Daniel David, despre profesorii cu depresie și burnout: Când ai o problemă psihologică, dacă ești educat, mergi la un psiholog sau la un psihiatru. Îi încurajez să apeleze, cum să spun, ca un semn de educație, nu ca o vulnerabilitate

Foto: Radu Tuta / Agerpres Foto

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a afirmat referitor la depresie că „încă există o stigmatizare puternică, dar nu atât de puternică cum era în urmă cu 10 ani sau cu 20 de ani”. Întrebat cum pot fi ajutați profesorii care se confruntă cu depresia, anxietatea și burnoutul, aceasta a spus următoarele: „Când ai o problemă psihologică, dacă ești educat, mergi la un psiholog sau la un psihiatru, astfel încât îi încurajez să apeleze, cum să spun, ca un semn de educație, nu ca o vulnerabilitate sau ca o slăbiciune”. Declarațiile au fost făcute la podcastul „Dialog liber”.

Moderator: Următoarea întrebare vine de la un tânăr profesor învățător de la o școală din București, pe nume său Petruț Rizea. Petruț zice că sănătatea mintală în rândul profesorilor este vitală, dar în România există o stigmatizare pe această temă. Mulți profesori se confruntă în secret cu depresie, anxietate și burnout. Cum putem să-i ajutăm?

Daniel David: Da, încă există o stigmatizare puternică, dar nu atât de puternică cum era în urmă cu 10 ani sau cu 20 de ani. Lucrurile se schimbă. Până la urmă este un element de educație: atunci când doare nu are un dinte, mergi la stomatolog. Când ai o problemă psihologică, dacă ești educat, mergi la un psiholog sau la un psihiatru, astfel încât îi încurajez să apeleze, cum să spun, ca un semn de educație, nu ca o vulnerabilitate sau ca o slăbiciune.

Informații de context

Psihologul clinician și psihoterapeutul Domnica Petrovai a atras atenția asupra procesului de învățare al elevilor care este afectat atât de burnoutul profesorilor, cât și de faptul că elevii au dificultăți în a depune efort să învețe. Declarația a fost făcută la Conferința Națională „Școala din viitor – resurse și conținut transdisciplinar pentru profesorii de gimnaziu”. Aceasta s-a desfășurat pe 15 octombrie 2024, la centrul cultural ARCUB Gabroveni din București, cu participarea a peste 160 de profesori.

„Două treimi dintre profesori au stări de epuizare, așa-numitul burnout, de anxietate, depresie, care face dificil procesul de învățare și relaționarea cu copiii”, a spus Domnica Petrovai.

„Pentru ca învățarea să fie eficientă și să copii să aibă performanțe, școala are nevoie să devină un spațiu de siguranță psihologică. Ce înseamnă siguranță psihologică, mai ales pentru adulți? Înseamnă un sentiment de apartenență. Este opusul izolării și singurătății pe care mulți profesori îl resimt în școală”, a precizat aceasta.

În iunie 2024, Edupedu.ro a scris că Mircea Miclea, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, a spus că, împreună cu mai mulți colaboratori, a propus Ministerului Educației de peste un an un proiect cu tehnici pentru a reduce burnoutul (epuizarea) profesorilor.

El subliniază faptul că burnoutul profesorilor se răsfrânge asupra elevilor pentru că “se reduce capacitatea profesorului de a fi tolerant la greșelile elevului sau de a-l asista pe celălalt în a-și repara greșelile“, spune Miclea.

Citește și:
VIDEO Domnica Petrovai, psihoterapeut: Două treimi dintre profesori au stări de epuizare, așa-numitul burnout, depresie, care face dificilă și relaționarea cu copiii. Aceștia au dificultăți în a depune efort să învețe
Mircea Miclea: Am propus Ministerului Educației, fără să dea niciun ban, să intervenim ca să reducem burnoutul profesorilor prin tehnici pe care le pot învăța și aplica. De un an așteptăm aprobarea care ar presupune doar interes din partea ministerului pentru starea de sănătate a cadrelor didactice cu efect asupra copilului
Exit mobile version