Daniel Funeriu: Aș vrea să ajung cu Nicușor Dan în turul 2 la prezidențiale pentru că atunci am putea spune amândoi: „ce oportunitate pe țara asta să poată să aleagă între doi foști olimpici internaționali – el la matematică, eu la chimie”

1.379 de vizualizări
Foto: Daniel Funeriu
Daniel Funeriu, care și-a anunțat în decembrie disponibilitatea de a candida la alegerile prezidențiale care vor avea loc în 2025, spune că ar vrea să ajungă în turul II al alegerilor prezidențiale alături de Nicușor Dan. Într-o declarație la B1TV, Funeriu a făcut o paralelă între situația ipotetică în care s-ar întâmpla asta și replica lui Traian Băsescu din 2004, în cursa pentru Președinție cu Adrian Năstase.

„Țineți minte în 2004 celebra dezbatere Băsescu versus Năstase, când Băsescu spune „ce pacoste pe țara asta că trebuie să aleagă între doi foști comuniști”? Ei bine, da, aș vrea să ajung cu Nicușor Dan în turul II pentru că atunci am putea spune amândoi: „ce oportunitate pe țara asta să poată să aleagă între doi foști olimpici internaționali – el la matematică, eu la chimie”, a declarat Daniel Funeriu.

Fost ministru al Educației între 2009 și 2012, în Guvernul Boc, Funeriu a vorbit despre importanța legitimității democratice, a suveranității României și a recredibilizării funcției de președinte prin soluții concrete și leadership moral.

Funeriu și-a exprimat viziunea despre importanța educației în construcția viitorului țării, lansând critici la adresa inițiativei „România educată” a președintelui Iohannis: „A fost doar un slogan, nu un proiect real. În timpul mandatului meu, România a înregistrat cel mai mare salt la testele PISA din Uniunea Europeană,” a mai spus acesta.

Moderator: De ce domnul Klaus Iohannis nu a reușit să ducă până la capăt sau să facă ceva cu acel proiect cu România educată pentru că a avut cea mai înaltă funcție, putea să facă multe de acolo, au făcut comisii peste comisii până la urmă ne găsim tot în această situație cu analfabetismul funcțional la cer, cu abandonul școlar la cer și așa mai departe?

Daniel Funeriu: N-a reușit pentru că s-a înconjurat de oameni care n-au fost capabili să ducă la bun sfârșit o idee. El n-a venit cu un proiect, a venit cu un slogan: România educată… Eu am venit cu un proiect conceput de comisia prezidențială condusă de Mircea Miclea și în 2 ani de zile, pornind de la zero, cu o strategie bună, am dat o lege care a produs unicul și cel mai mare salt al României la testele PISA din Uniunea Europeană, dar pe care alianța Ponta-Antonescu a distrus-o cu metodă și sistem.

De fapt din tot acest peisaj politic de astăzi, nu mai lipsește decât plagiatorul Ponta, pentru că dacă mai apare și el, vom avea în viața publică moaștele „sfântului” USL, și atunci românii vor avea de ales: între un om care a reprezentat cu cinste România, așa cum am făcut-o eu, că am fost la competiții internaționale, ca șef de promoție la universități tari din Franța, ca doctorand de laureați Nobel, cercetător în Germania, SUA, Japonia, și moaștele „sfântului” USL: Ponta și Antonescu, că asta sunt ei: moaștele USLului.

Moderator: Cum v-a venit ideea să candidați? După ce v-a pomenit domnul Kelemen ca un nume valabil pentru această cursă sau v-ați gândit și înainte?

Daniel Funeriu: „Știți, e o imagine care s-a lipit de fruntea mea, e imaginea de om foarte serios, și cu siguranță nu un tip care acționează pentru că ceva i-a trecut prin cap peste noapte. E un proces de sedimentare de când am fost în guvern, de când am fost la președinție, dar am considerat că este un lucru nerealist atât timp cât în România votul era un vot arondat partidelor, iar eu nu vreau să fiu o emanație a vreunui partid. Eu sunt emanația educației mele și a muncii mele, nu sunt emanația unui partid și acum românii au demonstrat prin vot că nu mai sunt dependenți de vreun vot de partid. Și cred că în acest moment o persoană verticală, cu un bilanț serios atunci când a condus statul român, care nu are nicio pată în viața lui, despre care s-au spus nenumărate minciuni -știți chestiile astea că Funeriu n-ar avea bac-ul, tot felul de minciuni de genul ăsta- cred că în momentul actual există o uriașă șansă ca un om cu o prezență în viața publică pe care o consider de calitate, să câștige alegerile prezidențiale.

Moderator: Dar ce parere aveti că după un an atât de plin de alegeri ne-am ales tot cu Iohannis și domnul Ciolacu la guvern, deci nu s-a schimbat absolut nimic pentru România?

Daniel Funeriu: Când am condus ministerul educației nu am fost un ministru al status-quo-ului n-am stat pe loc. Astăzi avem o elită politică pe care eu o numesc cu elită extractivă, o elită care atunci când conduce România extrage resursele României pentru sine. Eu cât am fost în viața publică am schimbat lucruri, cred că România are astăzi nevoie de a ieși din statul pe loc, are nevoie să înțeleagă un lucru: noi nu mai trebuie să ne privim țara ca acea țară mică, care avea 150 de miliarde de euro PIB… azi aveam vreo 400, să pregătim România care va avea 1000 de miliarde de euro PIB, pentru asta trebuie să pregătim România! România noastră e ca un adolescent care peste vară a crescut 20 cm și au rămas hainele mici. Oamenii care sunt azi la conducerea României vor să facă România care să reintre în hainele prea strâmte ale adolescenței! E momentul ca cineva să gândească la România care trebuie ea să fie acolo unde este locul României: cu o mie de miliarde PIB, o Românie suverană pentru că e puternică. Ești suveran când ai o demografie bună, o economie puternică, atunci când ai o armată puternică, atunci când ai o educație de calitate. Atunci ești suveran, altfel vorbești vorbe în fața oglinzii… Tu de fapt ești slab și ți se pare că ești puternic în fața oglinzii… iar România trebuie să genereze forță și trebuie să genereze putere!”


8 comments
  1. Succes pentru cele maxim 100 000 voturi obținute de la PDL istii nostalgici!

    PS

    Încearcă funcții in Republica Moldova.
    Ei încă nu știu ce poți face când primești o funcție!

  2. :)))) multi viteji vor ei la prezidențiale. Stai in banca ta, Funeriule. Ai uitat ce funebru ai facut si tu invatamantul. Noi nu am uitat. Doamneeeeee, scapa-i de prostie pe cat mai mulți, sa se trezească dupa 35 de ani si sa aleaga la vot orice dar nu aceiasi distrugatori.

  3. Prea mult hubris strica, asta nu ati inteles dvs, iar populatia tarii nu e formata doar din olimpici, ba chiar din unii care nu au suportat scoala… Greu ca acestia sa voteze un fost olimpic… Ahh, plus ca nu ar trebui sa ne raportam mereu la trecut, devenim depresivi, aici ca poate explica mai multe prof David…

  4. Dl olimpic la chimie, nu știu ăștia ce e sedimentarea, dom’le. Nu prea vă dau crez, că sunteți cam extravagant. Ba vă agățați de respectabilul dl Miclea, acum de Nicușor. Stați liniștit, demografia Ro nu e deloc sănătoasă și nu are șanse să se repare, la ce out-migration avem, la munca sau la studii. Că o băgați în imagine și pe-asta cu “suveranitatea” deveniți chiar dubios, de parcă vreți să ciupiți și de la alții. Ce tocană cu de toate vreți să fiți să va stea bine langa ciolan?! Păi a avut Ro progres la PISA acum 12 ani? Păi ce generație de copii era aceea? Și cu ce profesori și părinți? Nu cumva altfel de oameni? Și atenție la copyright! O numiți dumneavoastră “elită extractivă”? 😆 Dumneavoastră?! Haideți, dom’le, că oamenii nu sunt proști!

  5. Un singur lucru nu-mi place la dvs: când ați fost ministru nu va plătești oamenii. Le ati dat sarcini dar nimic despre bani. Fugeati prin spate când se protesta prin fata ministerului!

  6. Și va fi ca în cazul legii nr. 1 din 2011 făcută doar de un singur om, adică dumneavoastră?
    Ar trebui să vă vedeți totuși lungul nasului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Google, LinkedIn și celelalte mari platforme digitale – îndemnate să ia măsuri pentru a combate frauda academică. Apelul unei rețele internaționale din care face parte și ARACIS, agenția responsabilă cu asigurarea calității în universitățile românești

Rețelele de socializare și marile platforme de tehnologie sunt îndemnate să ia atitudine împotriva fraudei academice, printr-un apel al unei mari rețele internaționale ce reunește agenții responsabile cu standardele de…
Vezi articolul

Simulare județeană pentru Evaluarea Națională și BAC 2024, organizată de ISJ Covasna, în ianuarie. Nu vor fi suspendate orele la celelalte clase neimplicate în simularea județeană, anunță inspectoratul școlar

Elevii de clasa a VIII-a din județul Covasna vor susține simularea județeană a Evaluării Naționale 2024 în perioada 22-25 ianuarie, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Covasna. Simularea județeană a examenului de…
Vezi articolul
Admiterea la liceu 2020

Proiecte de manuale digitale pentru elevii din liceele agricole, cu finanțare de la Ministerul Agriculturii, vor fi realizate de grupuri de lucru din care vor face parte profesori din preuniversitar, universitar și în care pot fi cooptați și oameni din companii și ONG-uri, sub coordonarea universităților agricole de profil

”Continuăm măsurile de încurajare a învățământului dual și prin intermediul Ministerului Agriculturii. Acesta va susține cele 59 de licee tehnologice cu profil agricol. Vom finanța lucrări de renovare și creșterea eficienței…
Vezi articolul