Ministrul Educației și Cercetării a declarat, la emisiunea Prim Plan de la TVR Info, că „după ce trecem de planurile-cadru”, „următoarea barieră va fi pe conţinut”. „Dacă lucrăm, spre exemplu, la, nu ştiu, programa de fizică sau de chimie, vreau pe nivelul echivalent educaţional să avem un model din Marea Britanie, un model din ţările nordice, poate unul din zona Germaniei”, a spus acesta.
Daniel David a menționat că este nevoie „să înţelegem şi noi cum trebuie făcută o programă aerisită şi atractivă pentru copii”.
Moderatoare: Avem totuşi un model, un reper, pentru că sunt sisteme de învăţământ performante.
Daniel David: Aşa este.
Moderatoare: Dacă vreţi, sistemul britanic.
Daniel David: Aşa este. Sau cel finlandez sau suedez.
Moderatoare: Cele mai bune facultăţi în Europa, în continuare, sunt cele din Marea Britanie.
Daniel David: La nivelul învăţământului superior cred că aveţi dreptate.
Moderatoare: Bun. Probabil şi mai jos, în preuniversitar, putem să avem sistemul britanic ca reper. Cu siguranţă, găsim sisteme care funcţionează. Putem să ne inspirăm de acolo, mai ales că sunt români care chiar au experienţă la prima mână? Sunt milioane de români care trăiesc în Europa şi pot să să vorbească în cunoştinţă de cauză: ce funcţionează bine, ce funcţionează rău în străinătate, ce am putea importa? Avem un astfel de model?
Daniel David: Da, când vom lucra la conţinuturi, voi aduce exemple de programe din astfel de ţări. Dacă lucrăm, spre exemplu, la, nu ştiu, programa de fizică sau de chimie, vreau pe nivelul echivalent educaţional să avem un model din Marea Britanie, un model din ţările nordice, poate unul din zona Germaniei. Să înţelegem şi noi cum trebuie făcută o programă aerisită şi atractivă pentru copii. De asemenea, când vom lucra la manuale, vom aduce exemple de manuale din acele ţări. În acest moment, repet, după ce trecem de planurile-cadru – să presupunem că scăpăm de obsesia numărului de ore, deşi ştiu că este important, dar să presupunem că ne punem de acord, trecem de acest lucru – următoarea barieră va fi pe conţinut, fiindcă avem tendinţa să punem o mulţime de informaţii, multe nerelevante sau intrăm în detalii care nu fac sens pentru nivelul pe care îl ţintim în educaţie.
Informații de context
În cadrul unui interviu acordat Edupedu.ro, ministrul Educației a declarat că elevii de liceu vor avea manuale doar în format digital pentru anumite materii.
Daniel David nu a spus concret ce buget va fi alocat pentru noile manuale ale elevilor de liceu, însă a subliniat că acestea vor fi regândite, iar accentul va fi pus pe creșterea calității: „Voi pune câți bani trebuie să pun ca să iasă lucrurile, să arate ca un manual pe care îl știm dintr-o școală, nu știu, americană, sau dintr-o școală vestică, în care te uiți cu plăcere, nu un manual pe care vrei să-l închizi cu rapiditate”, a declarat el.
Manualele după care învață elevii de liceu sunt aceleași din 2004. O parte dintre acestea au fost digitalizate și urcate pe internet, pe platforma manuale.edu.ro a Ministerului Educației, însă în format PDF, nu într-un format interactiv.
Reforma curriculară pentru liceu a fost oprită în 2021 de ministrul de atunci, Sorin Cîmpeanu, care a luat decizia să nu aprobe planurile-cadru din cauză că au fost primite prea multe propuneri de modificare în sesiunea de dezbatere publică. Fuseseră lansate în consultare pe 5 ianuarie 2021, iar în februarie ministrul anunța că „poate ar fi cazul să ne oprim și să ne gândim un pic”. Apoi următorul termen a fost anunțat a fi septembrie 2023, dată la care ar trebui deja să intre în implementare, asta însemnând că ar trebui să existe cu cel puțin un an înainte, pentru a putea construi pe baza lor programele noi, normele profesorilor, manualele noi și a putea fundamenta costurile per elev.
Anterior, a mai existat o tentativă de reformare a planurilor-cadru pentru liceu în anul 2018, atunci când Ministerul Educației Naționale a lansat în dezbatere publică un set de planuri-cadru realizate în mod netransparent, fără implicarea actorilor din sistem: elevi, părinți și profesori. După protestele elevilor, planurile respective au fost retrase.