Ministrul Educației, Daniel David, a spus în contextul în care „unele companii mereu reproșează educației nu pregătesc suficient de bine tinerii pentru piața muncii”, că nu este de acord „în primul rând, ca generalizare”. „Unele școli și unele universități pregătesc elevi și studenți mai bine ca alte școli și ca alte universități, nu pot generaliza”. Daniel David a făcut referire la perioada de rector al Universității Babeș-Bolyai când companiile îi reproșau că absolvenții de informatică ai UBB nu cunosc cele mai noi programe în IT. „Sunt oameni pregătiți să învețe foarte repede noi programe care vor apărea pe piață și care acum poate nu există”, a fost răspunsul lui Daniel David la evenimentul „Lecții eficiente – cum să folosești eficient cele 50 de minute din lecție”, care a avut loc la Maramureș pe 20 martie.
Ministrul Educației, Daniel David a spus că „unele companii mereu reproșează educației nu pregătesc suficient de bine tinerii pentru piața muncii”. Ca rector al Universității Babeș-Bolyai diverse firme din IT i-au spus că absolvenții UBB nu cunosc anumite programe noi, necesare în companiile respective.
„Am discuții nenumărate cu unele companii care mereu vin și reproșează educației nu pregătesc suficient, de bine tinerii pentru piața muncii. Evident, nu sunt de acord cu acest lucru, în primul rând, ca generalizare. Sunt unele școli și unele universități pregătesc mai bine ca alte școli și ca alte universități nu pot generaliza. Când aud acest lucru, nu-i pregătiți pentru piața muncii. Mă uit doar la companiile străine care vin în România. De ce credeți că din România? Și pentru faptul că pregătim și că avem resurse umane bine calificată. Adică te contrazici din start spunând aceste lucruri.
Spre exemplu, aveam discuții ca rector cu diverse firme de IT, spuneau știi, absolvenții tăi de la informatică nu știu programul, nu știu care de care au nevoie în compania mea.
Eu le spun: «Absolvenții mei de la informatică sunt învățați să cunoască cele mai actuale programe, unele dintre ele în toate, dar sunt oameni pregătiți să învețe foarte repede noi programe care vor apărea pe piață și care acum poate nu există. Așa că preia absolventul de la UBB, două-trei săptămâni, adaptează-l pentru fișa postului din compania ta, fiindcă UBB și nicio universitate serioasă, Harvard sau care vreți, păstrând proporțiile, nu pregătește absolvenți pentru fișa postului din diverse companii». Nu se poate așa ceva. Cine are pretenția asta este nerezonabil. Și noi trebuie să avem curajul să spunem aceste lucruri, fiindcă criticile din această zonă vin de multe ori și atunci trebuie să ne facem și noi treaba, să-i pregătim bine, în același timp, mediul soțului economic trebuie să-și facă partea ca să îi antreneze pentru a-i adapta pentru fișa postului din compania respectivă. Altfel pur și simplu nu înțelegem cum funcționează lumea. Deci, vedeți, teoria este importantă, da, dacă o faci bine, practica este importantă. Da, dacă o faci bine”.
Context: În cadrul evenimentului „Lecții eficiente – Folosirea eficientă a celor 50 de minute din lecție”, organizat de Inspectoratul Școlar Maramureș pentru profesori și directori de școală, în 20 martie, ministrul Daniel David le-a transmis profesorilor tehnici și modalități de predare, cu accent pus pe ce trebuie să transfere profesorul la clasă: „Nu cunoștințe, nu abilități. Ci competențe care înseamnă la pachet, cunoștințe teoretice, cunoștințe practice și valori”. Daniel David a subliniat și rolul tehnologiei în educație: „Ca profesor trebuie să știi și tehnici clasice și tehnici moderne, să fii mereu la zi cu ce proceduri apar, să le personalizezi în funcție de clasă, de copii, de conținut”.