Una dintre problemele abordate în raportul din mai despre sistemul de educație va fi cea a examenelor naționale, a susținut ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, la TVR2, în emisiunea Educaţia la putere, de pe 31 martie: „Acestea trebuie să fie așa gândite: clasa a II-a, a IV-a, intrarea în a V-a, a VIII-a trebuie să fie numai matematică și limba română?”
O altă problemă este examenul de titularizare. „Trebuie regândit procesul de titularizare. Este o discuție constantă, unii dau examene peste examene în fiecare an, un examen complicat, greu, pentru ce? Ca să confirmi competențele pe care le-a avut și anul trecut”, consideră ministrul Educației.
Pentru a implementa aceste politici publice, Daniel David a susținut că va cheltui bugetul primit într-o manieră eficientă, astfel încât, „dacă vom începe aceste reforme noi, să am un argument pentru a cere suplimentarea bugetului”.
Declarațiile ministrului Daniel David despre problemele abordate în raportul din mai:
Rep.: Să enumerăm câteva dintre problemele care sunt probabil cele mai discutate în societate.
Daniel David: În preuniversitar, vi le spun și vor fi abordate în luna mai-iunie. Ceea ce voi prezenta în luna mai o să aibă o secțiune de diagnostic: părțile care funcționează bine și de ce, ca să știm să le susținem, avem și lucruri bune în sistem, ce funcționează prost și de ce, ca să știm să schimbăm și după aceea un set de politici publice pe care să le propun ca soluții la problemele pe care le identificăm.
Trebuie regândit, de exemplu, procesul de titularizare. Este o discuție constantă, unii dau examene peste examene în fiecare an, un examen complicat, greu, pentru ce? Ca să confirmi competențele pe care le-a avut și anul trecut.
Examenele naționale trebuie să fie așa gândite: clasa a II-a, a IV-a, intrarea în a V-a a VIII-a trebuie să fie numai matematică și limba română? Bacalaureatul cum o să fie gândit? Deci, examenele pe care le dăm.
Cum tratăm copiii cu cerințe educaționale speciale? Pentru că pe hârtie avem o mulțime de reguli, dar în practică lucrurile nu funcționează bine.
Planurile cadru, conținuturile pe care le punem în disciplinele noastre, manualele pe care le avem, deci, sunt o mulțime de lucruri pe care trebuie să le abordăm și o să vin cu niște propuneri de implementare.
În învățământul superior, vorbeam de diferențierea misiunii universităților, în cercetare, evaluarea tuturor unităților ca să știm ce păstrăm așa cum avem acum, ce concentrăm, ce separăm.
Acestea sunt lucrurile pe care am să le abordez în luna mai. Un diagnostic corect, politici publice care rezolvă problemele și până ajungem în luna mai, că totuși sunt ministru și nu stau până în mai făcând diagnostice numai, bugetul pe care îl avem, am primit un buget mai mare decât am avut anul trecut, să fie cheltuit într-o manieră eficientă, astfel încât dacă vom implementa acele politici publice și vom începe aceste reforme noi, ele nu pot fi începute fără bani. Să am un argument pentru a cere suplimentarea bugetului.
Foto: © Kinomaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
9 comments
Ia uite cum si-a gasit si noul ministru un “domeniu” in care sa se faca remarcat. Sa-l tina lumea minte, dom’le! Alea nerezolvate din urma si de ani de zile, lasa-le-ncolo! Diplome de merit le-as acorda, ca atat isi storc mintea pentru orice tampenie, dar nu pentru ce e important, incat merita recunoastere! Da-le-ncolo de manuale facute cum o fi si in mare parte in afara realitatii, da-le-ncolo de programe, de acte si hartii inutile. Asta, da! Astia mici, de-a doua, trebuie sa dea piept cu greutatile vietii odata si-odata! Fe-li-ci-tari!
Doar ce trebuie la cei mici. Aritmetica si Citire. In rest din cate am vb cu medicul pediatru cititul prea timpuriu conduce la dezvoltarea aiurea a ochilor. Deci invatatare prin joaca si corelarea cu stadialitatea Piaget. Dar cine a auzit de astea.
trăiască neo-marxismul !
Reintroduceți tezele din clasa a V-a până în clasa a XII-a , ca să învețe sistematic , nu în ultimele luni de școală.
Iar la final de clasa I să dea un examen de scris și citit, cine nu știe după 2 ani de școală (clasa pregătitoare și clasa I), să citească și să scrie, să repete clasa I, ca să nu mai ajungă analfabeți în gimnaziu.
Ditamai rectorul, acum ministru… și încă nu face diferența între concurs si examen.
PNL, jos labele de pe titularizare!
Alo, domnul ministru, va concentrati putin? Poate intelegeti ca titularizarea este un concurs, si nu un examen. Este concursul de angajare pe un post pe durata nedeterminata. Daca sunt putine posturi viabile si nu ai nota suficient de mare, nu prinzi post, asa este in orice domeniu la orice concurs de angajare. In invatamant e doar un alt specific, faptul ca unele sunt posturi temporare ptr ca fluctueaza mult nr de elevi, clase etc. Dar candidatul stie foarte bine asta. Sau stie ca nu exista niciun post, chiar daca va lua 10. N-o mai trageti atat de par. Orice modificare ati dori sa faceti sa-i transformati asa, fortat pe cei suplinitori in titulari, va fi declarata neconstitutionala la un moment dat (deci nu va tine pe termen lung), cum a fost si articolul 253 din Legea 1/2011 ! Nu merge. Nu exista in niciun domeniu asa ceva. La rezidentiat sau magistratura poti sa vii anul asta cu nota de anul trecut? Este absurd. Si ar fi incorect ptr cei care dau concurs in anul curent.
Deci puneti problema gresit :titularizarea e un concurs care are scopul de a departaja intre candidati, nu de a confirma competentele acestora…
Nu, categoric, nu! Puneți – le examene și la Educație Tehnologica, Educație financiară, Educație civică, etc.
Cocosati-i pe copii, d-le ministru, că 13 ani de școală cu mai mult de 8 ore pe zi, cu tot cu teme, nu ajung!!
nuuu,dați și istorie,geografie,info….limbi străine și vă mirați de ce merg la psiholog….
E dus pt glorie, importanță. Dar nu are ce cauta la minister.