Ministrul Educației, Daniel David, spune că „studenții, într-un fel, pe bună dreptate, sunt nemulțumiți”, în privința transportului, dar subliniază că „în prima variantă (n. red a proiectului de ordonanță) lucrurile au arătat și mai rău, însă a fost o deschidere a Guvernului să înțeleagă problemele studențești încă până în acest moment, nu la nivelul pe care și l-ar dori studenții”, a spus ministrul de Digi 24. Daniel David face referire la faptul că în prima variantă a proiectului de OUG reducerea tarifului pentru transportul local și metrou fusese propusă la 50%.
- Între timp, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență „trenuleț”, dar încă nu a fost făcută publică forma adoptată. Premierul Marcel Ciolacu a prezentat la finalul ședinței de Guvern câteva modificări generale din document, dar nu a făcut nici o referire la domeniul educației.
Ministrul Educației, consideră că „studenţii, într-un fel, pe bună dreptate, sunt nemulţumiţi, „fiindcă au avut niște drepturi și în cazul lor nu este vorba de faptul că nu dezvoltăm acele drepturi, ci pierd din drepturile pe care le-au avut, mai ales în zona transportului”, a spus ministrul Educației duminică, 29 decembrie, la Digi 24.
El s-a referit la faptul că inițial, în prima variantă a proiectului de OUG reducerea tarifului pentru transportul local și metrou fusese propusă la 50%. Acum, varianta finală, postată de Ministerul Finanțelor pe site prezintă o reducere de 90% pentru transportul local și metrou.
„Studenții sunt, dacă vorbim de protestul lor, studenții, într-un fel, pe bună dreptate, sunt nemulțumiți, fiindcă au avut niște drepturi și în cazul lor nu este vorba de faptul că nu dezvoltăm acele drepturi, ci pierderi din drepturile pe care le-au avut, mai ales în zona transportului. În prima variantă, așa cum am văzut și în spațiul public, lucrurile au arătat și mai rău, însă a fost o deschidere a Guvernului să înțeleagă problemele studențești încă până în acest moment nu la nivelul pe care și l-ar dori studenții și este vorba mai ales de acea situație de transport care se aplica înainte, oriunde călătorea studentul în țară, acum se aplică doar de la localitatea de domiciliu, în localitatea în care se află instituția care în care studiază. Asta este o problemă și asta nemulțumește pe studenți. Sigur, asta se poate discuta“, a spus Daniel David ieri.
- Amintim, o delegație a studenților de la ANOSR a fost la Palatul Victoria luni dimineață pentru a-și spune nemulțumirile, a scris Edupedu.ro. Ordonanța trenuleț limitează reducerile la transportul studenților, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum, reclamă studenții care au depus și o petiție.
De asemenea, ministrul David a mai spus legat de nemulțumirea studenților privind plafonarea valorii burselor, că nu este ceva specific doar studenților.
„Pe ei îi nemulțumește iarăși fondul de burse care rămâne la nivelul la care a fost și nu crește, dar asta nu este ceva specific pentru studenți și se aplică, după cum vedeți, în tot sistemul bugetar nu mai avem aceste creșteri față de ce a fost în anul trecut”, a spus ministrul Educației.
Informații de context
Ajuns la Guvern luni dimineață, înainte de adoptarea ordonanței de urgență trenuleț, președintele ANOSR, Sergiu Covaci a spus despre limitarea reducerilor la transport din OUG „trenuleț”: Am transmis că discuțiile ar trebui să aibă loc pentru anul universitar următor.
O petiție online lansată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) pentru păstrarea reducerilor la transportul feroviar oriunde în țară a fost semnată de 30.000 de studenți. Inițiativa vine ca reacție la proiectul de Ordonanță de Urgență (OUG) „trenuleț” cu măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2025 propus de Guvern, care prevede limitarea reducerii generale de 90% pentru transportul feroviar la rutele dintre localitatea de domiciliu și centrul universitar în care studenții studiază.
ANOSR a criticat dur această propunere, subliniind că „după revoluția din 1989 și până în prezent, dreptul studenților de a circula cu transportul intern feroviar nu a fost niciodată limitat doar pe rutele dintre localitatea de domiciliu și centrul universitar în care aceștia studiau. Facilitatea s-a acordat permanent studenților, indiferent de modificările legislative care au survenit actelor normative relevante pentru domeniul de învățământ, astfel că o modificare începând cu anul viitor ar reprezenta un regres nemaiîntâlnit la nivelul statului român până în prezent”. Petiția online poate fi semnată aici.
Federația atrage atenția că eliminarea acestor reduceri ar afecta grav mobilitatea studenților și accesul lor la oportunități educaționale, culturale sau profesionale din alte localități. „Introducerea unei astfel de limitări reduce semnificativ mobilitatea studenților, atât pentru participarea la schimburi de experiență, cât și pentru participarea la diverse manifestări artistice, culturale, sportive sau științifice, organizate în diferite centre universitare”, a explicat ANOSR.