Ministerul Educației se confruntă cu dificultăți semnificative în implementarea proiectelor finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a recunoscut în prima reacție pe această temă ministrul Daniel David. Acesta a precizat, întrebat de jurnaliști la o dezbatere care a avut loc la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, că a moștenit o serie de angajamente care au fost asumate înainte de mandatul său și că, în prezent, se află în proces de evaluare a posibilității de finalizare a acestora.
Reacția vine după ce Edupedu.ro a publicat o analiză, în baza declarațiilor făcute la ProTV de secretarul de stat Sorin Ion și în baza datelor de monitorizare a cheltuielilor din proiecte, obținute de la UEFISCDI, care arată că doar 25% din fondurile contractate pentru dotări au fost cheltuite până în ianuarie 2025 și că doar „aproape 500 de școli” din 5.800 au fost dotate complet până acum.
Ministrul a spus că unele decalaje vor mai putea fi recuperate, dar va fi necesară o regândire a funcționării programelor pentru a putea accesa alte surse de finanțare. „N-aș vrea să renunțăm la niciun proiect, dar nici n-aș vrea să pun la risc finanțarea din PNRR prin faptul că în zona educației ne-am angajat la prea multe lucruri pe care nu le putem duce la bun sfârșit”, a declarat Daniel David.
Ministrul a subliniat că termenul limită impus de PNRR, august 2026, reprezintă o constrângere importantă.
Daniel David a anunțat că urmează o discuție cu Guvernul pentru a decide asupra viitorului proiectelor PNRR din educație. După aceste consultări, ministerul va comunica public ce investiții vor fi continuate, ce proiecte vor fi mutate pe alte surse de finanțare și ce inițiative ar putea fi abandonate.
Redăm declarația ministrului:
Daniel David: Adevărul este că Ministerul Educației a fost angajat înainte să vin eu ca ministru în foarte multe proiecte PNRR. Acum le analizăm să vedem ce putem duce la bun sfârșit, ce vom putea duce la bun sfârșit și ce facem cu ele. Vă spun, sincer, în acest moment nu vă pot spune care e rezultatul. După discuția pe care o voi avea la Guvern vom face și un comunicat public ca să știm ce continuăm și ce ducem într-o altă zonă.
Reporter: 5800 de școli ar fi trebuit dotate până la finalul anului, doar 500 dotate până acum. Se poate recupera acest decalaj?
Daniel David: Unele lucruri vor putea fi recuperate, va trebui însă să regândim întreaga funcționare a acestor programe, altele sper să le putem trece pe alte fonduri europene, astfel încât să nu fim limitați de deadlineul din 2026, din august, iar altele le voi discuta cu premierul, în funcție de considerarea lor ca priorități naționale să le putem prinde pe bugetul de stat. În principiu, toate proiectele sunt foarte importante. N-aș vrea să renunțăm la niciun proiect, dar nici n-aș vrea să pun la risc finanțarea din PNRR prin faptul că în zona educației ne-am angajat la prea multe lucruri pe care nu le putem duce la bun sfârșit. Nu vreau să dau vina pe nimeni, sunt ministrul educației, îmi asum aceste proiecte, nu eu le-am început, nu eu le-am asumat, dar eu trebuie să găsesc o soluție să continuăm cât mai multe din aceste proiecte.
- „Până la data de 5 decembrie 2024, valoarea totală a fondurilor PNRR utilizate în cadrul Componentei 15 – Educație este 505.580.643 euro” din totalul de 3,5 miliarde de euro, răspundea Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene la solicitarea Edupedu.ro luna trecută.
- În raportul de 122 de pagini de la finalul mandatului ministrului Ligia Deca aceasta nu menționează decât alocările și „rezultatele preconizate”, niciun cuvând despre cheltuielile realizate sau despre gradul de implementare, asta deși peste 90% dintre proiectele PNRR s-au desfășurat sau ar fi trebuit să se desfășoare în mandatul său.
10 comments
Politicul a distrus învățământul. Și asa este peste tot.
Și marmota învelea ciocolata în staniol.
Păi normal ca noi suntem vinovați. Și elevii, clar elevii ! Doar cei responsabili, nu ! Să dai vina acum pe directori, pe razboiul din Ucraina, pe soare, pe luna, înseamna că acel “om bine pregatit in minister” nu a găsit încă ministerul. Și sigur nu l-a găsit ! De nu l-ar găsi în veci că învățământul a fost distrus de acest tip de incompetent.
mai lipsește sa fie învinovăți tot profesorii ca nu s-au dotat scolile și ca tot cu creta pe tabla scrii, de rasul lumii este aberația prin care se cere elevilor fisa de feedback dacă profesorii folosesc tehnologie și mijloace moderne de lucru la clasa. Care tehnologie, care mijloace moderne? De treizeci de ani va bateți joc de sistemul de educație cu tot felul de asa ziși miniștri și alți incompetenți și acuzați profesorii de lipsa de entuziasm în a-si face meseria? cu ce? cu creta pe tabla? Treziti-va ca e secolul XXI
Nici la universitar acum nu stam diferit fata de colegii din preuniversitar. In 2023 si 2024 la proiectele PNRR ale universitatilor proiectele mergeau, chiar foarte, foarte bine. Aveam niste ofiteri care ne-au ajutat enorm la inceput. Si cum lucrurile mergeau bine, ghiciti ce ? Ne-au luat acei ofiteri. Si de atunci, stam pe loc si nu am mai facut nimic. E clar acum, am inteles si noi ca trebuie ingropate si proiectele PNRR ale universitatilor, nu numai din preuniversitar.
Daca voi la Ministerul Educatiei ati pus inspectoratele scolare sa verifice aceste proiecte PNRAS, la ce-i mai rau sa va asteptati. Cine are cele mai prost implementate proiecte din toate timpurile ? Exact ! Inspectoratele scolare. Iar Ministerul Educatiei stia exact sumele imense fraudate in proiectele inspectoratelor. Daca pui lupul paznic la bani, nu va mai mirati.
NU vom absorbi niciodată 100% din banii pt educație.
Vorbiți mereu de descentralizare dar NU lăsați autonomie când e vorba de fonduri europene.
Achizițiile prin PNRR educație, C15, au fost date la… primării.
Oamenii de acolo, neplătiți corespunzător pt un proiect de asemenea anvergură, au făcut si ei ce au putut.
Dar totuși…sa organizezi licitații pt dotarea a sute de sali de clasă, toate într-un singur lot, in care modifici de n ori condițiile de participare va avea același efect deja existent (licitații eșuate fără niciun ofertant)
Dacă nu se reiau rapid, pe loturi mici, cu specificații clare restul banilor se vor pierde definitiv.
Abia apoi vor începe problemele de conformitate, de oportunitate, de garanție, de ergonomie, de adecvare.
Mulți bani vor fi fost cheltuiți inutil, neproductiv.
Apoi se vor termina abonamentele si licențele la softuri iar echipamentele hardware vor fi ,bibelouri”
Stilul românesc.
De asta Ministerul refuză sa facă un raport pe aceasta temă.
Știe că e dezastru in politrucii de la primării (nu generalizez) care s-au ocupat de PNRR, PNRAS etc
Deja s-a intamplat asa…suita Google e istorie… s-a terminat perioada gratuita. Daca printr-un absurd s-ar trece la online, ceea ce nimeni n-ar mai accepta pe scumpetea asta, s-ar reveni la adunaturile de pe Whatsapp..
Si dl Decă (ca) responsabil PNRR, acum ce mai zice? Atat l-a dus capul sa faca, atat a facut, nimic. Asta fara a mai lua in calcul toate fraudele facute la PNRAS si acoperite miseleste de acest personaj Decă. Nu stiu de ce nu a fost luat la intrebari si acest domn, era interesant de ascultat. Oricum, felicitari reporterilor Romania te iubesc !!! Exceptional !!!
Va fur gluma dar e prea buna !
Deca (ca) … e ala care a hotarat ca noi din scoli care implementam PNRAS, sa nu primim niciun ban pentru munca noastra ! Dar bine ca iau sporuri aia din inspectorate si cu Deca (ca) ! Pentru zero munca ! Atunci … Deca (ca) si cu toate pupezele din inspectorat sa raspunda de dezastrul PNRAS ! Nu noi, nu elevii !
Nu sunt duse la bun sfârșit pentru că avem directori slabi, foarte mulți încă sunt directori numiți, toți știm în ce constă numirea lor. Avem proiecte și achiziții finalizate și după câteva luni se fac sesizări din partea părinților de slaba calitate a materialelor cumpărate. Cam asta a găsit acest om bine pregătit în minister.