Întrebat cum va fi anul acesta din perspectiva educației, în comparație cu 2021, Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai a declarat la Digi24 că ar fi trebuit „să pregătim schimbarea de paradigmă de după pandemie”: „N-o văd, n-am văzut-o până acum, așa că îmi este greu să prezic ce se întâmplă în acest an. Dacă mergem în logica veche, să forțăm paradigma clasică, nu cred că vom câștiga mare lucru. Chiar dacă dispare pandemia, ne vom întoarce la ce era înainte de pandemie. Și 2-3 ani au trecut degeaba”.
El a spus că în această perioadă a fost pusă în aplicare paradigma clasică: „Aici am avut o altfel de înțelegere a proceselor, în sensul că noi am încercat în perioada aceasta de pandemie să forțăm paradigma clasică în pandemie. Și atunci, bă îi duceam pe copii la școală în paradigma clasică, ba când pandemia o lua razna, închideam școlile”.
Profesorul a punctat necesitatea unei paradigme complementare: „Eu aș fi văzut lucrurile altfel. Ar fi trebuit în această perioadă să pregătim o paradigmă complementară. De exemplu, puteai să-i aduci pe cei mici la școală, pe ceilalți trebuia să-i aduci, nu știu, jumătate în regim clasic, cealaltă jumătate trebuia să aibă acces la computere, la internet, trebuia să aibă profesori bine pregătiți în varianta online”.
„Dacă mergem în logica veche, să forțăm paradigma clasică, nu cred că vom câștiga mare lucru”, a adăugat rectorul UBB.