Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu îi solicită oficial premierului Ludovic Orban “să ia decizia politică prin care Ministerul Educației să nu acorde degrevări în această perioadă”. Funeriu atrage atenția că lideri de sindicat care nu predau concret în școli primesc salarii de profesori, situație posibilă ca urmare a unei modificări a legii educației.
“Statul plătește 125 de norme degrevate (vreo 8 milioane de lei anual) liderilor de sindicat”, scrie fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, pe pagina sa de Facebook. “Adică liderii de sindicat nu predau, dar iau salariul plin”, explică acesta.
Portița legislativă pentru această degrevare a fost introdusă, într-o primă fază, în 2013 printr-o Ordonanță de Urgență promovată de Guvernul Ponta, și a fost întărită la transformarea OUG 14/2013 în Lege, în aprilie 2019.
Concret, alineatul 10 al articolului 263 din Legea educației prevede următoarele:
- (10) Personalul didactic de conducere, de îndrumare și control poate fi degrevat total sau parțial de norma didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educației și cercetării, elaborate cu consultarea federațiilor sindicale reprezentative din învățământ. De același drept pot beneficia și persoanele desemnate de federațiile sindicale reprezentative din învățământ, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare și evaluare a calității sistemului de învățământ, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educației naționale. Prin același ordin se stabilesc atribuțiile persoanelor degrevate de norma didactică.
- (10^1) Personalul degrevat potrivit alin. (10) primește drepturile salariale pentru funcția în care este încadrat, precum și celelalte sporuri și indemnizații prevăzute de lege pentru activitatea desfășurată, după caz.
“Oare 160.000.000 de RON în 20 de ani de degrevări ajungeau pentru a nu mai avea toalete în curte?”, întreabă fostul ministru al Educației.
Acesta adaugă că “pentru anul școlar următor încă nu s-au acordat degrevările, care trebuie acordate prin ordin al ministrului”.
“Fiind perioadă de criză, solicit vice-premierului Raluca Turcan, premierului Ludovic Orban și ministrului de finanțe să ia decizia politică prin care Ministerul Educației să nu acorde degrevări în această perioadă. Eu nu am acordat degrevări în perioada crizei și nu s-a întâmplat nimic rău, deci există precedent”, anunță Funeriu.