Daniel David către Adrian Cioroianu: Modelul actual de predare a Istoriei la liceu „ne produce analfabeți funcțional după liceu, oameni care știu pseudo-istorie, oameni care vorbesc despre dacopatii”

Foto: Captură video Digi24

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, susține că modelul actual de predare al istoriei produce „analfabeți funcțional și oameni care știu pseudo-istorie”, potrivit declarațiilor din emisiunea Jurnalul de seară, de la Digi24. Într-un dialog aprins cu profesorul universitar Adrian Cioroianu, despre proiectele de planuri-cadru pentru liceu, ministrul a argumentat că mutarea istoriei românilor în clasele a IX-a și a X-a ar duce la o mai bună asimilare a materiei de către elevi. Cioroianu, însă, contestă această viziune și afirmă că problema este tocmai reducerea treptată a orelor de istorie la liceu.

Profesorul Adrian Cioroianu i-a spus ministrului Educației că „profesorii sunt oripilați” de schimbările pe care le presupun proiectele noilor planuri-cadru pentru liceu: „nu știu cum să predea istoria evreilor, nu știu cum să predea istoria comunismului. Cum poți să predai comunismul dacă (elevii – n. red.) nu știu istoria secolului XX?”, a întrebat acesta.

Ministrul a replicat că actualul model educațional contribuie la analfabetismul funcțional, producând absolvenți care știu pseudo-istorie și aderă la teorii precum dacopatia: „Acest model pe care îl apărați, în loc să veniți cu un model care am spus că merită regândit și după aia discutăm de număr de ore, este modelul care cu atâta istorie ne produce analfabeți funcțional după liceu. Oameni care știu pseudo-istorie, oameni care vorbesc despre dacopatii”, a afirmat ministrul, în timpul schimbului de replici.

Cioroianu i-a răspuns că tocmai eliminarea progresivă a orelor de istorie a dus la acest fenomen.

Redăm mai jos dialogul dintre ministrul Educației, Daniel David, și profesorul universitar Adrian Cioroianu, pe tema orelor de istorie din proiectele planurilor-cadru pentru liceu:

Moderator: „Dispare istoria românilor și istoria universală în a XI-a și a XII-a, am înțeles greșit sau asta e propunerea?

Ministrul Educației și Cercetării Daniel David: Ați înțeles greșit, fiindcă dacă vă uitați ce am propus pentru clasa a IX-a și a X-a, am propus ca istoria românilor să fie făcut acolo pe motivul că au fost foarte multe argumente legate de faptul că în clasa a XII-a, cei care sunt la Bio-Chimie, la Mate-Fizică, se pregătesc de bacalaureat, nu mai abordează serios aceste discipline care țin de cultura națională. Ideea a fost să le aduci mai jos în clasa a X-a, poate clasa a IX-a. Eu când am făcut istorie în liceu, într-adevăr, am făcut-o în clasa a IX-a. 

Profesorul Adrian Cioroianu: Domnule ministru, vorbim foarte serios, cine sunt comisiile astea care au făcut planurile-cadru, că nu e secretul bombei atomice? Oamenii ăștia sunt Chat GPT, sunt niște oameni, sunt profesori? Pentru că toți profesorii sunt oripilați. Nu știu cum să predea istoria evreilor, nu știu cum să predea istoria comunismului, care va începe în curând. Cu ce să o lege, de ce s-o legi? Cum poți să predai comunismul dacă (elevii – n. red.) nu știu istoria secolului XX.

Ministrul Educației și Cercetării Daniel David: Era o logică la Mate-Info. Dacă vă așteptați că cei care se pregătesc pentru informatică și pentru medicină vor da atenție foarte mare unei teme foarte importante de istorie națională…

Profesorul Adrian Cioroianu: Și atunci mai bine o scoatem?

Ministrul Educației și Cercetării Daniel David: Nu, o dai la dispoziția școlii și duci istoria națională acolo unde copiii de la toate profilurile vor fi focalizați.

Profesorul Adrian Cioroianu: Lăsați specialiștii în istorie. Vorbiți totuși cu oamenii care lucrează cu copiii. Ei știu mai bine decât noi. Profesorii din licee știți ce spun? O oră de istorie la toate specializările, inclusiv la liceele tehnologice. Adică te pregătești să devii strungar sau chelner, chiar nu e interesat tânărul acela de istorie și noi vrem să-l creăm cetățean?

Ministrul Educației și Cercetării Daniel David: Are ora de istorie în clasa a IX-a și a X-a.

Profesorul Adrian Cioroianu: Până în a XII-a trebuie să fie.

Ministrul Educației și Cercetării Daniel David: Acest model pe care îl apărați, în loc să veniți cu un model care am spus că merită regândit și după aia discutăm de număr de ore, este modelul care cu atâta istorie ne produce analfabeți funcțional după liceu. Oameni care știu pseudo-istorie, oameni care vorbesc despre dacopatii.

Profesorul Adrian Cioroianu: Vă înșelați amarnic.

Ministrul Educației și Cercetării Daniel David: Și cum au apărut?

Profesorul Adrian Cioroianu: Prin reducerea treptată a orelor de istorie. Din două ore, cred că pe la sfârșitul comunismului era o medie, să zicem. De la două s-a trecut la una, la matematică și acum, la Bio-Chimie: „hai că nu dau atenție istoriei, deci hai s-o scoatem”. Deci ăsta e rezultatul. Hai să explicăm celor care ne privesc. Sunteți profesor universitar. Eu sunt profesor, universitar, cursurile noastre sunt de minimum două ore. Bănuiesc că aveți și cursuri de trei ore. Știți ce înseamnă o oră la școală? Intri, prezența la început, recapitulare, dai două-trei note, asta e 20 de minute și predai repede.

Ministrul Educației și Cercetării Daniel David: Asta este metoda proastă de predare. Pe lângă că avem un conținut prea complicat, îl predăm centralizat și cu metode proaste de predare”.

Informații de context

Potrivit proiectului de planuri-cadru pentru liceu, lansate în dezbatere publică vineri seară, pe 31 ianuarie, istoria și geografia sunt eliminate din trunchiul comun la clasele a XI-a și a XII-a pentru elevii de la real și tehnologic.

Amintim că după lansarea în dezbatere publică a proiectelor de planuri-cadru pentru liceu, reprezentanții Facultății de Istorie din cadrul Universității din București au întocmit o analiză a proiectului de plan-cadru. Potrivit acesteia, „este imposibil ca istoria românilor și cea universală să fie parcurse în doar doi ani, cu o singură oră de istorie pe săptămână”, afirmă ei. Mai mult, specialiștii au avertizat că elevii vor risca să devină analfabeți funcțional din punct de vedere istoric dacă acest plan-cadru ar fi adoptat.

De asemenea, reprezentanții Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au criticat decizia Ministerului Educației. Aceștia au făcut apel la solidaritate către profesorii de specialitate, inspectorii școlari, cercetătorii și muzeografii din țară, motivând că „O Românie educată nu poate exista fără învățarea disciplinei Istorie în fiecare an de studiu”.

Mihai Manea, președintele Asociației Profesorilor de Istorie din România (APIR), a semnalat într-o analiză publicată pe Edupedu.ro că în noile proiecte de planuri-cadru, disciplina Istorie ar înregistra un „recul absolut semnificativ”: elevii non-umaniști de la clasele XI-XII nu ar mai avea acces la această materie ca obligatorie, fiind în categoria CDEOȘ, adică la alegerea elevului din oferta școlii.

Ulterior, Ministerul Educației a clarificat că statutul Istoriei și al Geografiei în noile planuri-cadru pentru liceu va fi reanalizat.

Exit mobile version