Daniel Funeriu, apel către Biserica Ortodoxă: Am semnale că anumiți profesori de religie sunt parte a teoriilor conspiraționiste. Trebuie să le dăm copiilor un mesaj unitar

22.005 vizualizări
Foto: Facebook.com / Daniel Funeriu
“Am semnale că pe alocuri anumiți profesori de religie sunt mai degrabă parte a teoriilor conspiraționiste și astfel prezintă un risc pentru sănătatea copiilor”, avertizează fostul ministru al Educației Daniel Funeriu. Într-un apel lansat către Biserica Ortodoxă Română, Funeriu cere BOR “să adopte o linie instituțională clară, inechivocă, referitoare la începerea noului an școlar, comunicând această linie cadrelor didactice”.

Fostul ministru spune că “începutul noului an școlar este un moment important: primele cuvinte auzite de copii despre pandemie le vor stabili reperele comportamentale. Cu toții trebuie să le dăm copiilor un mesaj unitar: COVID-19 nu este o glumă, situația este serioasă, iar respectarea regulilor nu este opțională”.

Acesta adaugă că “poziția BOR în chestiunea vaccinării a fost rațională din informațiile mele, chiar dacă unii membri ai clerului au vorbit prostii, în afara celor susținute oficial de BOR.”.

Apelul integral lansat de Daniel Funeriu către Biserica Ortodoxă Română (BOR):

“Apel către BOR:

În societate există discuții referitoare la atitudinea unor membri ai clerului în chestiuni legate de COVID-19 dar și, mai pe larg, în chestiuni legate de sănătate, cum ar fi vaccinarea.

Poziția BOR în chestiunea vaccinării a fost rațională din informațiile mele, chiar dacă unii membri ai clerului au vorbit prostii, în afara celor susținute oficial de BOR.

Începutul noului an școlar este un moment important: primele cuvinte auzite de copii despre pandemie le vor stabili reperele comportamentale. Cu toții trebuie să le dăm copiilor un mesaj unitar: COVID-19 nu este o glumă, situația este serioasă, iar respectarea regulilor nu este opțională.

Am semnale că pe alocuri anumiți profesori de religie sunt mai degrabă parte a teoriilor conspiraționiste și astfel prezintă un risc pentru sănătatea copiilor.

Sugerez BOR, ca depozitar major de încredere în societate, să adopte o linie instituțională clară, inechivocă, referitoare la începerea noului an școlar, comunicând această linie cadrelor didactice. Nici BOR, nici societatea, nu merită să fie intoxicate și decredibilizate de minți tulburi. Experiența mea de colaborare instituțională cu BOR a fost excelentă, am avut un partener rațional și atent. Așa trebuie să fie și acum. Mai ales acum. Speranța, încrederea, tămăduirea sufletelor și reziliența pot exista doar dacă facem totul să fim sănătoși. E o datorie creștinească să avem grijă de trupurile noastre.

 

 


15 comments
  1. Un comentariu extrem de pertinent.Sa luam exemplul țărilor nordice in care copiii sunt educați în spiritul libertății de expresie având discernământul celor afirmate. Din păcate în familiile noastre și în societate in general, se confunda grav lucrurile. Libertatea religioasa este un drept obținut cu greu in lumea aceasta. Spiritul civic, toleranta, înțelepciunea ,bunul simt, modestia se pot învăța numai daca se aplica principiul echilibrului,al alegerii neimpuse ,libere. Dragostea de Dumnezeu și bucuria unei relații cu Divinitatea ,nu implică neapărat disciplina Religie. De aceea cred că dl.Funeriu are dreptate,. cunoscând măsură vorbelor sale.

  2. Domnul Funeriu, vezi ca si profesorii de biologie umbla cu teoria conspiratiei. Aia de afirma ca omul se trage din msimuta. Ba si profesorii de geografie umbla, ca zic ei ca Pamantul e rotund. Profesorii de chimie tot conspirationisti sunt,vca spun ca spa e incolora,binofora si indipida

  3. Dl Funeriu a fost un chimist de exceptie. Dar cati cercetatori in lumea asta renunta la satisfactiile profesionale si isi lasa familia in alta tara pentru o pozitie in politica? Ceva e bizar in atitudinea dlui Funeriu. E avid de un post de ministru din nou si mereu da sfaturi pe Facebook ori in presa, in speranta ca USR-Plus sau PNL il cheama in randul lor Omul de stiinta, scientistul, cica a cooperat bine cu biserica, care “intunericeste” gandirea copiilor. Are dreptate in privinta profesorilor de religie conspirationisti, dar nu-l deranjeaza orele de religie in sine, care sunt la fel de toxice prin ingradirea orizontului copiilor, prin indoctrinarea lor pe baza unor scrieriri preistorice, fara argumente logice.

  4. ai semnale?…nu e ok. Bine, am citit și restul, dar nu cred că ești mai în măsură decât oricare altul să spui ce ,,semnale” ai. Nu că aș fi de acord cu popii de prin școli, dar nici nu pot să fiu atent la ,,semnalele” tale. Ești în afara problemei oricum…pe dumneata parcă te preocupa Selly în ultima vreme …și dl. Miclea…Jignește-i și laudă-i pe cei cu care te-ai obișnuit!…

  5. Dl. Funeriu se pricepe si la vaccinuri, stie si religie…Nu ma mir, a fost expert si in procesarea de imagini digitale…
    Ridicolul mioritic nu are limite, a stat degeaba prin țări civilizate.

  6. Eu am semnale că o iau razna cu sistemul ăsta! În fiecare zi apare o altă idee, inepție, teorie! Umblăm ca niște găini fără cap care nu știu ce au de făcut de pe o zi pe alta!

  7. Cel mai stupid ministru.Cred ca toti elevii si profesorii l-au blagoslovit.Imaginati-va anul scolar 2010-2011 cu secretariatele pline cu munti de pachete de coli de xerox si saci cu rezerve de toner.Lucrau xeroxurile de la secretariate zi lumina.Motivul?Testul initial,barem,matricea de specificatii,prelucrare rezultate,media testelor initiale,prelucrare date,tema,itemi,intrebari,aprecieri privind rezultate testelor initiale.La probele de bac din 2011 s-a introdus supravegherea video.Multi profesori s-au temut sa participe,cu atatea declaratii.Dupa prima proba nu s-au vazut bine supraveghetorii,dupa a doua proba supraveghetorii s-au vazut,dar nu s-au plimbat in cerc timp de trei ore.La proba a treia,supraveghetorii au trebuit sa se plimbe in cerc timp de trei ore.Pe timpul mandatului sau cred ca s-au taiat cele mai multe paduri pentru hartia necesara testelor-initiale si finale.In fiecare scoala erau munti de coli de xerox.Un monument de stupiditate.

    1. Or fi poate cazuri izolate cum pot fi la orice disciplină! Orice profesor poate fi adept al acestor teorii nu numai anumiți profesori de religie! Eu cred că majoritatea au transmis un semnal corect! Nu mai suspectați domnule Funeriu profesorii că nu ei sunt cauza pandemiei și a balamucului de început de an școlar! Claar!?!

  8. Si cum ramane cu libertatea de constiinta, cu libertatea de exprimare, cu…libertatea in general? Trebuie sa ne aliniem cu totii pozitiei oficiale? Nu s-a terminat in ’89 cu treaba asta, domnule Funeriu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
educația ecologică

Ce le cer elevii partidelor, înainte de alegerile parlamentare: Să introducă educația ecologică la orele de biologie, să restructureze Casele Corpului Didactic, clase de maximum 25 de elevi

Introducerea unui modul de educație ecologică în programa de la biologie sau chimie, pentru a-i ajuta pe elevi să înțeleagă fenomenul schimbărilor climatice, reformarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal și gimnazial…
Vezi articolul

Ministerul Educației schimbă termenul de aprobare a ordinului privind noile criterii pentru bursele elevilor, în ziua în care acesta expira / Noul termen este 8 septembrie, cu 2 zile înainte să înceapă școala – proiect

Ministerul Educației a prelungit până în data de 8 septembrie, termenul până la care poate aproba ordinul de ministru privind criteriile de acordare a burselor de merit, sociale, tehnologice și…
Vezi articolul

Rapoartele pentru profesori, directori și inspectori de la Evaluările Naționale II IV VI 2024, din noua aplicație pentru rezultate, nu vor fi folosite la o ierarhie pe țară. Cristescu, ME: Dorința noastră este să promovăm o îmbunătățire a interacțiunii cu elevii

Platforma prezentată drept nouă de Ministerul Educației săptămâna trecută, înainte de primele probe de la Evaluarea Națională de clasa a II-a (EN II) 2024, care va colecta rezultatele elevilor de…
Vezi articolul

Regulamentul școlii 194 din București care ar prevedea exmatricularea elevilor cu părul vopsit, criticat de Asociația Elevilor, nu este de fapt regulamentul în vigoare, susțin reprezentanții școlii. Inspectoratul Școlar al Capitalei a trimis o echipă de control

O echipă de control de la Inspectoratul Școlar al Bucureștiului se află luni la Școala Gimnazială 194 din Capitală, unde ar fi în vigoare un regulament școlar care ar prevedea…
Vezi articolul