Datele chimice a aproape 1 milion de stele, publicate de cercetători din Australia. Platforma poate fi accesată gratuit

148 de vizualizări
Foto: Brynntrout | Dreamstime.com
Oamenii de ştiinţă din Australia au publicat un set de date despre compoziţia chimică a aproape 1 milion de stele, informează agenţia de presă Xinhua, scrie Agerpres.

Autorii cercetării au declarat miercuri că acest set de date, ce a fost furnizat de un studiu major de cartografiere stelară, va sta la baza viitoarelor decenii de cercetări ştiinţifice despre originile şi dezvoltarea galaxiilor.

Datele au fost colectate într-un interval de peste 10 ani de astronomii de la Centrul de excelenţă în astrofizică în 3D pentru întreaga boltă cerească (ASTRO 3D) din cadrul Consiliului Australian de Cercetare (ARC), o colaborare finanţată de Guvernul de la Canberra între nouă universităţi, coordonată de Universitatea Naţională din Australia (ANU).

Cercetătorii australieni au folosit spectrograful HERMES (High Efficiency and Resolution Multi-Element Spectrograph), care este conectat la Anglo-Australian Telescope (AAT), pentru a efectua 1,08 milioane de observaţii asupra a 920.000 de stele, conform sursei citate.

“Am măsurat elementele chimice din interiorul acestor stele, cum ar fi carbonul, azotul şi oxigenul”, a declarat Sven Buder de la ASTRO 3D şi ANU, citat într-un comunicat.

“Aceste date ne vor ajuta să ne dăm seama cum sunt produse aceste elemente în stele, un proces fundamental pentru a explica originile elementelor de bază ale vieţii”, a adăugat el.

A fost cea de-a patra publicare a unui set de date în cadrul proiectului “Galactic Archaeology with HERMES” (GALAH) şi a coincis cu cea de-a 50-a aniversare a AAT, cel mai mare telescop optic din Australia.

Emma Ryan-Weber, directoarea ASTRO 3D, a spus că aceste date sunt un fel de ADN stelar şi pot fi utilizate pentru a stabili locul din care provine o stea, vârsta ei şi deplasările sale, pentru a obţine astfel o înţelegere mai bună asupra modului în care s-au format galaxiile.

De asemenea, noile date vor fi utilizate pentru antrenarea următoarei generaţii de inteligenţă artificială (AI) în astronomie, mai notează Agerpres.

Foto: Brynntrout | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cursurile ar putea să înceapă mai întâi în universități și abia apoi în grădinițe și școli, susține Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: O soluție ar fi ca unii copii să vină în anumite zile, iar alții în alte zile. Restul se va studia online

Cursurile ar putea să înceapă mai întâi în universități și abia apoi în grădinițe și școli, susține Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, potrivit digi24.ro. „În universități, acolo unde…
Vezi articolul

OFICIAL Pentru profesorii și angajații din Învățământ, indemnizația de hrană se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază. Indemnizația se acordă în cazul în care salariul lunar net format din drepturile salariale aferente funcției de bază, altele decât indemnizația de hrană, este până la 8.000 lei inclusiv

Indemnizația de hrană, pentru profesorii și angajații din Învățământ, se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Conform documentului, indemnizația…
Vezi articolul

Klaus Iohannis: Nu se redeschid şcolile, grădiniţele, universitățile, până în septembrie. Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor organiza cum au fost planificate. Anul școlar se încheie pe 12 iunie

“Grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar, universitar. Se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar”, a anunțat președintele Klaus Ioahnnis. Liderul de la…
Vezi articolul