Mesaj dur din partea lui Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, către comisarul european pentru Politică Regională. “Corina Crețu, stop! Nu folosiți laserul de la Măgurele în scopul meschin de a lua voturi de la PSD pentru partidul plagiatorului Ponta. Situația legată de sursa gama nu are a face cu guvernul dăncil pe care îl criticați de zor în scop electoral, ci are a face cu nerespectarea de către consorțiul italian a unui contract comercial”, scrie Funeriu.
Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, în mandatul căruia a fost luată decizia pentru alocarea fondurilor europene pentru construcția efectivă a laserului de la Măgurele, spune pe pagina sa de Facebook:
“Speţa e simplă: contractul pentru sursa gama a fost reziliat pentru că consorţiul câştigător al licitaţiei nu a livrat ceea ce avea de livrat (ba chiar a plătit penalităţi). ‘Soluţiile de mediere’ cu care vă împăunaţi fie nu există fie sunt un abject trafic de influenţă.
Doamna comisar, ce parte a frazei ‘un contract comercial a fost reziliat în urma nerespectării clauzelor’ nu vă este clară? De când un comisar european intervine ‘pentru a găsi o soluție’ în contracte comerciale? Așa v-a învățat Iliescu când îi erați consilieră? Sau de când căutaţi cu disperare un loc eligibil în Parlamentul European, sacrificând chiar şi interesele cercetării româneşti?
Vă reamintesc că Laserul de la Măgurele a ajuns să fie cel mai puternic din lume pentru că partea română şi franceză s-au achitat exemplar de construcţia clădirii şi construcţia laserului.
Doamna Creţu, luaţi exemplu de la predecesorul dumneavoastră Cioloş care, împreună cu Emil Boc, Traian Băsescu, subsemnatul şi Nicolae Zamfir am tăcut şi am făcut. Nu vă mai ridicaţi poalele în cap, ci procedaţi cum procedează comisarul pentru cercetare Moedas: lăsaţi contractul comercial să îşi urmeze cursul şi interveniţi când e cazul, conform fişei postului, pentru a vă asigura că România nu pierde bani pentru cel mai de succes proiect ştiinţific din istoria sa. Simplu ca bonjour.”
Informație de background
Reacția lui Daniel Funeriu vine după ce comisarul european pentru Politică Regională Corina Crețu a acuzat în repetate rânduri partea română de rezilierea contractului cu asocierea care trebuia să facă Sistemul de Fascicul Gamma.
Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP de la Măgurele și al IFIN-HH, a declarat în repetate rânduri că “este una dintre clauzele contractuale că ei [consorțiul EuroGammaS – n.red.] trebuie să pună în funcțiune Sistemul gamma și, dacă nu îl pun în funcțiune, contractul se reziliază de la sine”. Contractul, în valoare de 66 de milioane de euro și semnat în martie 2014, a fost reziliat în noiembrie anul trecut.
Tot la finalul anului, Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia, membru în consorțiul EuroGammaS, a dat în judecată Institutul de Fizică Nucleară din România, cerând revocarea rezilierii și să reintre în proiect, fără să mai plătească penalități și fără să se angajeze că duc contractul la îndeplinire necondiționat, conform condițiilor din documentele de atribuire de la licitație, potrivit surselor Edupedu.ro.
Procesul nu împiedică, însă, activitatea în cadrul proiectului pe componenta de lasere – care au fost testate la cea mai mare putere din lume în prezent 7 PW, iar sistemul de Fascicul Gamma se poate face în acest ciclu de finanțare, spun oficialii.
Corina Crețu spune că a “însărcinat serviciile din subordinea mea (DG REGIO) să ofere sprijin tehnic părților implicate, pentru a putea depăși blocajele privind implementarea acestui proiect, cauzate de rezilierea contractului menționat anterior”.
Comisarul european spune oficial că “cerințele de bază necesare continuării lucrărilor la acest proiect” sunt:
“- găsirea unor soluții pentru un management mai eficient al contractului,
– suspendarea tuturor acțiunilor juridice de către toate părțile,
– găsirea unor soluții alternative de a pune capăt litigiului
– acord cu privire la implementarea unor lucrări suplimentare și stabilirea unui calendar exact de realizare a acestora.”
“Împreună cu Comisarul Moedas am trimis o scrisoare premierului român, d-na Viorica Dăncilă, și tuturor celorlalte părți implicate, invitând la respectarea angajamentele asumate în cadrul întâlnirii din ianuarie de la Bruxelles. În plus, serviciile Comisiei DG REGIO și Directoratul de Cercetare (RTD) împreună cu experți ai BEI au elaborat și transmis o notă tehnică autorităților române, tocmai pentru a le sprijini în ceea ce privește examinarea aspectelor juridice și tehnice ale proiectului, cu scopul continuării acestuia. În prezent, din ceea ce știu eu, autoritățile române evaluează aceste opțiuni juridice și tehnice disponibile, însă nu a fost trimis un răspuns oficial”, spune Corina Crețu.
Prima replică oficială la mesajul de ieri al Corinei Crețu a venit de la Ministerul Cercetării. Într-un comunicat de presă, instituția guvernamentală a anunțat aseară că neînțelegerile au apărut nu din cauza rezilierii contractului de partea română, ci “au la bază nerespectarea clauzelor unui contract comercial de catre EGS” [EGS – consorţiul european EuroGammaS care trebuia să realizeze Sistemul Fascicul Gamma – n.red.].
“Conflictul ajungând la nivelul de litigiu în instanță, Ministerul Cercetării și Inovării, împreună cu celelalte autorități responsabile, nu pot interveni direct în acest conflict”, spune Ministerul Cercetării.
Instituția precizează că Corina Crețu i-a cerut ministrului Nicolae Hurduc să retragă rezoluțiunea – adică să anuleze decizia de reziliere a contractului cu consorțiul, reziliere care a venit după ce consorțiul a ieșit din termenii contractului. “Dat fiind faptul că rezoluțiunea asupra contractului încheiat între IFIN-HH și Consorțiul EuroGamaS poate fi anulată doar printr-o hotărâre a instanței pe rolul căreia se află procesul la acest moment, nici Ministerul Cercetării si Inovării și nici Guvernul României nu pot influența în niciun fel situația creată”, spune Ministerul Cercetării.
Instituția atrage atenția că Sistemul Fascicul Gamma (cel pe care trebuia să îl realizeze consorțiul EuroGammaS (EGS)) nu se confundă cu tot proiectul laserului de la Măgurele, ci este doar o componentă a acestuia.
Descarcă de aici comunicatul Ministerului Cercetării
Citește și:
-
Laserul de la Măgurele – Nicolae Zamfir: Sistemul Fascicul Gamma, al doilea echipament după laserul de mare putere, se poate face în acest ciclu de finanțare, cu sprijinul politic necesar
-
EXCLUSIV Laserul de la Măgurele: Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia a dat în judecată institutul din România care conduce proiectul
-
EXCLUSIV Gérard Mourou, premiul Nobel în Fizică 2018: Sunt implicat în mod real în proiectul din România, care va fi cel mai puternic laser din lume. Vom realiza lucruri ieșite din comun în domeniul fizicii
-
VIDEO Gérard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele, a luat premiul Nobel pentru Fizică 2018, alături de Arthur Ashkin și Donna Strickland
-
EXCLUSIV Directorul proiectului Laserul de la Măgurele: Vom rezilia contractul pentru un echipament esențial de cercetare, de 66 de milioane de euro