Daniel David (UBB), întrebat despre acuzațiile de plagiat la adresa premierului: “Ce poate să facă un rector este să vorbească nu despre o persoană anume, ci să vorbească corect despre principii” / “Oricând găsești o problemă de integritate academică”, “și dacă a fost în urmă cu 20 de ani trebuie să o corectezi”

1.922 de vizualizări
De ce spun elevii că nu vor la școală, fizic
Daniel David / Foto: Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca
“Ce poată să facă un rector este să vorbească nu despre o persoană anume, ci să vorbească corect despre principii, să le scoată în față”, afirmă, într-un interviu acordat Europa Liberă România, Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, întrebat fiind în legătură acuzațiile de plagiat aduse premierului României.

La insistențele reporterului, el a spus că “nu mă pot duce pe acuzații, ci pe mecanisme obiective și transparente, asta trebuie făcut, care se aplică la oricine, de la președinte la ultimul om care scrie ceva în zona academică”.

Pe de altă parte, el a arătat, separat, că “oricând găsești o problemă de integritate academică, nu numai pentru că se află, dar și de dragul a aduce claritate în mediul academic, trebuie corectat. Și dacă a fost în urmă cu 20 de ani, trebuie să o corectezi“.

Amintim că premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat de plagiat în teza sa de doctorat, susținută acum aproape 20 de ani (2003), încă de la începutul acestui an, dar procedurile de verificare a acuzațiilor au fost blocate pe căi multiple. Cel mai recent, instituția-cheie în analizarea plagiatelor, CNATDCU, este desființată în proiectul Legii educației.

În același interviu pentru Europa Liberă România, Daniel David s-a pronunțat, în schimb, pe tema plagiatelor, a doctoratelor și a CNATDCU, după cum Edupedu.ro a semnalat aici.

Daniel David, întrebat de reporterul Europa Liberă în legătură cu acuzațiile de plagiat la adresa premierului:

“Europa Liberă: Cât de ingrată este pentru un rector situația în care România are un premier acuzat de plagiat?

Daniel David: Ce poată să facă un rector este să vorbească nu despre o persoană anume, ci să vorbească corect despre principii, să le scoată în față, să nu se teamă să vorbească despre aceste principii, care după aceea se aplică la oricine intră în sfera definită de aceste principii.

Europa Liberă: Vorbeați de impactul negativ de imagine dacă mediul universitar își ia tot trecutul la puricat… Dar nu e un impact cel puțin la fel de mare că avem un premier acuzat de plagiat?

Daniel David: Ori de câte ori discutăm despre astfel de situații fără să scoatem în față principii este o problemă. Noi trebuie să venim să spunem: principiul de integritate academică este fundamental, principiile trebuie să fie transparente, rapide, obiective și oricine intră în suspiciune trebuie să urmeze aceste mecanisme.

Asta poate să facă un rector, că altfel eu mă iau și spun că ăla este acuzat de plagiat, da, dar este acuzat, nu înseamnă că e și adevărat, nu pot să mă comport ca și cum e adevărat. Apare altul care e acuzat de plagiat.

Nu mă pot duce pe acuzații, ci pe mecanisme obiective și transparente, asta trebuie făcut, care se aplică la oricine, de la președinte la ultimul om care scrie ceva în zona academică.” (Vezi interviul integral)


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Ghidul sanitar pentru redeschiderea școlilor, aprobat de miniștii Educației și Sănătății: intrarea în școli, eșalonată pe mai multe uși de acces, purtarea măștii este obligatorie pentru toți elevii și profesorii. Ce se întâmplă dacă apar cazuri de COVID-19

Intrarea în școală se va face eșalonat,  pe mai multe uși de acces, la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri, elevii vor urma trasee prestabilite în…
Vezi articolul

În următoarea lună primăriile, în parteneriat cu școlile, pot depune proiecte pentru servicii complementare de educație timpurie, creșe și grădinițe, de cel mult 250.000 de euro. Banii pot fi folosiți pentru amenajarea de noi spații, dotări cu materiale didactice și servicii de consiliere

Ministerul Educației a anunțat, miercuri, lansarea apelului competitiv de proiecte pentru „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementare”, finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Finanțarea de 103 milioane de…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor reacționează după ce Guvernul a aprobat alocări de doar 2,4% din PIB pentru Educație în următorii 50 de ani și cere ca procentul să fie cel puțin 4,7: Subfinanţarea cronică a învăţământului din România are efecte devastatoare

Consiliul Naţional al Elevilor „condamnă cu fermitate modul în care Guvernul României îşi propune să sprijine dezvoltarea sistemului de educaţie şi solicită revizuirea documentului de prognoză şi a policitilor bugetare,…
Vezi articolul

UPDATE: Președintele Iohannis i-a chemat la Cotroceni pe liderii coaliției PSD-PNL-UDMR la ora 12.00 pentru discuții despre revendicările profesorilor. La întâlnire participă și Ligia Deca, ministrul Educației. Nu este prezent liderul UDMR

Președintele Klaus Iohannis i-a chemat miercuri la Cotroceni pe cei trei lideri ai coalitiei de guvernare PSD-PNL-UDMR pentru consultări pe tema grevei din educație, au declarat pentru G4Media surse politice.…
Vezi articolul