Daniel David, despre tăierea concursurilor și olimpiadelor școlare la clasele I-IV: În ciclul primar important este să construim elementele de bază ale competențelor cheie. Acest nivel elementar trebuie dezvoltat în ritmul fiecărui copil

29.409 vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a decis prin ordin de ministru să nu organizeze olimpiade și concursuri școlare naționale pentru clasele I-IV în 2025, iar ministrul Daniel David a explicat decizia prin necesitatea de a pune accent pe dezvoltarea elementelor de bază ale competențelor-cheie în ciclul primar, subliniind importanța ca acest proces să se desfășoare în ritmul fiecărui copil. El a atras atenția că dacă aceste fundații nu sunt consolidate, întreg parcursul educațional al elevilor poate fi afectat.

Daniel David a argumentat că olimpiadele organizate la nivel de minister în clasele primare pot încuraja o focalizare prematură pe anumite domenii, în detrimentul unei dezvoltări echilibrate a tuturor competențelor, într-un text publicat pe blogul său, reacție la articolul Edupedu.ro în care am prezentat noutatea din anul școlar 2024-2025.

„Acest lucru [excluderea elevilor de clasele primare de la competițiile școlare naționale] este acum asumat mai ferm de mine deoarece: a. În clasele I-IV important este să construim elementele de bază ale competențelor cheie. b. Acest nivel elementar trebuie dezvoltat în ritmul fiecărui copil. Dacă ratăm acest lucru, atunci celelalte dezvoltări care se bazează pe el au de suferit. Am văzut în unele testări recente că unele forme de analfabetism funcțional identificate în clasa a IX-a au cauze identificabile chiar din clasa a V-a”, scrie ministrul Educației și Cercetării în poziția sa.

Potrivit demnitarului, această abordare riscă să distorsioneze procesul educațional, reducând atenția acordată cooperării și lucrului în echipă, aspecte esențiale în această etapă de formare. În plus, el a avertizat că o astfel de competiție poate stimula dezvoltarea unei industrii a meditațiilor și poate genera presiuni inutile asupra copiilor, ceea ce afectează atât stima de sine, cât și încrederea în propriile capacități. Daniel David este profesor universitar psiholog, rector suspendat pe perioada mandatului de ministru al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

  • c. Participarea la olimpiade organizate de minister aduce o greutate mai mare concursurilor, începând să stimuleze prea devreme o industrie a meditațiilor și focalizări prea timpurii pe anumite domenii, ignorându-se altele (tot de bază), ceea ce poate distorsiona dezvoltarea nivelului elementar al tuturor competențelor cheie”, notează Daniel David pe blogul său.

Un alt argument esențial invocat de ministru este necesitatea de a avea politici educaționale congruente, care să nu deruteze copiii și să nu genereze efecte contradictorii. În acest sens, măsura eliminării olimpiadelor se aliniază cu alte decizii luate la nivelul învățământului primar, cum ar fi înlocuirea notelor cu calificative. Aceste politici urmăresc să reducă segregarea timpurie între elevi și să asigure un mediu în care fiecare copil să se poată dezvolta în ritmul său, fără a fi expus la comparații și competiții premature.

David a mai subliniat că, la nivel european, astfel de olimpiade organizate în ciclul primar nu reprezintă o practică generalizată și că experiențele internaționale indică faptul că o competiție mai bine calibrată ar trebui introdusă la vârste mai mari, după ce bazele competențelor-cheie au fost bine stabilite. „Foarte important pentru mine, astfel de olimpiade organizate la nivel de minister la acest nivel educațional nu reprezintă seturi generalizate de bune practici europene”, susține oficialul.

Chiar dacă Ministerul nu va organiza astfel de competiții, școlile rămân libere să inițieze concursuri locale sau regionale, cu acordul părinților, atâta timp cât acestea sunt congruente cu politicile generale ale ministerului, mai spune David. În același timp, evaluările obligatorii de la clasele a II-a și a IV-a sunt considerate instrumente esențiale pentru monitorizarea progresului elevilor și personalizarea procesului de învățare, fiind o alternativă mai potrivită la olimpiadele timpurii.

Mesajul integral al ministrului Educației și Cercetării despre interzicerea olimpiadelor și concursurilor școlare în anul școlar 2024-2025:

Văd că este primită în spațiul public cu multă curiozitate vestea că Ministerul Educației și Cercetării nu organizează olimpiade școlare pentru clasele I-IV în anul 2025.

Din respect pentru această preocupare, ca să punem acest lucru în context, iar apoi în profunzime psihoeducațională, iată cum stau lucrurile, pentru o înțelegere mai clară a acestei decizii:

(1) Adevărul este că ministerul nu a organizat olimpiade școlare pentru clasele I-IV nici anul trecut (2024), așa că nu este chiar o premieră.

(2) Este drept însă că acest lucru este acum asumat mai ferm de mine deoarece:
a. În clasele I-IV important este să construim elementele de bază ale competențelor cheie.
b. Acest nivel elementar trebuie dezvoltat în ritmul fiecărui copil. Dacă ratăm acest lucru, atunci celelalte dezvoltări care se bazează pe el au de suferit. Am văzut în unele testări recente că unele forme de analfabetism funcțional identificate în clasa a IX-a au cauze identificabile chiar din clasa a V-a.
c. Participarea la olimpiade organizate de minister aduce o greutate mai mare concursurilor, începând să stimuleze prea devreme o industrie a meditațiilor și focalizări prea timpurii pe anumite domenii, ignorându-se altele (tot de bază), ceea ce poate distorsiona dezvoltarea nivelului elementar al tuturor competențelor cheie.
d. Este important să fim congruenți în politicile educaționale, pentru a nu deruta copiii și a nu avea politici cu efecte care se anulează reciproc. Am înlocuit la nivelul învățământului primar evaluarea prin note cu evaluarea prin calificative tocmai în lumina lucrurilor descrise mai sus, pentru a nu produce prea devreme segregare între copii (și școli) și afectarea stimei de sine, important fiind aici să dezvoltăm nivelul elementar al tuturor competențelor cheie, în ritmul personal al fiecărui copil, nu să facem diferențieri prea fine (și adesea nerelevante) și prea devreme între copii. În același spirit, la aceste vârste se urmărește mai ales dezvoltarea cooperării și a lucrului în echipă, competiția, importantă și ea, trebuind însă gândită la acest nivel în acest context.
e. Foarte important pentru mine, astfel de olimpiade organizate la nivel de minister la acest nivel educațional nu reprezintă seturi generalizate de bune practici europene.

(3) În fine, pentru a stimula competiția adecvată, ministerul nu interzice derularea unor concursuri locale, regionale, naționale asumate autonom și responsabil de școală (și cu consultarea părinților), congruente însă cu politicile ministerului (și monitorizate de acesta), care pot pătrunde într-un portofoliu educațional mai extins, dar nu au greutatea și mesajul unei olimpiade organizate de minister. Tot aici amintesc că avem deja evaluările obligatorii la clasa a II-a și a IV-a, pe care ar trebui să le folosim mult mai atent în procesul de învățare personalizată a elevului. 

Așadar, hai să ne focalizăm în clasele I-IV pe dezvoltarea riguroasă și în ritmul personal, la cât mai mulți copii, a tuturor aspectelor elementare necesare competențelor-cheie, fără să distorsionăm acest proces prea devreme prin focalizarea pe olimpiade organizate de minister, cu accente prea timpurii pe anumite domenii, ignorându-se alte (ceea ce poate distorsiona dezvoltarea nivelului elementar al tuturor competențelor cheie), dar lăsând școlilor posibilitatea să facă comparații responsabile și voluntare prin concursuri locale/regionale/naționale ce pot intra într-un portofoliu educațional extins”.

Informații de context

Elevii de clasele primare nu pot participa în anul școlar 2024-2025 la olimpiadele și concursurile școlare naționale ale căror calendare de desfășurare au fost anunțate recent de ministerul Educației și Cercetării (MEC). În ordinul de ministru care aprobă aceste liste, instituția reglementează că aceste competiții sunt dedicate doar elevilor din învățământul secundar (clasele V – XII / XIII).

Dacă anul trecut în luna februarie ministerul Educației a anunțat profesorii printr-o adresă că trebuie să modifice regulamentele concursurilor școlare pe care le-au elaborat la nivel județean, regional sau național încât elevii de clasele P-IV să nu poată participa la etapele superioare ale acestora, în 2025 interdicția este introdusă acum în ordinul de ministru. Este primul ordin de ministru semnat de Daniel David.

Mai mult, în ceea ce privește concursurile și olimpiadele școlare naționale, adică competiții școlare elaborate și organizate centralizat de ministerul Educației și Cercetării (MEC), elevii de clasele primare nu pot participa deloc la acestea. Încercările de interzicere a lor au apărut tot de anul trecut, când Edupedu.ro a scris despre mai mulți elevi de clasele a III-a și a IV-a care, după ce au participat la etapele locale ale unor olimpiade de științe exacte, nu au mai fost lăsați să concureze la etapele județene.

  • Chiar dacă Daniel David susține că nici în anul școlar 2023-2024 elevii de clasele I-IV nu au participat la olimpiade, există cazuri de participare documentate de Edupedu.ro. De regulă, elevii de clasele primare au putut concura la olimpiadele școlare, dacă întruneau punctajele de calificare impuse de regulamentele specifice, susținând probele la etapele județene și naționale cu subiecte de clasa a V-a (prima clasă din ciclul de studii din care puteau participa în mod regulat). Analiza completă, aici.
Citește și:
Premieră: Elevii de clasele primare sunt excluși de la olimpiadele și concursurile școlare 2025. Ministerul Educației le-a interzis să participe prin primul ordin de ministru semnat de Daniel David. Elevii nu pot să treacă în etapele finale din CPEENI
Ministrul Educației, despre interzicerea concursurilor și olimpiadelor școlare la clasele primare 2025: Stimulează prea devreme industria meditațiilor și focalizări prea timpurii pe anumite domenii, ignorându-se altele tot de bază

30 comments
  1. Total de acord cu dl.Ministru, din păcate sistemul a generat toate aceste lucruri pt …meditații, sa nu mai vorbim de gimnaziu sau liceu, materia e in așa fel făcută sa nu o poți aprofunda decat cu….meditații, adică încă un salar la domni profesori pe care nu i-am auzit sa vorbească despre aceasta problemă.

  2. Bravo, d- le ministru ! Dacă reușiți să ușurați programa de matematică clasele 5-8, sunteți un erou! Nu conștientizează mulți părinți cât rău le fac copiilor lor. Dar, d- voastră din fericire sunteți cel care decide!

  3. Bursele sunt motivul scoaterii olimpiadelor de la învățământul primar.
    Nu vor sa dea banii la aceste olimpiade si concursuri.Principalii pierzători sunt elevii și părinții, nu cadrele didactice, care au si gradatii de merit.
    Pasiunea elevului poate fi cititul, pescuitul, sportul dar și matematica.
    Nu exista dezvoltare ,fără competiție, cel puțin de la clasa a III-a,se vad foarte clar copii dotați.
    “Doar proștii cred ca suntem egali!”
    Majoritatea profesorilor au făcut voluntariat la aceste olimpiade, asa ca nu dați vina pe dăruirea și munca cadrelor didactice.

  4. Toată “disertația” d-lui ministru are rolul de a-i acoperi ignoranța! Habar nu are! Aici este vorba despre acei copii, puțini, capabili să facă performanță. Cei mai afectați de aceste hotărâri sunt copiii din școlile vocaționale (artistice și sportive). Ministerul îngrădește accesul copiilor din învățământul primar la competiții din cauza burselor, a incapacității de gestionare a criteriilor de acordare a burselor. Acest lucru se întâmplă din septembrie 2023, de când a intrat în vigoare noua lege a învățământului prin care s-a schimbat sistemul de burse din învățământul preuniversitar.
    Copilul meu este acum în clasa a IV-a și studiază pianul din anul 2017, de la grădiniță, unde avea pian ca disciplină opțională – și a fost dragoste la prima vedere. De atunci a participat la sute de concursuri (naționale și internaționale), festivaluri, audiții, etc. Și asta pentru că își dorește să devină un bun pianist și un bun muzician. El își dorește! Dar pentru a ajunge acolo nu este suficient doar să se pregătească, este nevoie să iasă pe scenă, să se “călească” în public, să învețe să își gestioneze emoțiile. Iar la vârste mici principalele posibilități de a se manifesta public sunt competițiile!
    Acest lucru este valabil pentru toți copiii care își doresc și pot face performanță, indiferent de domeniu. Trebuie să înceapă de mici. Credeți că Nadia mai ajungea “Marea Nadia” dacă începea să facă gimnastică din clasa a V-a? Ca să dau doar un exemplu.
    Noi, părinții acestor copii nu cerem ministerului să ne susțină financiar copiii, că nu poate! Vrem să nu le pună piedici și să înceteze să îi mai discrimineze în raport cu colegii lor din gimnaziu și liceu!

  5. foarte bine; iar pentru doritori exista viitoriolimpici, luminamath, gazeta matematica, posibil sa mai fi ramas si ceva centre de excelenta la cls 4; iar in privat mai sunt tot felul de optiuni la matematica, calcul mental….

  6. Buna ziua. Doresc ca onoratul Minister sa se autosesizeze in cazul discriminarii care se face pentru concursul Speak Out la limba engleza. O asociatie cvasi-anonima Edar colectează obligatoriu o asa numita taxa de cotizatie pentru a participa profesorul cu elevii la acel concurs. Participarea e conditionata de acea taxa. Concursuri gratuite pentru elevi. Ok. Dar pentru profesori de ce nu sunt gratuite??
    Nu ca ne-am da in vant dupa tot felul de concursulete care sa zgandare orgoliul abonatilor la gradatii de merit si sa scoata din buzunar banii profesorilor.
    Forurile competente care se ocupa de combaterea discriminarii ce fac? Sau sunt mana in mana cu anonima aia de asociatie Edar??

    1. Să se sesizeze, zic, și în cazul asociației care cere taxă pentru a fi membru, asociație condusă de un director sau fost director de CCD!
      In urma cotizației, primești adeverință care se punctează la gradația de merit!
      Ohooo, la câte trebuie să se sesizeze!
      🐷🐖🐽

    2. Și aici scrii?Nu îți va răspunde nimeni.Oamenii trec ziua în amiaza mare pe lângă alți oameni care mor sau sunt bătuți pana întra în comă…

  7. Nu mai vrem competitie. In Finlanda nu exista asa ceva. Este munca in echipa in proiect. Ati învățat 35 de ani elevii sa fie individualiști si egoisti. Tocmai pentru ca aveti nevoie de o națiune tanara dezbinata. Gata! Ajunge!
    Renuntati la concursuri si olimpiade, facute doar pentru orgoliile celor cu gradatii de merit.
    In care se fac masluieli. Desfiintati gradatiile de merit ale veșnicelor pile ale directorilor si inspectorilor.

    1. Îți vor sări în cap cei 16% gradați, organizatorii de simpozioane, coordonatorii de proiecte, autorii de manuale, compendii și articole, evaluatorii și asistenții, membrii CA, acești “intergalactici” neobosiți ai sistemului, “oamenii de bază” ai școlii!

  8. Am 3 copii de vârstă școlară, iar olimpiadele pentru ei sunt “dacă vreau sa aprofundez o materie”. Nu toți elevii merg la olimpiade, la concursuri: de ce să nu lași pe cei câțiva care își doresc și pot învăța, sa nu aprofundeze o materie? Poate fi greu de înțeles pentru unii, dar mai există copii care își doresc sa învețe mai mult, iar școala este/ar trebui sa fie pentru un nivel mediu al tuturor. Dar de ce trebuie sa rămână toți la acel nivel mediu?
    De acord, la clasa pregătitoare este prematur, dar de la a IIIa, a IVa deja sunt subiecte care pot fi dezvoltate.

  9. Domnule Ministru, faceți parte dintr-o generație care a participat la olimpiade școlare încă din clasa a II-a. De ce credeți că generațiile actuale nu pot face față acestor competiții? Nici pe vremea copilăriei dumneavoastră nici acum nu participă toți copiii dintr-o clasă la olimpiade. Sau vreți să fie toți proști să fie duși de nas de voi? Din 1989 până acum ați făcut praf învățământul în țară asta.

    1. Ce olimpiade erau la clasa a II-a pe vremea lui F. Georgescu?
      Înainte de ’89 nici gând de olimpiade la ciclul primar. Ce vârstă ar avea dl. profesor?
      Oricum, sunt o mulțime de concursuri cu care pot fi antrenați copiii. Eu credeam că doar învățătorii vor plânge după olimpiade, nu și părinții.

  10. Total de acord cu domnul ministru! Perioada menționată clasa pregătitoare – clasa a IV a este perioada achizițiilor fundamentale :citit, scris, calcule și științe, istorie, geografie, muzică, abilități și dezvoltare emoțională și socială. Moda concursurile zonale, naționale, internaționale este de câțiva zeci de ani, exagerată și susținută puternic și de către părinți, de punctajele pentru salarii de merit ale cadrelor didactice, de edituri, ONG-uri și asociații care fac profit din acestea, oameni care prin acestea își cresc salariile și punctele în diverse dosare, posturi, etc. Dacă ești un învățător care nu dorești să susții concursuri cu elevii, să cumperi auxiliare cât mai sofisticate și mai scumpe, nu ești un învățător bun. Greșit! Consider că multor copii li se fură din copilărie prin presiunea care se pune asupra lor pentru câștigarea de diplome și premii. De asemenea evaluarea națională la clasele aII a și aIV a nu are o importanță majoră în dezvoltarea elevilor. Se fac evaluări permanente: inițiale, de parcurs și finale. În fiecare an. Se reiau noțiuni care nu au fost înțelese, se fac exerciții suplimentare, se lucrează diferențiat, în funcție de posibilitatile intelectuale și de nivelul clasei. Ne adaptăm în permanență metodele de predare pentru ca fiecare copil să atingă competențele programei.
    Cred cu tărie că fiecare vârstă școlară are specificul ei, care, de foarte mulți ani, nu a mai fost respectat.

    1. Olimpiadele (mai ales, nu concursul Comper) sunt pentru copii pentru care achizitia compententelor fundamentale se face rapid si extrem de usor, care au nevoie de stimulare suplimentara, nu pentru copii obsisnuiti, care au nevoie de exercitiu pentru a se mentine la nivelul programei. Deci ce ar trebui sa faca copiii extrem de buni, doar sa se plictiseasca?
      Iar stresul (!?) legat de olimpiade/concursuri poate fi eficient gestionat de catre parinti, tocami pentru ca vorbim de copii destul de mici. Exista si copii care abia asteapta sa participe la provocari, sa stiti! Si care nu se imbufneaza ca nu sunt primii sau au luat punctaj mai mic, care stiu sa fie colegi si prieteni buni si nu se supara daca altii sunt inaintea lor, cei care fac asta sunt eventual parintii!

      1. Ei, lasati, concursurile sunt pentru orgoliile parintilor. Atat. Daca ti se plictiseste copilul, ai posibilitatea sa il inscrii la Centre de excelenta, care exista. La cursurile de la Palatul Copiilor. Si asa il meditezi, nu? Ca deh, trebuie sa stie cu mult mai mult decat pleava din clasa. Hai, lasati! Pe vremea mea, am tocat singur culegeri, nu existau meditatii invatam ca imi plăcea si singur imi cumparam din librarie culegeri. Nu aveam nevoie de concursuri sa alimentez orgoliul părinților. Si am iesit o generatie EDUCATA, cu cei 7 ani de acasa.

      2. Problema e că vor toți la Olimpiadă!
        Nu că nu vor, vor!
        Nu acceptă în ruptul capului că nu a luat 100 de puncte la Comper!😃
        Numai genii nerecunoscute prin clase!

    2. BRAVO, ASTA E REALITATEA. In Finlanda, nu exista asa ceva. Este munca in echipa. Nu ii invata pe copii individualismul si egoismul. Felicit pe domnul ministru. Se vede ca este psiholog. Sper sa puna la punct toate ineptiile comuniste, ramase de 35 de ani.

  11. Cum ai putea învăța ,când tu ai ore de la 8 pana la 15??
    Deja ,după ora 12 vrei acasă!Nici la munca nu muncești atata !!!!!!

  12. una din măsurile normale. ce dracu concurs / olimpiada la clasa 1-4. pregătim oameni sau robotei? ce valori insuflam? Mergeți într-un mijloc de transport în comun și din c***e și p**a și la fete și la băieți, nu scapă in orice dialog. sunt vraiște la creier. Etica le este că și inexistentă în comportament, da bine că avem coduri de etică, dar nu de pus in aplicare, doar sa fie.

  13. Focalizarea prematura pe domenii o fac parintii care isi sfatuiesc copiii sa invete doar la romana si matematica.Au dreptate intr-un fel pt ca asa merg la liceu.Uitam insa de cultura,valori,chiar educatie….
    Schimbati ceva domnule ministru!!!
    Desi au doar romana si mate in cap sunt stresati la clasa a 8a,nu isi doresc decat sa scape de scoala,de invatat fortat si mai tarziu…nu stiu ce sa faca!

  14. Excelenta decizie: s-a declansat, in ciclul primar, o cursa decomplexata ptr admiterea in colegiile de clasa a V-a, profund deletera pentru copii. Toate strategiile sunt puse in joc de parinti: meditatii, olimpiade, capitalul social. Pasul doi obligatoriu: interzisa selectia, citeste segregarea copiilor in clasa a V-a.

    1. In acelasi timp, ar fi o concurenta atunci inegala la gradatia de merit intre profesor si invatator. Neavand posibilitatea acestor olimpiade, invatatorul niciodata nu va mai lua gradatie de merit sau va munci intreit ori pe mai multe planuri cu mai multe sarcini pentru a suplini rezultatele la concursuri si olimpiade. Haideti sa umblam putin si la gradatia de merit atunci. Sa echilibram cumva balanta. Ne mai miram ca fac invatatorii tot felul de aiureli si serbari si proiecte si proiectele cu desenute si decupaje? Pai nu au incotro. Cumva trebuie sa acceada si ei la bonusuri si gradatie.

  15. Desigur ca argumentele dvs, domnule ministru, sunt foarte bune si aveti dreptate, dar eu am sesizat si in alta zi, tot pe edupedu.ro, alta situatie (si poate mai sunt parinti ai caror copii se afla in aceeasi situatie. Fetita mea a obtinut in anul scolar 2023-2024 locul I la concursul national Comunicare.ortografie.ro. anul trecut a fost in clasa a IV-a. La inceputul acestui an scolar, 2024-2025, inclusiv pe edupedu.ro, s-a anuntat ca acest elev si altii ca el se califica pentru bursa de merit pentru concursuri, am depus dosarul la scoala, s-a aprobat, a primit bursa aferenta lunilor septembrie si octombrie pe data de 20 noiembrie 2024 si atat. Este in regula sa aplicati un ordin din acest an scolar pt o situatie din anul scolar 2023-2024, adica retroactiv? Corect, si nu ma refer la aspectul financiar, ar fi fost ca elevii care s-au calificat pentru acest tip de bursa sa o si primeasca pana la finalul anului, indiferent de ce ati hotarat dvs acum.

    1. Doamne ce foame de bani si burse aveti in voi! Nu va mai satura Dumnezeu de bani! Asa va cresteti si copiii, sa dea din coate sa fie primii sa ia bani si glorie, cu orice mijloc! Ati uitat ca voi aveat alocatie de 21 lei pe luna, iar daca aveai media 10 pe linie primeai coronita la final de an scolar! Apropos, acum merg copiii la scoala pentru bani si burse, sau ca sa invete?!

      1. Nu au prins vremea aia astia parveniti si cu banul in buzunar pentru orice prostie. Asta au scos 35 de ani de cocalarism, manelizare si indobitocire a societatii.
        Acum daca statul nu le da burse de rezilienta, astia nici nu mai trec pe la școală. Pe bune? Pe noi nu ne-a plătit nimeni sa invatam. GATA cu mocangeala! E cazul sa se faca Curatenie Generala si in invatamant si in educatia parvenitilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesoara de istorie Nicoleta Zărnescu: Euroscepticismul crește din cauza vitezei scăzute cu care se apropie România de standardele statelor occidentale și din incapacitatea de a motiva sectoarele cu posibilități de creștere / Avem o generație care are forța de a inova, dispune de creativitate și cu inocență privește spre viitor

Valul de euroscepticism crește din cauza vitezei scăzute cu care România se apropie de standardele statelor occidentale, afirmă profesoara de Istorie Nicoleta Zărnescu. La aceste atitudini de pesimism față de…
Vezi articolul

Amnistierea plagiatorilor nu este prevăzută în Romania educată. Întrebat dacă măsurile care îi favorizează pe plagiatori au susținerea Cotroceniului, ministrul Cîmpeanu a răspuns: Administrația Prezidențială va analiza proiectele de legi în momentul în care ele vor veni la promulgare

Propunerea de renunțare la titlul de doctor prin act unilateral de voință nu are acordul Cotroceniului, a lăsat să se înțeleagă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o dezbatere publică pe proiectul…
Vezi articolul

O direcție specială din cadrul ministerului Familiei se va ocupa de copiii neglijați de părinții plecați la muncă în străinătate. Peste 75.000 de copii aveau părinții plecați la muncă în străinătate în primele 6 luni din 2021

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, Gabriela Firea, a anunțat într-o conferință de presă, după ședința de Guvern de miercuri, că există o nouă categorie de copii care au…
Vezi articolul

Un copil care ia 2 la matematică, la evaluarea națională, are media 10 la niște obiecte la care nu s-ar fi putut descurca fără matematică, spune secretarul de stat Bogdan Cristescu: Nu cred că poți să fii de 2 la matematică și să fii de 10 la fizică, la geografie, poate la chimie

Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat, la Prima TV, în emisiunea Viitor pentru România cu Nicoleta Călugăreanu, că „un copil care ia 2 la matematică, la evaluarea…
Vezi articolul