Daniel David: Ordinul ce obligă universitățile să verifice toate tezele de doctorat de după 1990 nu oferă “un câștig clar” / Tezele persoanelor cu funcții publice “ar trebui verificate cu prioritate”

536 de vizualizări
De ce spun elevii că nu vor la școală, fizic
Daniel David / Foto: Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca
Ordinul de ministru ca universitățile din România să verifice toate tezele de doctorat susținute după 1990 “nu are cum să ajute” și chiar poate afecta imaginea internațională a universităților de prestigiu, spune, într-un interviu acordat Pressone.ro Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Daniel David. Acesta comentează pe larg măsura propusă de ministrul Sorin Cîmpeanu și spune că, spre finalul lunii, Consorțiul Universitaria va discuta o posibilă propunere ca ordinul să fie abrogat.

Întrebat în legătură cu tezele de doctorat ale persoanelor care ocupă funcții publice, Daniel David a răspuns că acestea “ar trebui verificate cu prioritate”. 

El spune în interviul pentru Pressone.ro că, pentru universitățile mari, tradiționaliste, ordinul nu oferă “un câștig clar”: “Noi avem de ani de zile strategii împotriva plagiatului, avem proceduri foarte clare”. Și arată de ce, în opinia sa, demersul nu are cum să ajute când e vorba despre un număr foarte mare de teze – între altele pentru că:

  • “Rezultatele fals negative, adică rezultatele pentru teze care ar fi fost plagiate, dar care totuși au trecut ca fiind neplagiate, sunt foarte mici la universitățile care au o cultură antiplagiat de mulți ani de zile. (…)
  • (…) Chiar dacă vom găsi sau nu vom găsi probleme pentru anumite teze, asta nu închide discuția. Rămâne posibilitatea, absolut normală, de a pune sub semnul întrebării anumite teze de doctorat și de a face apel, apoi, la procedurile pe care le avem deja, de verificare prin CNATDCU. (…)” 

În privința unei posibile cereri de abrogare a ordinului, Daniel David spune în același interviu că “vom avea o întâlnire a Consorțiului Universitaria la Predeal, pe 23 – 25 octombrie, unde vom ridica și vom discuta această procedură. Vom decide ce este de făcut, dacă implementăm ordinul și în ce formă îl implementăm. Vom pune pe masă și opțiunea de a-i cere ministrului să reanalizeze acest ordin. Rămâne să discutăm la nivelul Consorțiului”.


1 comment
  1. Nici un doctorand nu poate sustine teza fara acordul conducatorului stiintific (cadru didactic universitar)!
    Deci, ce se intampla cu conducatorii de doctorat care le-au spus doctoranzilor ca teza este in regula si ca o pot sustine?
    Sau, cu comisiile (locale, nationale si de la minister) care au analizat teza si au spus ca este in regula?
    Sau, cu universitatiile care au promovat astfel de oameni in postura de conducatori de teze de doctorat?
    Problema cu plagiatele este a sistemului, nu a doctorandului prost indrumat si sfatuit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiectul câștigător în apelul pentru dezvoltarea platformei de evaluare a elevilor și realizarea de conținut digital, de 78 milioane de euro, anunțat de ministerul Educației / Pilotarea platformei se va face în 42 de școli din toată țara și vor fi instruiți 4.700 de profesori – surse

Proiectul câștigător în apelul pentru dezvoltarea platformei de evaluare a elevilor și realizarea de conținut digital, de 78 milioane de euro, a fost anunțat de ministerul Educației. Este vorba de…
Vezi articolul

Concursuri publice pentru funcția de președinte al Agenției care acreditează și autorizează școlile – ARACIP și pentru membri consiliului de conducere, solicitate Ministerului Educației de mai multe ONG-uri din Educație, după demisia președintelui interimar

Organizarea de concursuri publice pentru funcțiile de președinte și membri consiliului de conducere ale Agenției care acreditează și autorizează școlile – ARACIP au fost solicitate Ministerului Educației de mai multe…
Vezi articolul

LISTĂ 20 de proiecte admise pentru finanțare în apelul privind infrastructura universitară / Construirea unui cămin studențesc nou în Regie, proiectul cu cel mai mare punctaj

Lista cu cele 20 de proiecte admise pentru finanțare din apelul „Construcția infrastructurii universitare pentru campusurile studențești ale viitorului” a fost publicată de Ministerul Educației. Printre proiectele admise se numără…
Vezi articolul