Daniel David: Cum crești prestigiul profesiei didactice? Cu un salariu foarte atractiv, astfel încât cei mai buni studenți să-și dorească să ajungă în învățământ

3.008 vizualizări
Daniel David / Foto: UBB
Daniel David / Foto: UBB
Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a declarat că prestigiul profesiei didactice poate să crească „cu un salariu foarte atractiv”: „Trebuie un salariu foarte atractiv, astfel încât cei mai buni studenți, de la fizică, de la chimie, de la psihologie, de la biologie, să-și dorească să ajungă în învățământ”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii InfoEdu, de pe TVR Info.

„Așa cum ai crescut salariul medicilor, ca să nu plece în străinătate – și au un salariu foarte mare raportat la salariile celorlalți profesioniști, ca să spun așa – la fel trebuie făcut cu profesorii”, a spus Daniel David.

  • Săptămâna aceasta, peste 14.000 de angajați din sistemul de Educație au protestat în București. După ce s-a încheiat protestul, Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat pentru Edupedu.ro că „mesajul care a izvorât astăzi este grevă generală. Lumea susține forma aceasta extremă de protest”. Printre solicitări se află acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ și majorarea salariilor.

Moderatoare: Recâștigarea importanței pe care o are școala, recâștigarea respectului pentru profesori s-ar putea impune foarte repede și cum?

Daniel David: Este greu, sigur, multă lume spune, este un mecanism bun. În primul rând, ai putea să-l impui cu intervenții pe termen scurt, crescând prestigiul profesiei didactice. Cum crești prestigiul, dincolo de vorbe, de laudă și conferințe? Cu un salariu foarte atractiv, scurt spus. Poate să pară o chestie foarte economică, dar funcționează bine. Așa cum ai crescut salariul medicilor, ca să nu plece în străinătate – și au un salariu foarte mare raportat la salariile celorlalți profesioniști, ca să spun așa – la fel trebuie făcut cu profesorii.

Deci, trebuie un salariu foarte atractiv, astfel încât cei mai buni studenți, de la fizică, de la chimie, de la psihologie, de la biologie, să-și dorească să ajungă în învățământ. Și pentru că le place, și pentru că au un salariu foarte bun, care le dă un statut social important”.

Informații de context

Referitor la protestul profesorilor, ministrul Educației a spus că a purtat ieri discuții cu reprezentanții profesorilor. „În calitate de ministru al Educației, voi lupta pentru ca profesia de dascăl să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării, al sprijinului și respectului”, a declarat Deca.

Din proiectul legii învățământului preuniversitar a fost eliminat articolul privind salarizarea profesorilor debutanți, cel care ar fi dus la o creștere cu 60% a salariilor cele mai mici din învățământ.

A fost eliminat articolul 129 alin. (2) care prevedea că „în conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic“. Acest articol ar fi avut un impact bugetar de peste 8 miliarde de lei, iar Edupedu.ro a scris recent că salariile profesorilor debutanți ar fi fost crescute cu circa 60% dacă s-ar fi aplicat.

În iunie 2022, Marcel Ciolacu spunea că ar trebui introduse criterii de performanţă pentru o mărire de salariu: „Nu sunt adeptul sporurilor, sunt adeptul, în schimb, al criteriilor de performanță, cum s-au introdus cele de la PNRR. În cazul în care ai performanță, vei primi o mărire de salariu. Eu aș introduce toate sporurile în salariul de bază”.

Citește și:
Ligia Deca, despre protestul profesorilor: Voi lupta pentru ca profesia de dascăl să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării
BREAKING Simion Hăncescu, liderul FSLI, după cel mai mare protest al profesorilor din ultimii 10 ani: Mesajul care a izvorât astăzi este greva generală. Lumea susține forma această extremă de protest
UPDATE VIDEO Protestatarii AUR au încercat să-i atragă pe profesori la ei în miting / Sindicatele din educație și-au oprit protestul la Biblioteca Universitară, pentru a nu se amesteca cu susținătorii AUR. Nistor, FSE Spiru Haret: Așteptăm să se elibereze zona Parlamentului
Salariile de bază ale profesorilor au ajuns la maximul grilei de salarizare din Legea 153/2017, potrivit Ministerului Educației – document / Un profesor debutant are 2.400 de lei net pe lună

33 comments
  1. Cei buni dar cu vocatie de invatator. Ca degeaba vine Einstein la ora si aia isi bat joc acolo in clasa si nu se poate invata nimicaaaa.

  2. B,16 ce? La dumneata nu văd decât obrăznicie,nesimțire,jigniri,aroganta ……..concluzia,, halal profesor”.

    1. 16 randunici, 10 mari si 6 mici. Nu-s prof, doamna dana, am fost sculer-matrițer la IMGB si la domiciliu.

    2. @Dana,

      @B(ecedar) = profesor de limba română – cu doctorat (filologie!) în dotare, greșelile “și le asumă”… doar la alții! 😉

      1. @e
        Corectitudinea lingvistica si coerenta sunt conditiile esentiale ale acceptarii si intelegerii oricarui discurs, fie ca e tinut in aula Academiei, pe Edupedu sau pe Tik-Tok. Faptul ca cineva incearca, evident fara sanse de reusita, sa va faca sa depasiti conditia de analfabet functional, agramat, autosuficient si fals atotcunoscator, n-ar trebui sa va deranjeze. Nu e niciodata tarziu sa inveti, orice si de la oricine.
        PS. Imi voi asuma greselile in folosirea limbii materne atunci cand le voi face. Adica niciodata.

        1. @B,

          Da, de la mamă ai primit doar limba română, nu și acei 7 ani de acasă!
          Bine că te-a învățat să vorbești cu “d-voastră” când jignești, pentru asta merită o statuie! Îmi este clar și de la cine ai deprins “arta ipocriziei” (inclusiv în problema evaziunii!) și alte aspecte de natură psihologică (unii nu s-au rezumat la prima facultate).
          Tu ai veșnic același discurs “perfect”, în aula Academiei sau pe Edupedu, doar jignirile se schimbă!

          Când un filolog va fi mai puțin analfabet funcțional decât un matematician, să ai tupeul să-mi mai scrii asemenea gogomănie. Tu ai citit ce au scris alții și ai memorat reguli, iar eu am avut examene la care trebuia să găsesc (nu din cursuri/ cărți) soluții matematice la nivel universitar și postuniversitar.

          P.S.: Uite ce am “învățat” de la tine (pe Edupedu), în limba ta “maternă” (pidosnică, conform DEX): “ritcis!”.

          1. Vai, Euclid, ce mare esti! L-as scrie normal, dar nu ma lasa site-ul. Sezi! Si taci!

          2. @B(ecedar),

            Poate nu te lasă cu un motiv! 🙂
            Dar “diakritikos” (= care distinge) tot site-ul nu îți permite să folosești?
            “Imi voi asuma greselile in folosirea limbii materne atunci cand le voi face. Adica niciodata.”
            Am înțeles, limba ta maternă este una fără aceste “artificii” rezervate “agramaților”.

            P.S.: Înțeleg că te-a inspirat “E”-ul în alegerea matematicianului grec, dar îl prefer pe (mai îndepărtatul “unchi”) Pythagoras! Încerc să obțin un arbore genealogic imediat ce am banii, dar ai răbdare (va dura ceva), plătesc impozit pe tot venitul…

    1. Nici CAS si CASS

      Tocmai ptr ca ei ar putea face evaziune daca le-ar baga taxele astea.

      Si refugiatii de la est primesc cate 2000 lei degeaba, in timp ce profii romani primesc 2500 lei pe munca.

      E bani se pare.

      1. “Nici CAS si CASS” – conform legislației în vigoare, “bubui”!

        “Tocmai ptr ca ei ar putea face evaziune daca le-ar baga taxele astea.”
        Nu, fiindcă ei pot pleca din țară sau pot lucra de la distanță pentru firme din alte țări! Dar la atât te duce mintea… la furat!

        “profii romani primesc 2500 lei pe munca”
        Plânge-le de milă și pentru concediul de 23 de zile/ an, bine? Și pentru zilele de Crăciun și de Paște în care lucrează (dacă la voi există așa ceva, poate doar în cazul celor cu funcții)!

        Dacă vreți respect, lăsați furatul, nu îi mai găsiți scuze! Ce bani ați dat voi (personal, din buzunarul propriu) IT-ului – când ei plăteau impozit? Cu ce servicii au condiționat (direct) viitorul celor dragi vouă?

  3. Nu se înghesuie lumea în învățământ pentru ca e greu, e mult mai ușor sa stai și sa comentezi de pe margine.Daca ar fi așa de bine, nu ar fi atâtea posturi libere pe care le ocupă apoi pensionari sau suplinitori. Eu ii invit pe cei ce comentează sa vină pentru ,,numai”18 ore pe săptămână și ,,concediu” lung să predea un an.Pe urmă mai vedem.

  4. Cu 80 de zile de concediu fara sarbatorile legale, este si normal sa fie timp de greva.

    Chiar, cat se mai lucreaza ca norma de predare, tot 18 ore pe saptamana?

    1. Dl Anonim sunt 60 de zile concediu care sunt necesare pentru recuperare, de multe ori avem activitati legate de meseria de profesor in concediu.

      Un profesor bun munceste mai mult de 40 de ore pe saptamana, de multe ori si in weekend.

      Alte argumente mai ai?
      Daca este simplu si usor, poti da titulizarea. Succes!

      1. Nu va răciți gura degeaba. N-au cum să înțeleagă. Că nu vor. Își văd doar propriile frustrări. Nu vedeți că, uneori, nici persoanele apropiate nu ne înțeleg? Eu mă pensionez anticipat.

      2. Celor din IT inca nu le-a spus nimeni ca pentru recuperare sunt necesare 60 de zile de concediu, saracii de ei, “dăcât” tot la 21 pe an au ramas, fac ei ceva gresit.

        Aveti cel mai lung concediu platit din bani publici din tot sitemul bugetar, norma de munca propriu-zisa de 18 ore (sa lasam aspectele metodologice deoparte, nu de alta, daca ai vazut o fisa a disciplinei, le-ai vazut pe toate, in marea majoritate a cazurilor testele sunt streamlined de la o generatie la alta).

        Uite, eu sunt mai mult decat de acord cu majorari salariale in randul profesiei de cadru didactic, dar numai in ziua in care nu voi mai auzi afirmatii de tipul “nu las corigenti ca nu vreau sa-mi stric vacanta de vara” si doar in ziua in care voi vedea un aport de munca de 40 de ore pe saptamana, 11 luni pe an si in ziua in care va disparea ideea de post titularizabil in invatamant, ca sa vedeti si voi cum arata competitia reala pe piata muncii, nu locurile de munca garantate pe viata.

        Spor si toate bune.

        1. Celor din IT le spune github-ul să nu se spetească creând noi programe, când pot face niște mici frankensteini din crâmpeiuri puse la comun de alții mai deștepți ca ei. Iar mai nou, vine și ChatGPT să le curețe încropelile. Nu vă plânge nimeni de milă și nici scutirea de taxe nu vă face viața prea grea.

          Dar nu-i bai, continuați, în câțiva ani fie IA-urile fie indienii, ceva mai ieftini, vor cam strica și piața IT, să vedem atunci cine și despre ce își dă cu părerea și în domeniul ăsta.

    2. Nu aveți habar despre ce vorbiți. 18 ore pe săptămână cu clase de minimum 30 de elevi (turbulenți, cei mai mulți dintre ei) e muncă de salahor. Și totuși… mi-am iubit mult profesia.

    3. Da draga, asa e, nu mai putem de bine.
      Ce nu inteleg eu este de ce sint atitea posturi disponibile in invatamint, de ce nu se inghesuie lumea la ele daca sint asa de bune sinecuri.

    4. Bibilică, ia de ici sa te oftici. Unii au chiar 16 pe saptamana. Ce zici, te bagi, șoricel de tastatura scutit de impozite?

      1. Ma bag, dupa ce șoricesc putin pe tastatura site-urile pe care va epatati voi opiniile.

        Bissous si spor la meditatii nefiscalizate.

        1. Eh, acu te bagi si la limbi straine! Nici pe astea nu le ochesti!
          Ce epatam? Opinii?
          Soricel, stai la locul tau ca esti nesemnificativ!

          1. @B(ecedar),

            “Nesemnificativ” precum venitul neimpozitat dintr-o întreagă carieră didactică (dacă predai materii de examen)?

          2. @Alin
            Nu-l mai rugati, ca n-o s-o faca. E din specia aia a inventatorilor apei calde. Si are o frustrare. Una, dar buna (cea cu profesorii care ar face meditatii neimpozitate). In rest, nimic. Dati-i delete si mergeti mai departe.

            @e (mic, asa ca tine): lasa matematicile galactice si angajeaza-te la ANAF. Si da-i in fapt, haiducule!
            PS. Ai nevoie de semne (diacritice) ca sa intelegi un text? Tu, campionul etern al solutiilor matematice postuniversitare?

          3. @Alin,

            Dacă nu vă simțiți vizat, nu am absolut nimic cu oamenii onești care oferă meditații.

            Cu “B” este altă poveste, a “justificat” evaziunea cadrelor didactice prin faptul că și alții o practică.
            Politicienii spun: “să fure toți, că așa furăm și noi (mai mult!)” și astfel… am ajuns “foarte bine”!

          4. @B (nu este majuscula vinovată pentru cât ești tu de mic),

            Dacă aveam nevoie de un purtător de cuvânt, te plăteam (fără impozit, cum îți place)!

            P.S.: Am convingerea că viața îi va da fiecăruia exact ce merită!
            Bisou!

          5. @e
            Cum le potrivesti tu, bobocule, mai rar! Si vaz ca ai o arhiva intreaga. Probabil la fel strangi si bonurile pe care le primesti la piață. Insa esti departe de adevar. Cu toate. Crezi ca stii, dar de fapt esti pe alaturi. Incepi sa ma distrezi in naivitatea ta.
            Cam atat. Ti-am dat eject atunci, o fac si acum. Yassou, bai Pitagorici! Si tine-o asa, intr-o revolta, mama lor de hotzi!😅

      2. Da, toată lumea are dreptul să-și exprime opinia liber și în cât mai multe “locuri” și domenii – foarte bine.

        Dar să recunoaștem ca oameni evoluați ce suntem că nu deținem toate datele unei probleme, mai ales când nu suntem parte din acel grup, profesie, categorie etc.

        Putem spune că profesorul nu lucrează 40 de ore săptămânal deoarece stă la școală “doar” 18 ore, da.

        Cei din exterior nu avem (deocamdată) cum să vedem CÂT și CE mai muncește un profesor în restul fiecărei zile a săptămânii, după orele petrecute la școală într-o zi, și ce lucrează în weekend uneori, fiindcă așa este în prezent situația/legea/ regulamentul, etc.

        Aștept de 25 de ani, printre altele,
        să am condițiile să pot să îmi prestez cele 40 de ore la locul de muncă.
        Chiar mi-aș dori foarte mult, dar … răspunsurile / realitățile sunt că nu avem spațiu suficient, nu avem la dispoziție resursele necesare, condițiile minime și decente necesare, etc.

        Faptul că doar profesorii au cel mai lung concediu plătit dintre bugetari, cum este de multe ori pus în discuție, să știți că NU este un “privilegiu” care este acordat acestei profesii, indiferent cât de mult și cât de des se scrie / discută pe această temă.

        Cred că am putea să ne facem o idee corectă și să înțelegem cât mai bine o activitate fizică / psihică prestată într-un cadru organizat doar atunci când o facem personal pentru o perioadă de timp.
        Ne putem face o idee sau mai multe și fără acest experiment, absolut de acord, dar nu va fi niciodată suficientă pt. a avea o înțelegere nu neapărat completă, dar măcar mai “largă”.

        Este foarte bine să ne exprimăm opiniile chiar dacă sunt uneori/ deseori diferite.
        Este și mai bine să ne ascultăm real unii pe alții, chiar dacă nu ne schimbăm părerea inițială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Șerban Iosifescu, expert în educație și fost președinte al agenției care acreditează școlile, critică sistemul de formare a profesorilor și de intrare în învățământ: Persoane cu puțină experiență în școli sau fără pot deveni profesori de profesori. La medici, profesorii lor sunt cei mai buni medici și continuă să practice

Fostul președinte al Agenției române de Asigurare a calității în școli – ARACIP, Șerban Iosifescu, trage un semnal de alarmă despre calitatea slabă a candidaților care vor să devină profesori…
Vezi articolul

DSP Ilfov propune obligativitatea măștii la mai puțin de 100 de metri de școli, închiderea restaurantelor. Munca de la domiciliu sau decalarea programului de lucru – pentru toate instituțiile publice sau private

Obligativitatea purtării măștii de protecție în apropierea școlilor, la mai puțin de 100 de metri, închiderea barurilor, restaurantelor și a cafenelelor și program obligatoriu de muncă la domiciliu/telemuncă pentru toate…
Vezi articolul

Platforma de evaluare online a elevilor la examenele naționale, proiect în valoare de 78 milioane de euro, va fi pilotată în școli începând cu 2024 și ar urma să fie complet funcțională în anul școlar 2025-2026, conform apelului lansat de Ministerul Educației

Ministerul Educației a lansat apelul pentru dezvoltarea platformei de evaluare și realizarea de conținut digital, cu o alocare de 78.500.000 euro. Platforma va fi pilotată în școli începând cu 2024…
Vezi articolul

Greșeală elementară sau mână de ajutor? Pentru că a depus recursul în afara termenului legal, Ministerul Educației a pierdut definitiv procesul în care premierul Ciucă obținuse suspendarea analizei tezei sale de doctorat, suspectă de plagiat

Greșeală de proporții a Ministerului Educației într-unul dintre cele mai răsunătoare procese în care a fost implicată această instituție, în ultimii ani. Pe data de 19 ianuarie 2023, Înalta Curte…
Vezi articolul