Daniel David: După ce trecem de planurile-cadru, următoarea barieră va fi pe conținut. Dacă lucrăm, spre exemplu, la programa de fizică sau de chimie, vreau pe nivelul echivalent educaţional să avem un model din Marea Britanie, un model din ţările nordice, poate unul din zona Germaniei

1.575 de vizualizări
Foto: Radu Tuta / Agerpres Foto
Ministrul Educației și Cercetării a declarat, la emisiunea Prim Plan de la TVR Info, că „după ce trecem de planurile-cadru”, „următoarea barieră va fi pe conţinut”. „Dacă lucrăm, spre exemplu, la, nu ştiu, programa de fizică sau de chimie, vreau pe nivelul echivalent educaţional să avem un model din Marea Britanie, un model din ţările nordice, poate unul din zona Germaniei”, a spus acesta.

Daniel David a menționat că este nevoie „să înţelegem şi noi cum trebuie făcută o programă aerisită şi atractivă pentru copii”.

Moderatoare: Avem totuşi un model, un reper, pentru că sunt sisteme de învăţământ performante.

Daniel David: Aşa este.

Moderatoare: Dacă vreţi, sistemul britanic.

Daniel David: Aşa este. Sau cel finlandez sau suedez.

Moderatoare: Cele mai bune facultăţi în Europa, în continuare, sunt cele din Marea Britanie.

Daniel David: La nivelul învăţământului superior cred că aveţi dreptate.

Moderatoare: Bun. Probabil şi mai jos, în preuniversitar, putem să avem sistemul britanic ca reper. Cu siguranţă, găsim sisteme care funcţionează. Putem să ne inspirăm de acolo, mai ales că sunt români care chiar au experienţă la prima mână? Sunt milioane de români care trăiesc în Europa şi pot să să vorbească în cunoştinţă de cauză: ce funcţionează bine, ce funcţionează rău în străinătate, ce am putea importa? Avem un astfel de model?

Daniel David: Da, când vom lucra la conţinuturi, voi aduce exemple de programe din astfel de ţări. Dacă lucrăm, spre exemplu, la, nu ştiu, programa de fizică sau de chimie, vreau pe nivelul echivalent educaţional să avem un model din Marea Britanie, un model din ţările nordice, poate unul din zona Germaniei. Să înţelegem şi noi cum trebuie făcută o programă aerisită şi atractivă pentru copii. De asemenea, când vom lucra la manuale, vom aduce exemple de manuale din acele ţări. În acest moment, repet, după ce trecem de planurile-cadru – să presupunem că scăpăm de obsesia numărului de ore, deşi ştiu că este important, dar să presupunem că ne punem de acord, trecem de acest lucru – următoarea barieră va fi pe conţinut, fiindcă avem tendinţa să punem o mulţime de informaţii, multe nerelevante sau intrăm în detalii care nu fac sens pentru nivelul pe care îl ţintim în educaţie.

Informații de context

În cadrul unui interviu acordat Edupedu.ro, ministrul Educației a declarat că elevii de liceu vor avea manuale doar în format digital pentru anumite materii.

Daniel David nu a spus concret ce buget va fi alocat pentru noile manuale ale elevilor de liceu, însă a subliniat că acestea vor fi regândite, iar accentul va fi pus pe creșterea calității: „Voi pune câți bani trebuie să pun ca să iasă lucrurile, să arate ca un manual pe care îl știm dintr-o școală, nu știu, americană, sau dintr-o școală vestică, în care te uiți cu plăcere, nu un manual pe care vrei să-l închizi cu rapiditate”, a declarat el.

Manualele după care învață elevii de liceu sunt aceleași din 2004. O parte dintre acestea au fost digitalizate și urcate pe internet, pe platforma manuale.edu.ro a Ministerului Educației, însă în format PDF, nu într-un format interactiv.

Reforma curriculară pentru liceu a fost oprită în 2021 de ministrul de atunci, Sorin Cîmpeanu, care a luat decizia să nu aprobe planurile-cadru din cauză că au fost primite prea multe propuneri de modificare în sesiunea de dezbatere publică. Fuseseră lansate în consultare pe 5 ianuarie 2021, iar în februarie ministrul anunța că „poate ar fi cazul să ne oprim și să ne gândim un pic”. Apoi următorul termen a fost anunțat a fi septembrie 2023, dată la care ar trebui deja să intre în implementare, asta însemnând că ar trebui să existe cu cel puțin un an înainte, pentru a putea construi pe baza lor programele noi, normele profesorilor, manualele noi și a putea fundamenta costurile per elev.

Anterior, a mai existat o tentativă de reformare a planurilor-cadru pentru liceu în anul 2018, atunci când Ministerul Educației Naționale a lansat în dezbatere publică un set de planuri-cadru realizate în mod netransparent, fără implicarea actorilor din sistem: elevi, părinți și profesori. După protestele elevilor, planurile respective au fost retrase.

Citește și:
GRAFIC Când estimează Ministerul Educației că vor fi gata de implementat noile planuri-cadru de liceu: În 2025 ar trebui să avem manuale școlare, programa și formarea profesorilor, iar în 2030 – prima generație care va da BAC după noul model
ULTIMA ORĂ Ministrul Educației, Daniel David: Elevii de liceu vor avea manuale doar în format digital pentru unele dintre materii / Accentul va fi mutat treptat pe variantele digitalizate
Ministrul Educației, Daniel David: Chiar dacă nu toate manualele vor fi într-o variantă electronică, o mare componentă trebuie să fie electronică

8 comments
  1. manuale care sa fie la clasa cand incepe anul scolar , nu dupa trei -patru luni ( am patit in mai multi ani deja) .
    continut, materia e multa si prost organizata. stau si ma tot gandesc cum a incaput aceeasi materie din copilaria mea- fiindca e tot atat in manuale , dar noi mergeam la scoala si sambata. adica sigur erau mai multe ore.
    ori e vacanta prea mare? stiu ca in alte tari vacantele-s mai mici sau in alt fel organizate. mie nici sistemul cu module nu imi place. de ce nu era bine cu trimestre? sa stiti ca vacantele nu le fac niciun bine copiilor- abia incep sa intre in rutina si iar e vacanta. dupa o saptamana de vacanta iar te lupti sa-i aduci pe fagasul invatatului.

    1. Elevii de acum trebuie să fie mai prosti decât noi pentru că noi făceam scoală sâmbăta! Logică perfectă! Scoate orele de fizică și chimie, luați modelul Angolei.

  2. Pe ”vremuri”, la un liceu industrial/tehnic/tehnologic bagai mate-fizica-chimie pe paine. 4 ore de fizica pe saptamana dintr-a 9-a si pana intr-a 12-a. Si multi din cei ce terminau atunci aveau intrarea asigurata la politehnica, pe profil.

    Ia ziceti-mi, cei ce vor termina acum un liceu tehnic cu o ora de fizica pe saptamana doar intr-a 9-a si a 10-a, si cu matematica optionala intr-a 11-a si a 12-a… ce sanse au sa devina ingineri in conditiile in care intra la liceu cu note la matematica sub 5 si multi nici nu stapanesc tabla inmultirii?

    Iar daca prin vreo minune ajung asa ceva… va dortesc sa va duceti voi la ei sa va repare masina, centrala sau sa va faca schema pt instalatia electrica in vila de bugetar!

  3. Ar trebui sa iti pregătești demisia! Se vede CLAR ca nu știi ce sa faci! Nici cu planurile cadru, nici cu viitoarele programe și conținuturi! Ești PRAF!Cauți acum exemple??? Trebuia sa știi de la bun început ce vrei, nu sa bajbai acum prin alte sisteme educaționale!

  4. Afirmațiile dlui ministru sunt o jignire la adresa intelectualilor din România, a cadrelor didactice în general. Modelele invocate sunt bune acolo unde au fost făcute, potrivit condițiilor din țările respective. De 35 de ani importați modele și ați făcut țara praf. Educația are nevoie de obiective clare și stabilitate, nu de schimbări permanente, are nevoie de fonduri. Toate reformele făcute până acum doar au perturbat procesul educațional, au afectat negativ generații întregi, pentru că au fost făcute doar de dragul de a fi făcute, în scopuri foarte vagi și formale. Permanent se dă vina pe profesori, pe sistem, pe curriculum, pe manuale etc. dar se ignoră intenționat un lucru esențial: elevul trebuie să învețe, trebuie să pună mâna pe carte, pe stilou, să citească, să scrie, să rezolve probleme. Se ignoră iarăși faptul că învățământul de stat este unul de masă, al cărui scop principal este cantitatea, nu calitatea, învățământul de stat trebuie să dea cât mai mulți alfabetizați, olimpicii sunt bonus, nu obligație.

    Revin la subiectul manualelor: ca să le aerisești, să le faci mai atractive nu ai nevoie de modele. Într-adevăr, unele sunt stufoase, pline de informații inutile, pierd firul general, informația esențială, viziunea de ansamblu.

    Dle ministru, ca să nu fiți acuzat de ipocrizie, umblați la examenele de titularizare și definitivat, unde primează cunoașterea enciclopedică, unde inspecția la clasă practic nu contează: subiectele sunt făcute în așa fel, încât chiar dacă le știi 100%, dacă trebuie doar să le pui pe hârtie, cele patru ore nu sunt suficiente să le scrii! E absurd! Inversați măcar raportul notelor, să primeze inspecția la clasă. Cei care dictează la clasă, lucrul care vă deranjează cel mai tare, sunt dintre cei care au luat examenul cu notă mare, dar nu au capacitatea, harul de a fi la catedră, de a se face ascultați și înțeleși. Ce folos au elevii dacă profesorul e tobă de carte, dar nu e în stare să le-o transmită și lor?

  5. Lasă, omule, numărul de ore în pace și lucrează ÎNTÂI la conținuturi!! Dacă ai tăiat la jumătate sau ai șters de tot numărul de ore la fizică sau chimie, degeaba împrumuți tu de la alții, că nu mai ai când să faci nimic!!!

    Vă agățați ca disperații de nimicuri, miezul sunt conținuturile!!

  6. Se observa cel mai bine profesionalismul manualelor britanice. Cand românul si-a băgat coada ca autor, au avut loc greseli, jenant lucru la un manual, neconcordante cu materia. Romanii au facut manuale ca sa bifeze niste interese financiare ale editurilor sau ca autori sa se faleasca la gradatia de merit.
    Vrem un manual unic pe materie. Sa dispara interesele editurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu spune că își dă demisia de la Ministerul Educației, la finalul lunii ianuarie, dacă nu primește “o creștere în valoare absolută” a bugetului. “Să fie măcar un pic mai mare decât în anul 2020”

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu spune că își va da demisia, dacă nu primește “o creștere în valoare absolută” a bugetului pentru Educație. Declarația a fost făcută la RealitateaTV. Acesta a…
Vezi articolul

Definitivat 2024. Subiectele și baremele pentru învățători au fost publicate – descarcă / Eseu de 500 de cuvinte despre particularitățile unui roman ce aparține lui Marin Preda sau Mihail Sadoveanu, subiect de examen

Subiectele și baremele de la Definitivat 2024 pentru profesorii învățători au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00. Proba scrisă a examenului durat 4 ore, între orele 9 și 13.…
Vezi articolul

Ministrul Educației ar putea încălca Legea învățământului preuniversitar. Regulamentul pentru portofoliul educațional ar urma să fie gata până pe 31 august 2025, deși legea prevede că portofoliul este obligatoriu pentru copiii care intră în grupa mijlocie și în clasa pregătitoare, în anul școlar 2024-2025

Formatul portofoliului educațional și modalitatea de funcționare a acestuia ar urma să fie gata până la data de 31 august 2025, potrivit potrivit ordinului nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024,…
Vezi articolul