Daniel David, despre România la 3 ani de la Colectiv: Este o traumă colectivă reprimată. Este inacceptabil să nu existe consecințe în sensul de a corecta lucrurile

2.445 de vizualizări
Daniel David / Foto: danieldavidubb.wordpress.com
România la 3 ani de la Colectiv trece printr-o “traumă colectivă reprimată”. “Este inacceptabil ca, într-o țară în care au murit atâția oameni într-o astfel de tragedie, impactul evenimentului să nu fie mai mare la nivel social și să nu existe consecințe în sensul de a corecta lucrurile pentru viitor”, a declarat pentru Edupedu.ro psihologul Daniel David.

În orice țară vestică, tragedia ar fi generat o mulțime de dezbateri, astfel încât după un astfel de eveniment să rămână ceva pozitiv pentru țara și societatea respectivă. Noi ne comportăm, cum ne spune și profilul nostru de țară, într-o manieră defensivă, reprimând practic consecințele și discuțiile despre acest eveniment”, a declarat pentru Edupedu.ro psihologul Daniel David, autor al monografiei Psihologia poporului român.

Asta înseamnă că nu putem învăța dintr-o astfel de situație”, a avertizat David. Acesta a precizat că “sunt cauze care țin de educație și de felul în care noi, ca societate, suntem antrenați în a confrunta impredictibilitățile, incertitudinile, situațiile negative. Nu le abordăm într-o manieră de problem solving, ci într-o manieră de evitare”.

Tinerii trebuie să învețe “să nu se teamă să îmbrățișeze incertitudinea, să nu o evite. Simplul fapt că eviți o realitate nu înseamnă că ea dispare. Dispare în mintea ta, dar în realitate ea există. Trebuie să dezvolte o atitudine de rezolvare de probleme, și nu de evitare”, a subliniat Daniel David, care este profesor de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Putem să ieșim din această situație “prin educație, prin faptul că unele zone din mass-media se încăpățânează totuși să nu uite de acest eveniment”, a continuat psihologul.

Sper ca odată cu tinerele generații, care au un capital social mult mai ridicat față de generațiile mai vârstnice – și când spun tinerele generații mă refer la cei până în 30 de ani -, lucrurile să se schimbe. Dar până atunci, hai să încercăm prin educație, prin dezbateri în spațiul public organizate de media, altfel nu avem ce face”, a continuat Daniel David.

Sursa foto: danieldavidubb.wordpress.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Zeci de persoane au venit în fața ambasadei Ucrainei din București, în semn de solidaritate față de poporul ucrainean / Au adus bannere cu mesaje: “Solidari cu oamenii din Ucraina – Fără Război” sau “Alături de Ucraina”

Oameni de toate vârstele stau tăcuţi, ţin în mâini desene în formă de inimă în culorile drapelului Ucrainei şi afişează bannere cu mesaje precum “Solidari cu oamenii din Ucraina –…
Vezi articolul

Drept la replică Iulian Cristache: Atât în calitatea mea de fost președinte al Federației Naționale a Părinților, cât și în nume personal, nu am fost implicat în nicio acțiune legată de activitatea așa-zisei Școli Amias sau în alte acțiuni întreprinse de Lajos Kristof

În urma publicării articolului Federația Națională a Părinților se dezice de acțiunile lui Eugen Ilea și Iulian Cristache, prin care au promovat școala „fantomă” a lui Lajos Kristof, prins în flagrant…
Vezi articolul