„Soluția, azi, este ca de mâine părinții să iasă masiv în stradă, cel puțin în București, Timișoara, Cluj, Iași, Craiova, Brașov. Masiv, adică cel puțin 20-30.000, până la satisfacerea a două revendicări”, a scris pe pagina de socializare Daniel Funeriu, fost ministru al Educației. Marți, 6 iunie, este o nouă zi de grevă generală în școli și grădinițe. Federațiile sindicale au anunțat, într-un comunicat de presă, duminică, 4 iunie, că va continua greva generală din Educație.
„Să fie clar pentru toți: elevii suferă nu din cauza profesorilor, ci din cauza lui Iohannis și a guvernelor sale, începând cu guvernul Ponta și terminând cu guvernul Ciucă. Ieșirea în stradă a părinților ar demonstra că oamenii nu sunt proști și că înțeleg că responsabilitatea nu e în cancelarii, ci la Palatul Cotroceni și la complicele său, aflat la Palatul Victoria.
Să vă mai fie clar un lucru: atât timp cât părinții nu ies masiv și îndelung în stradă, pentru a arăta că oamenilor le pasă de educație, o să vă luptați cu morile de vânt pe facebook”, potrivit lui Funeriu.
Redăm mesajul lui Daniel Funeriu:
„Am tot așteptat ca un om deștept să vină cu o soluție la situația produsă de greva profesorilor. Pentru că nimeni nu e capabil să o ofere, o fac eu:
soluția, azi, este ca de mâine părinții să iasă masiv în stradă, cel puțin în București, Timișoara, Cluj, Iași, Craiova, Brașov. Masiv, adică cel puțin 20-30.000, până la satisfacerea a două revendicări:
a) creșteri salariale majore pentru profesori: ar asigura profesori mai buni pe termen lung și ar reda demnitate profesorilor, dovedind că nu sunt singuri și, mai ales, că oamenii sunt de acord ca guvernul să aloce (guvernul alocă, nu dă!) banii lor preponderent către educație;
b) toate materiile predate în gimnaziu să fie evaluate pentru intrarea la liceu: astfel s-ar asigura că copiii lor învață mai bine și mai mult pentru că, altminteri, știm bine că o materie neevaluată e o materie neînvățată;
Iată motivele pentru care spun că asta e soluția:
1) ar permite profesorilor să intre la clasă, pentru că ar preda ștafeta protestelor părinților. Asta ar rezolva problema pierderii salariale pe perioada grevei: profesorii greviști au pierdut deja între 1000 și 2000 de lei și continuă să piardă pe perioada de grevă. Pur și simplu financiar nu le convine să facă grevă. Paradoxal, guvernul câștigă financiar cu atât mai mult cu cât greva se lungește.
2) Intrarea profesorilor la clasă, odată ce locul lor în stradă e luat de părinți, ar rezolva problemele legate de încheierea mediilor, examene etc.
3) Părinții ar reda demnitate profesorilor și ar pune o presiune mult mai mare pe politic decât o fac sindicatele. Vă garantez că după 3 zile de proteste cu 20.000 de oameni în stradă (oricum e vreme faină) guvernul s-ar preda instantaneu.
Politicul ticălos, începând cu Iohannis și terminând cu ultimul militant PNL sau PSD, profită de lipsa de logică a maselor și, cu ajutorul oficinelor de presă plătite gras cu bani de la buget, induc în societate ideea că profesorii sunt împotriva elevilor și că din cauza profesorilor elevii suferă.
Să fie clar pentru toți: elevii suferă nu din cauza profesorilor, ci din cauza lui Iohannis și a guvernelor sale, începând cu guvernul Ponta și terminând cu guvernul Ciucă. Ieșirea în stradă a părinților ar demonstra că oamenii nu sunt proști și că înțeleg că responsabilitatea nu e în cancelarii, ci la Palatul Cotroceni și la complicele său, aflat la Palatul Victoria.
Să vă mai fie clar un lucru: atât timp cât părinții nu ies masiv și îndelung în stradă, pentru a arăta că oamenilor le pasă de educație, o să vă luptați cu morile de vânt pe facebook. De 10 ani tot spun asta… Poate, poate, acum se și întâmplă…
PS: nu pot să nu remarc că USR, ca partid care se vrea principal partid de opoziție, nu se vede în această chestiune arzătoare. E destul de simplu de găsit o linie politică inteligentă, nici populistă și nici conțopistă.”
40 comments
În primul rand trebuie eliminati toti profesorii, învatatorii si educatori care nu se ocupa de copii. În al doi-lea rand trebuie terminata hotia din scoli si dupa aceea marit salariul celor care intradevar merita. Parinti trebuie sa iasa in strada pentru respectarea drepturilor copiiilor nu pentru toti hotii din învatamant. Lasati jocurile politice si intrresati-va intradevar de viitorul copiilor.
Ete na, tu mai lipseai….
Domnule Funeriu, sa va aduc aminte ca și dumneavoastră ați fost ministru, și ați făcut același lucru ca și colegii dumneavoastra, adica ati contribuit la distrugerea sistemului educational. Soluția nu este sa ieșim în strada, ci investiția masiva în educatie. Nu putem cere performanta, atat în rândul profesorilor, cât și în rândul elevilor, cu minime resurse.
Profesori!!! dacă sacrificați generația de elevi pt interesele voastre nu mai aveți ce cauta în invatamint.Rezolvati problemele voastre atunci cind nu sunt afectați elevii și viitorul lor.
Ti-a scris Funeriu ce trebuie sa faci.
Parintii continua protestul iar profesorii intra la clasa.
Praful se alege de “Românica” educată a lui Iohanis…această glugă de coceni,va ramâne în istorie ca cel mai șters președinte din istoria modernă,singura realizare remarcabilă a fost aceea de a aduce la guvernare pe ușa din dos PSD-ul.
În rest…ce să îi dorim…pensie liniștită și să trăiască din salariul lui Carmen o “peroadă” cât mai lungă.
Aici scriu atât profesori cât și părinți, dar și unii angrenați în urâțenia politicului. Am stat în pandemie, muncind de acasă, cu fiul meu… La același birou, fără sa întru în cadru. De toată jena, implicarea…si calitatea actului didactic. As fi dat o afara, dar nu am astfel de putere, las fiind… N am zis nici pss.. De teama sa nu sufere copilul… Nu a învățat nimic… Timp de 2 ani, încercând prin implicare directa, cu meditații și filmulețe de pe Youtube sa acopăr golurile… Am revenit la clasa, am mutat copilul, am dat de mama dracului., la alta școală. Cică probleme cu cei 7 ani de acasă, ca părinte nu se implica, cu tulburări de comportament… Și uite asa avem psiholog, meditatori 2, eu bag cam 10 ore pe săptămână să facem suplimentar și sa ma asigur ca avem îmbunătățiri…. Toate ca dna sa fie fericita. Este dacă participam la cor, deși copilului i s a zis sa mimeze ca n are voce, dacă cumpărăm chestii pt toate cacaturi le ei de proiecte și competiții… Ar fi multe de spus… Dar copilul, în disperarea lui… Și a noastră zice “las o în morții ei, ca scăpăm de ea anul asta, nu te necăji” cheltui lunar peste 2000 lei…psiholog, after, meditații, sport. Eu merg la munca pt dublul sumei, pt un job tot cu răspundere, studii sup și 15 ani exp… Aia e prost plătită?? Când terminam cu meditații, after school uri, tabere, cursuri de public speeking pt copii, excursii tematice… De 2 zile cu cazare 1 noapte, cu părinți făcuți preș la picioarele lor, cu supărări… La care sa vina tata la ora zece, ca altfel te ard la nota. Și pana la max 13. Ele nu cumva tre sa fie în școală de la 8 la 16, de luni pana vineri?… Ca sunt la 8 ore program. Sunt multe de scris, nu toți profesorii sunt asa…insa la a mea învățătoare și directoratului… Le voi scrie… Ce am simțit cu toții!!
Nu prea inteleg mesajul dumneavoastra. De ce trebuie sa fie profesoara fericita? Nu copilul este prioritar? sper ca “las-o in mortii ei” nu este exprimarea copilului.
si eu nemultumiri legate de profesorii copilului, dar ce descrieti dumnevoastra intrece orice masura, si deveniti parte din problema si din sistem daca nu va opuneti. Si invatati si copilul ca asa trebuie facut, pupa in bot si papa tot.
1) Solutia (singura) este impunerea unui raport maxim intre venitul (total: salariu, sporuri, vaucere de orice fel) maxim si cel minim pentru bugetari. Incluzand politicieni, administratori, magistrati, soldati, politisti, pensonari. Un raport acceptabil azi ar putea fi undeva intre 8-15.
2) Marirea salariilor debutantilor din invatamant este necesara imediat, datorita inechitatii sociale evidente si necesitatii primenirii corpului profesoral. Media salariilor din sistemul de invatamant trebuie sa fie egala cu media intregului sistem salarial bugetar.
PS
Orice marire a salarizarii bugetarilor fara suport economic este inghitita de inflatie.
Atenție, a dispărut disciplina în școli. Elevii fac ce vor, profesorii nu mai au autoritate și nici interes. Fac meditații pe bani frumoși. O învățătoare, în vacarmul clasei, râde ca proasta… iar un elev, în spatele ei, face mișcări explicite…
Asta este educația în România.
Lui Funeriu i s-a “pus pata” pe Iohannis…
Bun un consult psihiatric, un tratament i-ar prinde bine…
Toți ăștia mari în pedagogie, n-au nici o vină ???
Preuniversitara trebuie să fie un fel de “școală militară”… , din care copiii să iasă adevărați oameni de bază în viitorul țării !!!
Teamă mi-e că părinții stau la Dana Budeanu în semiîntunericul tv, urmărind odată cu Consiliul Audiovizualului cum face instrucția marșului cu profesorii „binecunoscuta critic de modă”.
Aveți mare dreptate. Un exemplu clar îl puteți vedea la liceul Mihail Sadoveanu din București .
Dl.Rondel…Invatatoarea,nu radea ca proasta,Nu cred ca vei intelege vre,o data ce a fost in sufletul ei,Daca ar fi ridicat vocea la acea,,loaza,,de elev,ar fi fost filmata si si,ar fi pierdut locul de munca,si asa prost platit…Numai este disciplina in scolii,oare de ce?!?In fine,pot scrie 3 zile la rand pe subiectul asta,dar inchei cu,,Daca elevul ar avea respect ptr mama,bunica lui,si,ar respecta si profesorul,,Darrrrrr,Sa auzim numai de bine,ca rautatile si mizeria,ne,o facem singuri!!
ba rondele, ori nu ai copii ori ai tai sunt dintre loazele care nu vor sa respecte profesorul pentru ca acasa nu au fost invatati despre respect.
respectul nu se face la scoala, respectul se invata din familie , tolomacule! din pacate sunt unii ca tine si aia strica multe si la scoala si in societate. pentru ca se asteapta ca altii sa le faca munca.
cat despre ideea lui funeriu e foarte buna dpdv tactic . asa este, parintii trebuie sa aiba responsabilitatea lor in ceea ce priveste invatamantul in care isi trimit copilul sa invete. nu doar trebuie sa priveasca si sa critice de la distanta.
rolul profesorului e sa predea disciplina si sa cizeleze caracterul, dar principala obligatie vine din partea parintilor si a mediului in care traieste.
Dle. Funeriu, ce nu intelegeti Dvs., e ca parintii nu sunt si nici nu au cum sa fie alaturi de aceste proteste/revendicari ale profesorilor. revedindicarile profesorilor sunt simpliste si arata exact nivelul lor de intelegere a situatiei invatamantului, cer niste simple majorari salariale pt ei si nu ofera nimic in plus pt beneficiul elevilor sau a sistemului de invatamant … tipic pr bugetarul mediocru din romania : ” sa ni se dea ” pt ca si altora li s-a dat. cat timp baza educatiei se realizeaza in privat, in afara sistemului de stat de educatie, adica la meditatii particulare, nici un parinte nu poate fi alaturi de majorari aiuristice in sistemul de stat. cand vom avea macar 10% din absolventii de admitere la universitatile de top pe baza cunostintelor acumulate la clasa, atunci vom fi alaturi de profesori in demersul lor de a primi salarii mari. momentan va pot informa ca nu intra nici drq la vreo universitate buna fara pregatire in particular … si ghiciti ce, se pregatesc in particular tot cu profesori din sistem … deci profesorii au capacitatile necesare dar nu vor sa o faca la clasa … interziceti meditatiile pt profesorii din sistem si pe urma vorbim de salarii pe masura muncii si a vocatiei
Ați pus punctul pe “i”! Jos pălăria! Aveți mare dreptate!
NU, profesorii nu cer doar o simplă mărire de salariu. Citiți cu atenție revedicarile lor
Până acum eram in mare de acord cu Funeriu dar aici nu are dreptate DELOC.Calitatea învățământului nu creste neapărat cu bani aruncati pe salarii.S-a văzut asta cu bugetarii din ministere și administrație(specialiști plecați de la salariu de banca,din Banci către Stat nu au schimbat cu nimic funcționarea).Maririle vor face doar să crească șpaga la angajare și corupția din interior,pt a rămâne în sistem și calitatea va fi chiar mai jos.Fix ca în Sănătate…Se da spaga peste 10.000€ pt a ajunge asistenta deși nefiind pe merit riscam chiar viata oamenilor…Tocmai pt ca având salarii mari,recuperează banii rapid…Se da spaga uriașă chiar și pt femeie de servici sau brancardier.Suntzl o țară RAZNA !Vrem bani dar reforma ,controlul societății și mai ales calitatea sunt la cote minime !
adevărul gol goluț…oare îl vede cine trebuie?
Cea mai josnica clasă politică din câte a avut țara asta!! Mint și dezinformează cu nerușinare!! Peste 80% din cadrele didactice sunt în GREVĂ. NU aveți ce să faceți! Suntem UNIȚI și asa vom rămâne. Ne veți vedea în București JOI.
Mă, dar ăsta nu-i din partidul care vota, în 2008, profesorilor creșteri salariale de 50% ? Pe care ulterior le-au prorogat până la Sf. Așteaptă ? Și nu-i ministrul învățământului din guvernul care a tăiat salariile profesorilor cu 25%, bașca sporurile ? Guvernul ăla care a închis otova școli și a desființat posturi pe motiv de “economie” la buget ? Păi parcă atunci nu cerea lume în stradă ! Acum dă lecții despre ce și cum ?
O noua capcană!!!
cum sa ies in strada sa sustin profesorii dacă la școală speciala unde merge copilului meu, elevii și părinții merg la ore iar profesorii nu(asta incepand cu clasa a 2a și pana la clasa a 9a… nu sporadic) De ce sa-i sustin sa ia salarii mai mari pe niște oameni care nu se prezinta la munca, nu adapteaza materia la nivelul elevului și mai iau și spor ca lucrează cu copii cu CES … poate pentru lene. Ca sa nu zic ca secretarele, directoarele si tot personalul auxiliar este la cafea încă de la primele ore ale diminetii. Si părinții plătesc taxe, rate, terapii, bone… și totuși se duc la serviciu, indiferent cat de prost plătit este.
In orice domeniu sunt si oameni care nu își fac datoria așa cum ar trebui, asta nu înseamnă că toți sunt la fel.
Tocmai de asta ar trebui susținuți profesorii, pentru ca cei care nu își fac datoria să nu mai aibă acces in sistem.
doamna, sunteti intr-o mare eroare!! ceea ce faceti e total gresit! nu trebuie sa tolerati pe acei profesori, acela este un caz care trebuie corectat. asta nu inseamna ca toti profesorii sunt asa. intelegeti ca un caz nu este regula generala si asta nu inseamna ca trebuie sa fiti impotriva invatamantului in general. asta daca ati invatat la scoala despre multimi si operatii cu multimile, ma iertati nu vreau sa va jignesc.
Spune-mi și mie mai Funerule cu ce viteza a lovit pumnul lui Băsescu obrazul copilului, tu ca om de știință.? Se dau:greutatea pumnului lui Petrov, greutatea obrazului copilului, distanta dintre obraz și pumn. Hai calculează! Aștept rezultatul.
Hey domnu, copii suferă și din cauza când se face diferență intre elevi! pe unul îl tolerează chiar dacă nu știe bine lecția la bio , și are 10 iar altul care știe lecția bine dar este dintr-o familie mai nevăzută in societate….. hm 7,8 cu greu un 9 💰afurisiți mai sunt unii profesori!
Ce guvern e ala de se bucura de orice zi libera în care elevii nu sunt la școală, pentru a tăia din burse? Bursele de performanta și de merit șe iau și cu multa munca în vacanțe, însă guvernul face economii la buget tăind orice zi de vacanta din bursa! Halal, dar.. asa se face economie pentru a avea bani ptr pensiile speciale!
PĂRINȚII TREBUIE SĂ ÎNȚELEAGĂ ESENȚA ȘI IMPORTANȚA PROTESTULUI PROFESORILOR ȘI SĂ LE FIE ALĂTURI 100%.
@Roberta, nu se poate! Parintii sunt la serviciu.
la munca cine se mai duce in tara asta, daca protestam toti, femeie? tine cont ca e o tara batrana, cu multi pensionari. muncim putini. si tot noi sa protestam? pentru ce?
Profesori treebuie ajutati de intrega societate,doar in functie de rezultatele din scoli.Alfel parinti copiilor sa iasa in strada.
Mare dreptate aveti!
Asa e, parintii sa iasa in strada cel puțin în București, Timișoara, Cluj, Iași, Craiova, Brașov, adica acolo unde se fac si meditatii babane…
Poate ar fi iesit in strada parintii “odraslelor” daca protestul ar fi fost in minivacanta. Acum s-ar putea sa manifeste impotriva profesorilor.
Corectie: sa manifesteze
1. Cum rămâne cu recuperarea materiei nepredate în toată acesta perioadă? A rămas foarte mult de recuperat …Interesează pe cineva educația copiilor ?
2. Cum rămâne cu situația mizerabilă a sălilor de clasă ? A cerut cineva bani și pentru dotări ?
3. De ce copiii repetenți promovează clasa, iar peste ani ajung politicieni ?!
4. De ce copiii problematici nu sunt exmatriculați ?! Interesează pe cineva siguranța copiilor și chiar și a profesorilor ?
1. Întrebați guvernanții
2. Pentru ce credeți că se cerea 6% PIB, tot pentru salarii? Este pentru renovare/dotare serioasa a școlilor si nu din banii profesorilor + multe altele.
3. Prin definiție, copiii repetenți nu promovează, ci repetă anul, o fi o problemă și de educație dar problema in sine este ca oricine ar fi la guvernare, daca nu e partid făcut din cei ce muncesc, nu o sa faca/o să fie blocați sistemic să faca orice pentru cei ce muncesc.
4. Nu ar trebui exmatriculați, ar trebui educați și ei. Conform legii toată lumea are dreptul la educație. Ar trebui sa fie problemele rezolvate la nivel social(de cele mai multe ori au probleme de natură economică părinții și nu se pot îngriji de copii) deci bunăstarea generală ar trebui să crească ca să vedem mai puțini copii “problemă” și vedem clar că se întâmplă chiar invers. De aceea grevele sunt NECESARE.
Fără luptă, nu au fost câștigate drepturi niciodată sub acest sistem. NU CEDAȚI!!!
Siguranta in scoli este cea mai importanta. Repetentii promoveaza pentru ca politicienii si-au dat legi singuri, acum au 50% din locuri prin concurs la ce liceu vor.
Frumoase cuvinte, DOMNULE ministru.