Sportivul David Popovici a declarat că i-ar „plăcea foarte mult ca pentru generațiile următoare să poată fi îmbinat sportul cu școala mai mult, să fie ca un stil de viață și să avem cât mai multe baze sportive în școli, poate chiar în toate”. Mai departe, după vacanță, David a spus că se va gândi la ofertele pe care le-a primit din partea universităților americane și posibilitatea de a rămâne la studii în Europa. Despre succesul său de la olimpiadă, el spune că se datorează mai multor factori, printre care inițiativa părinților de a-l da la un club sportiv când era mic, susținerea școlii pe care o frecventează, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, talentul și norocul de a întâlni antrenorii potriviți. Mesajul lui pentru profesori este „să aibă grijă de elevii lor și să-i ajute să-și urmeze pasiunea tot timpul”. Tânărul a fost premiat de Ministerul Educației, astăzi, cu 10.000 de lei pentru performanțele sale de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
„Aș vrea să profit de imaginea și de valul pe care l-am creat și să inspir cât mai mulți copii să se apuce de sport, aș vrea să inspir cât mai mulți părinți să își dea copiii la sport”, a spus tânărul la conferința de presă care a avut loc astăzi la sediul Ministerului Educației.
Despre notorietatea pe care a întâlnit-o în această vară, David spune că a rămas același băiat de dinainte.
„Cred că viața deja a început să se schimbe după calificarea la Jocurile Olimpice când am avut un boom în creștere în popularitate și notorietate în sport, în sportul românesc cel puțin, și am rămas destul de la felie, eu sunt același băiat”, a spus elevul.
Întrebat de ce este nevoie ca să ajungă la o astfel de performanță, David a răspuns că „e nevoie de foarte multă muncă și determinare”. „Dar, aș minți dacă nu aș spune că a fost și un pic de noroc să întâlnesc antrenorul potrivit, inițiativă din partea părinților mei să mă ducă la clubul potrivit, dăruire din partea lor să mă crească cum trebuie și talent, noroc să întâlnesc oamenii potriviți. Cel mai important lucru cred că e pasiunea pentru sport și pentru ceea ce faci, trebuie să te dedici unui lucru în fiecare zi”.
„Eu m-am vaccinat și le recomand tuturor să se vaccineze. Sper să reușim să fim toți fizic la școală”
Întrebat cum ar vrea să înceapă școala din 13 septembrie, el a răspuns că mai întâi le recomandă tuturor să se vaccineze. „Eu m-am vaccinat și le recomand tuturor să se vaccineze. Sper să reușim să fim toți fizic, dar de altfel să fim și într-un mediu sigur, pentru că altfel ar trebui să recurgem iar la metoda online, care nu e tocmai plăcută, dar necesară”.
Întrebat dacă România are ce să-i ofere la nivel de educație universitară ca să se îmbine și cu această latură sportivă și dacă ia în considerare să plece la studii în Statele Unite, de unde deja a primit oferte, David a răspuns că se află într-un punct de cotitură al vieții în care trebuie să decidă.
„Trebuie să mă decid dacă rămân în România/Europa sau mă duc pe un alt continent să continui studiile. Am lăsat toate aceste gânduri până după vacanță pentru că am vrut să las tot stresul, am nevoie să mă relaxez. Sunt convins că având atâția oameni geniali în spatele meu și în jurul meu, voi reuși să mă descurc foarte bine indiferent de ce variantă aleg. România are ce să-mi ofere, mi-ar plăcea foarte mult ca pentru generațiile următoare să poată fi îmbinat sportul cu școala mai mult, să fie ca un stil de viață și să avem cât mai multe baze sportive în școli, poate chiar în toate”.
Cîmpeanu: „Vă asigur că vor fi schimbări și din această perspectivă atât cât stă în aria de competență a Ministerului Educației pentru sportul de masă, sportul școlar”
Sorin Cîmpeanu a declarat că, în momentul de față, Ministerul Educației nu are posibilitatea legislativă să recunoască performanțele obținute de elevi la Jocurile Olimpice, la fel cum se întâmplă în cazul altor concursuri cum ar fi olimpiadele de la materiile școlare, însă, „aceste hibe legislative vor trebui să fie compensate, e un bun prilej pentru a anunța inițiativa Ministerului Educației de compensare a acestor goluri în vederea susținerii performanței, recunoașterii importanței sportului românesc”, a precizat Cîmpeanu.
În ceea ce privește premiul acordat lui Popovici, ministrul Educației a spus că acesta este strict simbolic, fiind primul astfel de gest din partea unei autorități a statului.
„Sunt convins că și Ministerul Tineretului și Sportului va gândi o modalitate de recunoaștere și din această perspectivă, corectă pentru încurajarea celor care doresc să urmeze sportul și mai ales sportul de performanță. Da, este nevoie de recunoaștere pe toate palierele și este nevoie de sprijin. Am avut ieri o discuție de patru ore împreună cu cei îndreptățiți să se pronunțe asupra nevoii de schimbare a sportului din școli și universități și vă asigur că vor fi schimbări și din această perspectivă atât cât stă în aria de competență a Ministerului Educației pentru sportul de masă, sportul școlar, mai departe, sportul de performanță este la Ministerul Sportului”, a spus Cîmpeanu.
Întrebat ce sistem de recompensare pentru elevii sportivi cu rezultate are la îndemână ministerul, Cîmpeanu a răspuns că „bugetul Ministerului Educației asigură finanțarea pentru toate cluburile școlare și universitare cu sau fără personalitate juridică. Posibilități de recompensă din bugetul Ministerului Educației nu există. Această recompensă simbolică are ca origine sponsorizarea și nu bugetul educației. Este un lucru care va trebui reglat”, a spus Cîmpeanu.
David Popovici a obţinut locul patru la 200 m liber (la 2 sutimi de bronz) şi şapte la 100 m liber în finalele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo. El a afirmat că această olimpiadă i-a adus multă experienţă şi este pregătit să revoluţioneze înotul alături de antrenorul său Adrian Rădulescu.
„Rămân cu extrem de multă experienţă şi cu probabil cel mai frumos concurs la care am fost până acum. Aştept cu nerăbdare şi următoarele Jocuri, dar nu numai. Mai am Mondiale, Europene, tot felul de concursuri internaţionale, la noi în ţară. Dar am mai spus-o, avem planuri măreţe eu şi cu antrenorii mei. În principiu şi în mare vrem să reuşim să revoluţionăm înotul şi aici mă opresc. Pentru că după vorbe, trebuie să şi demonstrez. Am spus asta şi îmi place să spun, avem timp, răbdare şi pasiune. Le avem pe toate trei şi doar de astea avem nevoie”, a spus Popovici după seriile de la 50 m liber, derulate vineri seara la Aquatics Centre din Tokyo, scrie G4Media.