Daniel David, președintele Consiliului Rectorilor: Sper ca ministrul Ghinea să reanalizeze filosofia PNRR. În Ungaria, 25% din “PNRR-ul lor” va fi alocat reformelor în învățământul superior. România viza la început doar 3% pentru toată educația

3.190 de vizualizări
schimbarea stilului de viață în perioada epidemiei
Foto: captură – EBS Radio
“În Ungaria, 25% din “PNRR-ul lor” va fi alocat reformelor structurale în învățământul superior, astfel încât e foarte probabil ca în următorii ani Ungaria să aibă o garnitură de universități vizibile în top 500 internațional (…) Acum, noi putem să fim sau nu de acord cu o serie de politici academice din Europa Centrală, dar rezultatul final este unul bun, pe care ar trebui să îl vizăm și noi”, a declarat, miercuri, pentru Edupedu.ro Daniel David, președintele Consiliului Național al Rectorilor și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. El a comentat pe seama schimbărilor din învățământul superior din Ungaria, unde la începutul săptămânii s-a format o nouă super-structură universitară și unde se aplică noi reguli pentru funcționarea universităților, în așteptarea unor fonduri substanțiale așteptate de la Uniunea Europeană și alocate de guvern învățământului.

Potrivit lui Daniel David, “sper ca dl ministru [al Fondurilor Europene] Cristian Ghinea să reanalizeze filosofia PNRR [Planul Național de Redresare și Reziliență], deoarece știu că, în primele propuneri care s-au făcut, toată educația din România avea în jur de 3%. Dacă compari 3% la noi, pentru toată educația, cu 25% în Ungaria pentru învățământul superior, diferența nu este mare, este prea mare.”

Declarațiile complete ale lui Daniel David, președintele CNR și rector UBB:

“Țările din Europa de Est au încercat să recupereze diferența față de Europa Centrală, sub aspectul calității vieții și al competitivității. Acum, unele țări din Europa Centrală își pregătesc un salt în altă paradigmă a competitivității, punând la baza societății lor componenta de educație și cercetare. Spre exemplu, în Ungaria, 25% din “PNRR-ul lor” va fi alocat acestor reforme structurale în învățământul superior, astfel încât e foarte probabil ca în următorii ani Ungaria să aibă o garnitură de universități vizibile în top 500 internațional. Acest lucru le va atrage resurse umane de calitate, studenți internaționali, inclusiv bani, vor asigura țării o competitivitate crescută.

Acum, noi putem să fim sau nu de acord cu o serie de politici academice din Europa Centrală, dar rezultatul final este unul bun, pe care ar trebui să îl vizăm și noi. Aici, eu sper ca dl ministru [al Fondurilor Europene] Cristian Ghinea să reanalizeze filosofia PNRR, deoarece știu că, în primele propuneri care s-au făcut, toată educația din România avea în jur de 3%. Dacă compari 3% la noi, pentru toată educația, cu 25% în Ungaria pentru învățământul superior, diferența nu este mare, este prea mare. Ne va lua încă 10 ani să ne apropiem de ce se întâmplă în țările central-europene.”

Întrebat în legătură cu modalitatea de acțiune a guvernului de la Budapesta, Daniel David a spus că esențial, în fond, este faptul că “rezultatul [schimbărilor din Ungaria] este unul foarte bun pentru țară. Noi trebuie să găsim căile noastre să ajungem la un rezultat similar, anume concentrări academice puternice și bine finanțate, care să dea competitivitate țării”.

Citește și: Rețeta maghiară pentru universități și cercetare, în așteptarea miliardelor de la UE. Apare o mega-universitate, pe măsură ce sunt rescrise regulile: mai multă competitivitate, dar și control politic întărit din partea guvernului Orban

2 comments
  1. Aprecierile domnului rector sunt excelente, dar guvernul Romaniei s-a sfatuit cu Orban de Romania nu cu cel de Budapesta.

  2. …oare ce pricepe acest mare scriitor de articole edupedu prin ,,filosofie”?…au terminat cu ,,arhitectura” si-au inceput cu ,,filosofia”…Oratori, retori si limbuti, pe spesele parintilor si copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Recuperarea orelor pierdute în timpul grevei se face până pe 16 iunie pentru elevi și profesori, cu excepția claselor terminale / Cei din învățământul tehnologic pot recupera până pe 23 iunie, transmite Ministerul Educației

Recuperarea orelor pierdute în timpul grevei se face până pe 16 iunie pentru elevii din învățământul preșcolar, primar, gimnazial si liceal, cu excepția claselor a VIII-a, a XII-a zi, a…
Vezi articolul