Din anul școlar viitor, Ministerul Educației și Cercetării se va implica, alături de inspectorate și de autoritățile locale, să găsească soluții pentru școlile în care elevii învață în trei schimburi, a declarat, joi, ministrul Daniel David, la prezentarea raportului săptămânal. Pentru anul școlar în curs „ar însemna să dăm peste cap lucrurile”, a adăugat ministrul.
Redăm declarațiile ministrului Educației pe acest subiect:
„Ce facem cu școlile în care există trei schimburi? Este o problemă majoră care afectează calitatea actului educațional. Așa cum știu, acest lucru este descurajat prin normele, prin legislația pe care o avem. Se mai dau unele excepții, doar ca să putem derula activitatea educațională, dar sunt excepții și nu reprezintă ceva foarte răspândit în sistem. Dar, este drept, și puține fiind, trebuie să găsim soluții pentru a corecta această situație. În primul rând, inspectoratele trebuie să caute soluție împreună cu autoritățile locale, dar și ministerul se va implica din anul școlar 2025-2026 să evităm astfel de situații. Acum anul școlar este în derulare, ar însemna să dăm peste cap lucrurile care deja se întâmplă”, a afirmat ministrul Daniel David.
Informații de context
Acesta este ultimul an în care legea Educației mai permite învățământ în 3 schimburi.
Fosta ministră a Educației, Ligia Deca, spunea cu câteva zile înainte să înceapă școala în 2024: “Am transmis deja că este prioritar să nu mai avem școli în trei schimburi. Nu doar că nu mai este de dorit, dar de anul școlar viitor, 2025-2026, este ilegal să mai avem școli care desfășoară activitate în trei schimburi”.
Edupedu.ro a scris în mai multe articole despre Liceul teoretic Petruș din Otopeni unde de ani de zile elevii învață în 3 schimburi, școala este supraaglomerată, iar părinți au protestat de mai multe ori cerând de peste un an construirea unei noi școli.
Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, abia din 2025-2026 se aplică prevederea care obligă școlile să desfășoare ore în cel mult 2 schimburi.
Art 19 – „(17) Procesul educațional se desfășoară în maximum două schimburi.”
La măsuri tranzitorii se specifică faptul că aplicarea prevederilor art. 19 alin 17 se va face începând cu anul școlar 2025-2026.
Art. 248 – „(13) Aplicarea prevederilor art. 19 alin. (17) se va face începând cu anul școlar 2025-2026.”
Citește și:
Numărul școlilor în care elevii învață în 3 schimburi a crescut la 22, anunță ministra Educației / Lista școlilor din București și Ilfov
Foto: © Mikhail Davidovich | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
7 comments
La fel cum ar trebui interzis programul de dupa-masa pentru copiii de scoala primara. Nu cred ca este normal sa amesteci copilasi de clasa a treia și a patra cu elevi de clasele 5-8.
“Ministrul Educatiei obliga scolile…” mai bine punem in carca scolilor o astfel de problema decat sa construim noi scoli in aceeasi zona. Sau sa se construiasca inca un nivel, doua la cladire. Sau poate curtea scolii este mare si permite atasarea unui nou corp de cladire. Dar, nu…pune presiuni mai mari pe conducerea scolii arhiplina si pe parinti.
Si, totusi, nu inteleg de ce se permite inscrierea copiilor care nu locuiesc in zona scolii?! La cele de top se practica…
Este sufucuent ca acelor scoli sa nu li se mai de-a in prostie clase… daca nu au spatii adecvate de invatare! nu sa invete copiii in containere sau in 3 schimburi!
Bună seara! domnul ministru sa verifice și situația scolii I.A.Bassarabescu din Ploiești, unde din toamna clasele a 3 a , vor fii mutate în alte scoli din oraș, cu program de după amiaza .
Mulțumesc
Da’ onorabilii jucatori profesionisti de Solitaire din ministere si inspectorate nu puteau sa anticipeze acest lucru inainte de a porni renovarea scolilor si care renovare se stia ca va dura 2 ani si jumatate…?!?
Din cauza acestei porcarii de renovari cu termen de finalizare de parca urmau sa construiasca de la zero o scoala nou-nouta, a trebuit sa-mi mut copilul la o scoala neafectata de nebunia renovarilor pt simplul motiv ca dupa ce ca scoala e asa cum e, sa mai fie si ora de curs redusa la jumatate, atunci chiar ca acesti 2ani jumate sunt pierduti definitiv cu consecinte negative usor de prevazut….
si mai este o problema in unele scoli. Se dau foarte multe teme si din cate am inteles domnii profesorii nu tr sa dea mai mult de 3 sau 4 ex.sunt scoli in navodari care dau cate 10 sau 15 ex ,copii nu mai au timp de nimic .
Dar când se va implica pentru a nu mai exista clase de simultan? Este extrem de greu să ți pasul cu programa extrem de încărcată când ai doar jumătate din timp.