Ministrul Educației, Daniel David, a spus în contextul în care „unele companii mereu reproșează educației nu pregătesc suficient de bine tinerii pentru piața muncii”, că nu este de acord „în primul rând, ca generalizare”. „Unele școli și unele universități pregătesc elevi și studenți mai bine ca alte școli și ca alte universități, nu pot generaliza”. Daniel David a făcut referire la perioada de rector al Universității Babeș-Bolyai când companiile îi reproșau că absolvenții de informatică ai UBB nu cunosc cele mai noi programe în IT. „Sunt oameni pregătiți să învețe foarte repede noi programe care vor apărea pe piață și care acum poate nu există”, a fost răspunsul lui Daniel David la evenimentul „Lecții eficiente – cum să folosești eficient cele 50 de minute din lecție”, care a avut loc la Maramureș pe 20 martie.
Ministrul Educației, Daniel David a spus că „unele companii mereu reproșează educației nu pregătesc suficient de bine tinerii pentru piața muncii”. Ca rector al Universității Babeș-Bolyai diverse firme din IT i-au spus că absolvenții UBB nu cunosc anumite programe noi, necesare în companiile respective.
„Am discuții nenumărate cu unele companii care mereu vin și reproșează educației nu pregătesc suficient, de bine tinerii pentru piața muncii. Evident, nu sunt de acord cu acest lucru, în primul rând, ca generalizare. Sunt unele școli și unele universități pregătesc mai bine ca alte școli și ca alte universități nu pot generaliza. Când aud acest lucru, nu-i pregătiți pentru piața muncii. Mă uit doar la companiile străine care vin în România. De ce credeți că din România? Și pentru faptul că pregătim și că avem resurse umane bine calificată. Adică te contrazici din start spunând aceste lucruri.
Spre exemplu, aveam discuții ca rector cu diverse firme de IT, spuneau știi, absolvenții tăi de la informatică nu știu programul, nu știu care de care au nevoie în compania mea.
Eu le spun: «Absolvenții mei de la informatică sunt învățați să cunoască cele mai actuale programe, unele dintre ele în toate, dar sunt oameni pregătiți să învețe foarte repede noi programe care vor apărea pe piață și care acum poate nu există. Așa că preia absolventul de la UBB, două-trei săptămâni, adaptează-l pentru fișa postului din compania ta, fiindcă UBB și nicio universitate serioasă, Harvard sau care vreți, păstrând proporțiile, nu pregătește absolvenți pentru fișa postului din diverse companii». Nu se poate așa ceva. Cine are pretenția asta este nerezonabil. Și noi trebuie să avem curajul să spunem aceste lucruri, fiindcă criticile din această zonă vin de multe ori și atunci trebuie să ne facem și noi treaba, să-i pregătim bine, în același timp, mediul soțului economic trebuie să-și facă partea ca să îi antreneze pentru a-i adapta pentru fișa postului din compania respectivă. Altfel pur și simplu nu înțelegem cum funcționează lumea. Deci, vedeți, teoria este importantă, da, dacă o faci bine, practica este importantă. Da, dacă o faci bine”.
Context: În cadrul evenimentului „Lecții eficiente – Folosirea eficientă a celor 50 de minute din lecție”, organizat de Inspectoratul Școlar Maramureș pentru profesori și directori de școală, în 20 martie, ministrul Daniel David le-a transmis profesorilor tehnici și modalități de predare, cu accent pus pe ce trebuie să transfere profesorul la clasă: „Nu cunoștințe, nu abilități. Ci competențe care înseamnă la pachet, cunoștințe teoretice, cunoștințe practice și valori”. Daniel David a subliniat și rolul tehnologiei în educație: „Ca profesor trebuie să știi și tehnici clasice și tehnici moderne, să fii mereu la zi cu ce proceduri apar, să le personalizezi în funcție de clasă, de copii, de conținut”.
7 comments
Care mai e esenta invatamantului, daca nu pregateste pentru piata muncii? Sa fim seriosi sunt rare cazurile unde la job se aplica un procent mare din ceea ce sa invatat. Nu vorbesc despre medicina aici. Dar restul specializarilor ar trebui adaptate astfel incat sa iesi din facultate/post liceala/chiar si liceu tehnologic samd cu cunostinte aplicabile la joburile din piata.
Se pompeaza teorie foarte multa, dar neaplicabila in multe cazuri.
Toata pomparea asta incepe de la gradinita, unde copii de 4 5 ani trebuie sa STIE sa isi scrie numele, iar in clasa 2 tabla inmultirii.
Avem invatamant obligatoriu de 10 clase dar avem teste nationale care in loc sa incurajeze invatarea, devin sperietori care sa impinga parintii catre meditatii. Clase supradimensionate. Manuale care nu sunt clare si usor de urmarit. Profesori care nu ar trece un examen psihologic dat pe bune.
Sunt atatea aberatii in sistem …
Sunt si insule unde se face treaba… Dar rare si super cautate si aglomerate.
Pe cand o schimbare reala catre o directie reala si aplicabila in viata si in munca?
Companiile si mediul de afaceri sa zicem cand te duci sa ceri sa inchei un contract de practica ii trateaza pe profesori ca pe cersetori isi bat joc de ei in cele mai bune cazuri se intervine prin pile si se asigura practica doar pe ce le serveste strict interesul lor nu ar face un pas in plus spre copii si scoala sa asigure pt toti copiii practica pt nimic , legislatia nu prevede obligativitatea lor si sanctionarea pt asemenea atitudine negativa si nici recompense financiare pentru firmele care s ar implica deci vid si haosss , apoi au tupeul sa isi dea cu parerea , dau un singur exemplu anul scolar a fost segmentat excesiv pt ca industria turistica vrea vacante pt ski si alte activitati sezoniere afectand prin segmentare capacitatea de concentrare a elevilor deci ori primeaza interesul banului și sacrificam elevul ori vrem sa pregatim elevul cat mai bine si interesele speculative ale companiilor mai stau deoparte ca sa nu mai vorbesc ca majoritatea au propietari externi ce externalizeaza plus-valoarea din zona unde o creeaza si nu intorc mai nimic catre copii deci intai sa rezolve atitudinea lor
Adevărul este undeva la mijloc. Nu este învățământul din România chiar așa de slab cum spun mulți. Avem însă o predilecție exclusivă spre teoretizare (la liceele tehnica, de regulă, intră elevii care nu au reușit să intre la liceele teoretice) în facultăți, cel puțin cele tehnice, că eu asta am făcut, se pune foarte, foarte mult accent pe partea teoretică și aproape deloc pe cea practică. Nu mai vorbesc câtă matematică se face in primul an (la mine 60% din cursuri erau matematici). Astfel, absolventul de universitate din România are cunoștințe vagi despre ceea ce trebuie să facă și multe lucruri trebuie să învețe practic de la zero.
Vorbind cu doua persoane care au făcut facultăți in alte țări (Olanda și Regatul Unit), mi-am dat seama de această diferență enormă de abordare între România și țările de mai la vest de noi.
dar nici companiile nu mișcă vreun deget ca să compenseze lipsa din educație…in Regatul Unit companiile iau studenți încă din anul 3 în stagii de pregătire în compania respectiva și apoi la final de studii academice oferă contract de munca acelora dintre foștii stagiari care au dovedit seriozitate și dorința de a lucra… câte companii românești fac acest lucru ?
Gigeleeee, conectarea invatamantului cu cerintele pe piata muncii nu se face cu fisa postului bre. Se face cu o chestie numita profil ocupational.
In Romania nu exista specialisti certificati care sa realizeze profiluri ocupationale.
Mare gafă dl ministru!
Da, realitatea aceasta este: O imensă barieră între ceea ce dorește piața muncii (din perspectiva „competențelor )transferate”(!!!) ) ale absolvenților și ce se întâmplă efectiv în sistem!
Este o problemă uriașă dezbătută în occident de mai bine de 10 ani! Se mai numește și educație despre standardizare….
Iar ați intrat pe un domeniu necunoscut…
Nu șerifule, companiile vin pentru facilități fiscale şi forță de muncă ieftină. Dacă s-ar lua strict pregătirea forței de muncă în calcul, acei oameni care reușesc să fie competenți pe piața muncii o fac urmând cursuri separat de facultăți. Dacă facultatea nu te pregătește pentru fișa postului e pentru că profesorii din facultate sunt deconectați de realitatea din teren și pentru că nimeni nu îi trage la răspundere pentru ce scot mai departe în piață.
Voi la facultatea de psihologie unde ai catedra învățați studenții statistică în R că nu aveți bani de software-uri licențiate și îi puneți să facă practică la munca de teren a cercetărilor voastre, despre ce vorbim?