Elevii ar trebui „să aibă curajul să-și asume rolul pe care îl au” și să se implice în procesul educațional, a afirmat, miercuri, ministrul Educației și Cercetării. Daniel David a făcut aceste declarații la un eveniment prin care reprezentanți OCDE poartă consultări în vederea acordării de asistență în domeniul reformei curriculare din România.
Jurnaliști au adus în discuție nemulțumirea pe care și-au exprimat-o elevii că nu ar fi ascultați și că nu se ține cont de feedbackul lor, iar ministrul a relatat o experiență personală în acest sens: „în timpul dezbaterilor pe care le-am avut legate de planurile-cadru, am avut o experiență similară, în sensul că atunci când discutam cu elevii, într-un context separat, cu organizațiile lor, primeam un anumit feedback. Când mă întâlneam cu elevii într-un context în care erau și profesorii, primeam un alt feedback”, a afirmat el.
În ceea ce privește rolul-cheie al elevilor, Daniel David le-a transmis acestora că trebuie să și-l asume și i-a asigurat de susținerea sa: „să aibă curajul să-și asume rolul pe care îl au. Au rol cheie în sistemul educațional. De fapt, sistemul educațional este centrat pe elevi. Deci, altfel spus, noi trebuie să mergem în jurul lor și nu ei să vină în jurul nostru, să-și asume acest rol. Cât timp sunt eu ministru, voi proteja acest rol”, a afirmat ministrul.
Redăm integral declarațiile ministrului Educației pe această temă:
Reporter: În ceea ce privește feedback-ul elevilor, cercetările ne arată că elevii spun că nu sunt consultați sau că feedbackul lor nu este luat în calcul de către profesori.
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: Da, vedeți, și eu în timpul dezbaterilor pe care le-am avut legate de planurile-cadru, am avut o experiență similară, în sensul că atunci când discutam cu elevii, într-un context separat, cu organizațiile lor, primeam un anumit feedback. Când mă întâlneam cu elevii într-un context în care erau și profesorii, primeam un alt feedback. Și până la urmă asta încerc să spun și să transmit ca ministru, suntem în faza în care trebuie să terminăm cu concentrarea puterii. Toată lumea se așteaptă că puterea e concentrată de ministru și că eu din cabinet protejez toate orele, toate normele, mă ocup de telefoane mobile, mă ocup de toate lucrurile. Ce am încercat să fac în timpul dezbaterilor a fost să comunic tuturor că puterea este descentralizată, este distribuită și să încurajez fiecare parte să-și asume rolul pe care îl are, inclusiv Consiliul Elevilor și alte organizații ale elevilor, astfel încât din aceste dezbateri să ajungem la soluții bune.
Eu, ca ministru, mă ocup de viziune, mă ocup de strategie, nu de aspecte operaționale. Sunt atent la aspectele operaționale și când trebuie să le corectăm prin acte normative, ordine de ministru, hotărâri de guvern, legi, nu evit și fac acest lucru, dar asta spun și elevilor: să aibă curajul să-și asume rolul pe care îl au. Au rol cheie în sistemul educațional. De fapt, sistemul educațional este centrat pe elevi. Deci, altfel spus, noi trebuie să mergem în jurul lor și nu ei să vină în jurul nostru, să-și asume acest rol. Și cât timp sunt eu ministru, voi proteja acest rol, dar trebuie să și-l asume ei, să nu se aștepte să îl protejez eu mai mult decât pot să fac prin diverse acte normative și prin atitudinea pe care o am și prin mesajul pe care-l transmit.
Foto: © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
Oare nu se găsește nimeni din toată țara, să îi spună că bate câmpii, că ne creează scârbă când deschide gura?
Un ministru mai prost, nu cred că a avut învățământul românesc niciodată.
Sper ca profesorii să nu îl i a in seamă și să dispară cât mai repede din funcția ministerului.
Cred că ministrul educației ar trebui să fie ales de profesori, să fie competent, să aibă ani buni de predat la catedră și nu în școli bune ci în școli unde elevii creează adevărate probleme.
Eu îți doresc sa te duci cat mai repede, înainte de a strica definitiv scoala.