Daniel David, despre blocarea posturilor de profesori titulari în școli timp de zeci de ani, în cazurile Iohannis și Antonescu: Perioada mi se pare prea lungă. Timpul trebuie să fie unul rezonabil și unul care să nu încurce pe alții care pot să ocupe o poziție de titular / În iunie voi veni cu o soluție

1.223 de vizualizări
Foto: LaserEdu – Interviu cu ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, la Edupedu
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a spus că în luna iunie va veni cu o propunere privind măsura pe care o va lua în cazul prevederii care permite blocarea unui post de titular pe termen nedeterminat. Daniel David a făcut declarația în cadrul LaserEdu, interviu acordat Edupedu.ro și care poate fi urmărit LIVE aici.
  • Amintim, Crin Antonescu, candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale din 4 mai, a avut blocat postul de profesor titular de istorie la cel mai bun liceu din Tulcea timp de 24 de ani, conform informațiilor obținute într-o anchetă G4Media, EduPedu și Info Sud-Est și confirmate de Ministerul Educației și de Crin Antonescu. Blocarea postului de titular s-a făcut conform legii, la fel ca pentru orice demnitar pe durata exercitării mandatelor, fără nicio limită prevăzută de lege.
  • Și președintele Klaus Iohannis a avut blocat timp de 27 de ani postul de profesor titular de fizică, în Sibiu, la Colegiul Național „Samuel Von Brukenthal”.

Ministrul Daniel David a spus referitor la perioada pentru care foști demnitari blochează posturi de titulari în școli că „mi se pare prea lungă. Adică poți înțelege că atunci când intri în politică îți sau poate în altă funcție publică, îți păstrezi o vreme poziția. Dar timpul trebuie să fie unul rezonabil și trebuie să fie unu care să nu încurce pe alții care pot să ocupe o poziție de titular”.

Întrebat când va lua o decizie privind această situație, și dacă va fi o limitare sau o interdicție totală de a se bloca postul de titular, ministrul Educației a spus că în luna iunie, după ce consultă „seturile de bune practice europene”.

Edupedu.ro: Avem un președinte și un candidat al coaliției la președinție care și-au blocat timp de 27 de ani, respectiv 24 de ani, posturile de titulari în școli. Dincolo de diagnoza pe care o veți realiza în următoarele patru luni, care este evaluarea dumneavoastră acum, ca profesor de științe cognitive, ca evaluator în cercetare și educație? Este nevoie de o interdicție totală sau de o limitare a perioadei în care un demnitar al statului român are voie să blocheze un post într-o școală? 

Daniel David, ministrul Educației: Așa cum ați spus, va fi acel diagnostic și voi avea un răspuns ferm atunci, fiindcă vreau să văd ce se întâmplă și în alte țări. Dar primul meu reflex, ca profesor, nu vorbesc ca ministru, este că perioada mi se pare prea lungă. Adică, adică poți înțelege că atunci când intri în politică îți sau poate în altă funcție publică, îți păstrezi o vreme poziția. Dar timpul trebuie să fie unul rezonabil și trebuie să fie unu care să nu încurce pe alții care pot să ocupe o poziție de titular. Repet, răspunsul mai clar, cât și cum și în ce condiții n-am să-l evit. Va fi un răspuns pentru după acel diagnostic, dar primul meu reflex este că trebuie să fie o limită rezonabilă. 

Edupedu.ro: Deci cel mai probabil vom avea de-a face cu o limitare, nu cu o interdicție, dar care este orizontul de timp? 

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: N-am spus asta, am spus că voi face o analiză, fiindcă dacă mă întrebați acuma, nu știu cum se întâmplă în final, dar nu știu cum se întâmplă Suedia, nu știu cum se întâmplă în Germania. N-am urmărit acest lucru, fiindcă e o problemă pe care voi ați pus-o în discuție de câteva zile, ca să spun așa, eu sunt atent la discuțiile din spațiu public, deci n-am apucat să mă uit ce se întâmplă în celelalte țări. Dacă setul de bune practici europene merge pe ideea că ar trebui să nu fie o astfel de rezervare a poziției, și eu aș merge pe aceeași poziție. Dacă setul este că avem o limitare rezonabilă, mergem pe varianta respectivă. 

Edupedu.ro: Contextul aici este extrem de relevant. Poate din discuția publică se înțelege că sunt doar doi oameni care și-au blocat mai mulți. Realitatea este că sunt 1500-1500 de parlamentari, primari, viceprimari, prefecți, subprefecți, lideri de sindicat, inspectori și funcționari în ministere, care blocau acum 3 ani, potrivit unei anchete Reorder, școlile la care erau titulari. Ca orizont de timp, încă o dată, când să ne așteptăm să veniți cu o soluție la această problemă care blochează școlile și elevii profesori?

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Începutul lunii iunie, vin din nou la interviu și atunci vă spun care cred eu că ar trebui să fie soluția și repet, nu, fiindcă eu cred așa, că așa mi se pare mie și o să și argumentez prin seturile de bune practice europene. 

Interviul acordat Edupedu.ro care poate fi urmărit LIVE aici


2 comments
  1. Doamne ajută! Și așa aberează rău de tot. Sistemul nostru de învățământ este blestemat, nu știu unde găsesc astfel de oameni. Avem experți peste experți în educație, copiem toate prostiile de afară…….
    Ceaușescu era cizmar, pe atunci școala era școală, exista bun simț, respect,…… azi ne comportăm mai rău decât animalele, de învățat nu mai zic generațiile actuale au apucături tare dubioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Menţinerea şcolilor deschise în localităţile cu incidenţă a infectărilor sub 3 la mie, necesară, dar insuficientă, spune Consiliul Național al Elevilor: Azi se anunță ceva diferit de ieri, mâine nu se știe cum va mai fi

Consiliul Național al Elevilor consideră că măsura anunțată de Sorin Cîmpeanu de a menține școlile deschise în localitățile cu incidență a infectărilor sub 3 la mia de locuitori este necesară,…
Vezi articolul

Lista actualizată a magazinelor care acceptă cardurile de carieră didactică, cu peste 20.000 de magazine, farmacii și pensiuni / 60 de firme de training sunt pe listă, încă niciun curs CCD sau de la universități

Sunt peste 20.000 de locații în țară unde cardurile cu prima didactică sau de carieră profesională pot fi folosite de profesori și de ceilalți angajați din învățământ, potrivit listei actualizate…
Vezi articolul