Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu spune într-o intervenție la TVR+, că principalul responsabil pentru greva din educație este președintele Klaus Iohannis: “Proiectul României educate ne-a adus profesori cu briceagul la beregată în sală de clasă și ne-a adus pentru prima dată în ultimii 18 ani profesori în stradă”. Funeriu mai spune și că șeful statului este cel care ar trebui să medieze conflictul din educație, potrivit articolului 80 din Constituție. De remarcat, de când a fost declanșată greva generală, luni, 22 mai, președintele Iohannis nu a reacționat public pe acest subiect, ultima declarație fiind făcută pe 17 mai, când se știa că urmează greva generală și spunea că “cererile profesorilor pentru creșterea salariilor sunt îndreptățite.
Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a spus că președintele Klaus Iohannis este responsabil pentru situația actuală din educație. Amintim, profesorii sunt în cea de-a doua zi de grevă generală.
“După 10 ani, după 9 ani de la învestirea președintelui Iohannis, proiectul României educate ne-a adus profesori cu briceagul la beregată în sală de clasă și ne-a adus pentru prima dată în ultimii 18 ani profesori în stradă. Deci, citirea politică a ceea ce s-a întâmplat în educație, în politica educației, în mandatul președintelui Iohannis, este eșec pe toată linia. (…) Am fost trași pe sfoară cu principalul vinovat de această situație, pe numele lui Klaus Werner Iohannis. Ne-a promis România Educată și avem astăzi profesori cu cuțitul la beregată și profesori în grevă generală.
(…) Cu o situație salarială mult mai bună ca acum 10 ani, a profesorilor cu o majoritate parlamentară de 70%, (…) astăzi nu s-a reușit stoparea grevei generale, care din punctul meu de vedere este legitimă”, zice Daniel Funeriu.
Fostul ministru al Educației menționează că președintele este și cel care poate soluționa situația, având rol de mediator între stat și societate civilă, prin Constituție.
Potrivit articolului 80, “preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”. De remarcat, de când a fost declanșată greva generală, luni, 22 mai, președintele nu a reacționat public pe acest subiect. Ultima declarație a fost făcută pe 17 mai, când se știa că urmează greva generală. Klaus Iohannis spunea atunci că: “cererile profesorilor pentru creșterea salariilor sunt îndreptățite. Trebuie să avem grijă de profesori, să aibă condițiile pentru a-și face treaba cum trebuie”, spunea Iohannis.
Articolul 80 din Constituție:
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.
De precizat că la ultima grevă din 2005, președintele de atunci, Traian Băsescu, a mediat discuțiile dintre sindicate și Guvern.
Revenind la emisiunea de la postul TVR+, Daniel Funeriu, a dat și o soluție pentru ieșirea din greva generală: alocarea a 1 miliard de euro pe an în plus, pentru salariile profesorilor. “Astăzi sunt bani, atunci nu erau, atunci pica țara pe noi astăzi sunt bani mulți”, a spus Funeriu, care a făcut o comparație cu situația din 2010, când era el ministru al Educației, iar România era în criză economică, atunci când profesorii amenințau cu greva.
“Bani există. România nu are o problemă de bani. România are o problemă de priorități. Ori oamenii ăștia care vă conduc, care ne conduc, au pus înaintea salariilor, înaintea condițiilor materiale ale profesorilor, au pus pensiile speciale. (…) Media salariilor profesorilor din țările bogate este de 1,5 ori PIB-ul pe cap de locuitor. PIB-ul pe cap de locuitor al României este cam de 16.000 euro. Acum, 1,5 ori, 16.000 ar însemna undeva la aproximativ 23-24.000 euro pe an salariu brut, dacă facem calcul raport la 240.000 de profesori. Mă rog, 220.000 de profesori pus la auxiliar, ne-ar duce undeva la masă salarială necesară de 27 de miliarde de lei. Deci, cam 1.000.000.000 euro mai mult decât se da acum”, a explicat Funeriu.