asta banoasa extrascolara sa se intervina pentru a fi reglementata. Nu va speriati. Nu pana acolo incat sa se interzica de exemplu cumulul predatului in scolile de stat cu meditatiile (aducatoare de calificative mai bune, se intelege) dar macar ,,masca”, ,,distantarea sociala” si plata cu cardul sa fie implementate.

  6. Te apuca groaza când constați că-ți încuiați sunt în Ministerul Educației și în Inspectoratele școlare.
    Iar directorii de scoli se supun si răspândesc inepțiile celor sus puși.
    Iar profii îndobitociti de mulțimea de încuiați, tac și suporta.
    Noroc cu sindicatele, ca mai vocifereaza pe ici și colo.

  7. Ii trebuie domnului in cauză un DEX să înțeleagă care sunt obiecte personale!Fotoliul lui din minister, intra in aceasta categorie?

  8. Masura sigur va fi pe placul,, carcotasilor” care nu aveau loc de,, mita”sub forma de flori pe care o primesc profesoarele si învățătoarele!!!!

  9. E forte bine că se dorește respectarea ordinului comun. Dacă se scrie la tablă cu aceeași cretă sau dacă se folosesc în continuare panourile de plexigas, se respectă ordinul comun?

  10. Numa crerini prin ministere si institutiile care i-au decizii, nu sunt împotriva masurilor de protectie, din contra, dar sa vii cu ordin de ministru pentru asa ceva este total aiurea. Cum oare se pot gandi ca acesti copii se pot infecta prin faptul ca isi dau un martisor cand ei interactioneaza de cand a inceput scoala, merg la scoala impreuna, vi de la scoala impreuna, iar tu vii cu asemenea declaratii idioate numa asa de dragul presei de parca ei nu sunt constiinti ca acei copii nu respecta nimic pana ajung la scoala si nici in drum spre casa

    1. Si sticlele de apa pe care acestia le aduc de acasa, magazin sau hainele lor cu care se schimba la somn sau in cazul in care se nurdaresc, acelea nu mai sunt obiecte de schimb?

    2. Voi vreti sa ne dobitociti de tot.Nu mai avem Crăciun.Paste…noi o țară frumoasa plină de tradiție am ajuns…vai șamar….nici un mărțișor nu mai putem sa oferim..Nu mai este o țară democratică…Am ajuns sa fim conduși…Si sa fim si slugile voastre…cu tot felul de legi pe care le dati…pana cand aveti de gand sa va bateti joc de poporul roman…Rusine sa va fie!

      1. Pana cand voi, tineretul si diaspora veti tot vota SCHIMBAREA. Cand profesorii boscorodeau ca PNL nu e de votat, ati sarit in cap. Tineti minte: intr-o tara civilizata si democrata, masura politicului sa fie data de desteptii ei, nu de prostime. Nu ati vrut sa credeti in noi, ati crezut in feisbucarii cu 8 clase si ati votat mutanti precum AUR si lipsiti de orice bun simt precum PNL. Esti suporter? Atunci, suporta totul! Ati votat, ati primit ce ati votat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Membrii PNL încep să primească funcții în companiile de stat. Printre primii serviți sunt Sebastian Burduja, șeful PNL Sector 1 și fiul unui bancher Bancorex, dar și șeful de cabinet al ministrului Educației

Secretariatul General al Guvernului, subordonat direct premierului Ludovic Orban, a făcut propuneri pentru noi membri în Consiliul de Supraveghere al companiei cu capital de stat Transelectrica. Printre propuneri se numără…
Vezi articolul

Telefonul mobil poate fi confiscat de la elevii din clasele primare și gimnaziu și predat părinților, potrivit unui amendament susținut și de ministrul Educației și votat în comisia de învățământ din Camera Deputaților / Pentru elevii de liceu, decizia privind interzicerea telefoanelor rămâne la dispoziția școlii

Un amendament adus legilor Educației, susținut și de ministrul Educației, Ligia Deca, și de PNL, PSD, AUR, UDMR și minorități, votat luni în comisia de învățământ din Camera Deputaților, prevede…
Vezi articolul