Daniel Funeriu: Avem de-a face cu o „mişcare societală” în favoarea educației. Soluția este numirea unui premier cu bilanț remarcabil în zona educației și rectificare bugetară cu cel puţin 5% pentru educație / Dacă face acest lucru, voi fi primul care recunoaşte că am greşit criticându-l pe preşedinte

3.145 de vizualizări
Daniel Funeriu
Daniel Funeriu / Foto: Facebook.com
Nu mai avem de-a face cu „o grevă a profesorilor pentru salarii”, avem de-a face cu o „mişcare societală” (încă firavă) în favoarea educației. Ăsta e un lucru bun. Soluția nu mai poate fi doar una tehnică (de exemplu doar măriri salariale). Soluția trebuie să fie una politică.

De exemplu, o declarație prezidențială solemnă: „dragi Români, v-am înțeles. Constat că obiectivul cu care am fost ales, «România Educată», nu a fost pus în practică de guvernele succesive din 2014. În numele lor, îmi cer scuze în fața voastră şi încerc să remediez situația. Am solicitat:

1) demisia guvernului şi înlocuirea lui cu un guvern axat pe educație, apărare, justiție, infrastructură,

2) rectificare bugetară cu cel puţin 5% pentru educație,

3) nu voi promulga legile educației, le voi retrimite la Parlament, împreună cu constituirea unei comisii prezidențiale pentru educație în epoca inteligenței artificiale,

4) cer consultări comune cu PSD, PNL, USR, UDMR pentru un guvern nou, cu premier un om cu bilanț remarcabil în zona educației, cu agenda politică de mai sus şi obiectivul de a răspunde şi alegătorilor cu preocupări legitime, dar care aleg un vehicul politic extremist, din cauza aroganței politice a partidelor tradiționale”.

3) Dacă face acest lucru, voi fi primul care recunoaşte că am greşit criticându-l pe preşedinte. Mai cred că ar rămâne în istorie cu o astfel de miṣcare. Domnule preşedinte, fiți înțelept: ascultați ce vă spun aici, că bine vă spun. Da, ştiu că nulitățile din jurul dumneavoastră nu v-au spus niciodată aşa ceva, pentru că nu au nicio anvergură. Nu sunt capabili să ridice ochii din bocanci. De aceea nu vor vedea niciodată lumina soarelui. Păcat că astfel ne întunecă şi pe noi.

Domnule preşedinte, salvați-vă mandatul, dați României o şansă!

LE: da, avem război la graniță, iar educația, oricât ar fi ea de importantă, siguranța vine înainte. Din păcate trebuie să le facem pe ambele. E greu? Da, foarte. Soluția este, pe termen lung, să facem ceea ce Lucian Croitoru a scris în ultimul său articol pe blogul său: politici bazate pe principii.

___

Despre autor:

Daniel Funeriu a fost ministru al Educației în 2009-2012, perioadă în care a implementat o nouă lege a educației, bazată pe Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru educaţie condus de Mircea Miclea (Legea educației nr. 1/2011, în vigoare și în prezent, dar modificată masiv de toate partidele care s-au succedat la putere). A fost consilier prezidențial în domeniul educație și europarlamentar. În prezent, face parte din corpul de experți al Comisiei Europene care asistă Guvernul Republicii Moldova în eforturile de a implementa Acordul de Asociere UE – Republica Moldova. Chimist cu doctoratul obținut la Universitatea din Strasbourg sub îndrumarea laureatului Nobel Jean-Marie Lehn, Daniel Funeriu a fost cercetător în Japonia și SUA, înainte de a reveni în țară.


6 comments
  1. Domnule Funeriu, dv.cand ati fost ministru,ati gasit “valori” in Inspectoratele Scolare.GRESIT,NU acolo sunt “valorile” ,sunt in salile de clasa ! Adios

  2. Ignorând controversa privind certificarea terminării studiilor în România, ați fost ministru. Cum vă explicati ca un segment vital al societatii nu are un set de criterii de performanta opozabil tuturor. Cu alte cuvinte sunteti in masura sa prezentati UN CAZ de cadru didactic eliminat din sistem pe motive de performanta?
    Judecand dupa cele declarate de liderii sindicali, putem deduce ca din cauza salariilor mici sunt multe cadre didactice slabe. Daca maine salariul minim devine 2000 euro, vom plati impostura sau performanta?

  3. Ratiunea nu-si face usor prieteni, mai ales intr-o “gubernie” cu invatamantul sabotat sistematic atatea generatii. De aia nici nu mai vad vre-o sansa de salvare a Romaniei prin resorturi interne… poate doar daca ii transneste vre-o revelatie lui Johannis, sa dizolve Parlamentul cu toate bombardamentele mafiotilor de la est cu tot. In felul asta s-ar putea implini scenariul autorului.

    Destinul unei natiuni atarna azi de nivelul de testosteron al unui batran fara urmasi .. Ar putea fi totusi singura lui sansa.

  4. Ha Ha Ha. ..Pare de fapt o autopropulsare. .si ați bifat odinioară..funcția.politica. Nu..Mulțumim frumos!!

  5. Acest personaj se bagă în seamă, doar-doar își aduce aminte cineva și de dânsul și primește vreun post, poate de ministru al educației?

    Nu a trecut atât de mult timp de la era Băsescu, nu i-am uitat ”meritele”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mircea Bertea: Baremul de la proba de Limba română a Evaluării Naționale din Iunie 2023, o dovadă devenită deja obișnuință a atenției scăzute pe care scoala românească o acordă exprimării și scrierii corecte în limba noastră națională

Președintele Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România atrage atenția asupra baremului în funcție de care absolvenții claselor a VIII-a primesc notele la examenul de astăzi de Limba…
Vezi articolul

Francofonia, sărbătorită internațional pe 20 martie în fiecare an. Peste 50 de milioane de elevi și studenți învață franceza ca limbă străină, însă predarea acesteia este în pericol dacă politicile din Educație nu determină tinerii să aleagă meseria de profesor – nou raport al Organizației Internaționale a Francofoniei

În fiecare an, pe 20 martie, Ziua Internațională a Francofoniei este sărbătorită în întreaga lume, atât în țările francofone, cât și în cele în care limba franceză este mai puțin…
Vezi articolul

Măndița Baias, profesor de fizică, despre alternarea predării la școală-acasă: Putem lua în calcul prezența unui profesor asistent, care să asigure învățarea online – rezolvarea temelor, consolidarea noțiunilor predate în clasă

Opinie semnată de Măndița Baias, profesor de fizică la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” și la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Baia Mare: E momentul să ne gândim la anul școlar viitor.…
Vezi articolul