Cardurile educaționale au fost alimentate în limita bugetului disponibil, iar ministrul Fondurilor Europene negociază la Comisia Europeană buget pentru cardurile care au rămas nealimentate, a declarat, joi, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, la prezentarea raportului săptămânal.
- Amintim că la începutul lunii martie ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat pentru Edupedu.ro că bugetul alocat pentru cardurile educaționale în valoare de 500 de lei a fost epuizat pentru că s-a dublat numărul de beneficiari: „estimăm ca plățile să fie finalizate până la sfârșitul lunii mai 2025”, a afirmat el.
Ministrul Educației a subliniat că fondurile nu provin de la ministerul pe care îl conduce, ci din fonduri de coeziune, aflate în gestiunea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Redăm declarația ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, despre cardurile educaționale:
„Ce facem cu cardurile educaționale, de ce nu sunt toate încărcate? S-au încărcat cardurile educaționale în baza bugetului pe care l-am avut. Ministrul Fondurilor Europene este în acest moment, așa cum știu eu, la Comisia Europeană, discutând și negociind buget pentru țară, inclusiv pentru aceste carduri educaționale, pentru că, conform reglementărilor, bugetul nu este din zona Ministerului Educației și Cercetării, ci din zona fondurilor de coeziune, ca să le spunem așa, fondurilor europene, cum le știm noi într-un nume mai popular”, a afirmat ministrul.
Informații de context
Încărcarea cardurilor pentru anul școlar 2024-2025 a început în noiembrie 2024, în campania electorală. Atunci, fostul ministru al Proiectelor Europene, Adrian Câciu spunea că ar fi vorba despre 650.000 de mii de beneficiari.
Nu se știe numărul exact de beneficiari care încă nu au primit banii. Inițial doar o parte au primit noile carduri, alții au primit banii pe cele vechi.
Cardurile nou emise au fost încărcate începând din 16 decembrie, anunța Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Asta pentru că potrivit Ministerului Proiectelor Europene, peste 550 de mii de carduri educaționale au fost încărcate cu câte 500 de lei până la data de 10 ianuarie.
Asta ar însemna că cel puțin 100 de mii de carduri educaționale cu care părinții copiilor defavorizați pot cumpăra rechizite încă nu au primit banii.
Elevii de clasele primare și gimnaziu și preșcolarii care provin din familii defavorizate și se încadrează în anumite condiții primesc cardurile educaționale în valoare de 500 de lei pentru a rechizite și haine.
Toți cei care s-ar încadra în condițiile programului cu fonduri europene, „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional“, prin OUG nr 83/ 2023 pot face cerere pe tot parcursul anului școlar.
Pe măsură ce au trecut anii, numărul beneficiarilor a tot crescut. În 2022 de exemplu, au beneficiat 245.018 (copii/elevi) din 10.115 unități de învățământ. Cardurile fiind livrate până la mijlocul lunii aprilie 2022, potrivit Raportului Ministerului Educației privind starea învățământului. Anul trecut, în 2023-2024, numărul beneficiarilor s-a dublat. Au fost emise 527.108 de carduri, până în iunie, anunța Ministerul fondurilor europene pentru Edupedu.ro.
De menționat, tichetele sociale pentru sprijin educațional, în valoare de 500 de lei, acordate preșcolarilor și elevilor dezavantajați pentru achiziția de rechizite, cursuri sau cărți, ar putea fi suspendate în 2025. Ordonanța de Urgență (OUG) „trenuleț” pentru măsuri fiscal-bugetare, condiționează acordarea acestora de „decontarea integrală” din fonduri externe nerambursabile.
Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale
Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul -ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.
- Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
- Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
- Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
- Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
- Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.