Daniel David anunță că va candida la funcția de rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: Nu vreau să duc campanii la limită, ci sper la o susținere largă

1.414 vizualizări
Daniel David / Foto: danieldavidubb.wordpress.com
“Am să-mi depun candidatura pentru rectoratul UBB”, a anunțat în urmă cu puțin timp Daniel David, prorector pe cercetare al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. “Nu vreau să duc lupte și campanii la limită”, afirmă profesorul de psihologie clinică și psihoterapie, care precizează că speră “la o susținere și o acceptare largă din partea comunității UBB (colegi și studenți)”.
  • Alegerile pentru funcția de rector vor avea loc pe 3 martie 2020 la Universitatea Babeș-Bolyai.
  • Potrivit surselor Edupedu.ro, până în acest moment se vehiculează și o altă candidatură la funcția de rector, din partea teologului Ioan Chirilă, care în prezent este președintele Senatului UBB

Pentru mine a fi rectorul UBB nu este o miză de carieră, ci o oportunitate de a servi o universitate/comunitate cu un trecut fabulos, cu un prezent dinamic și cu un potențial mare de exprimat în viitor“, scrie Daniel David, pe blogul său.

Acesta precizează că nu vrea să ducă “lupte și campanii la limită“, ci “sper la o susținere și o acceptare largă din partea comunității UBB (colegi și studenți). Simt că UBB are un potențial extraordinar care așteaptă să se exprime, dar că numai cu o astfel de susținere largă putem face acest lucru; altfel, poziția de rector devine mai mult o galonare personală, iar eu am fost mereu alergic la concentrarea puterii și la ‘măriri’ instituționale“.

Toți rectorii UBB de după 1989 au avut un profil academic care a combinat obligatoriu componenta științifică cu cea cultural-umanistă, sigur, la unii dominând componenta științifică (Ionel Haiduc), iar la ceilalți componenta cultural-umanistă, fără însă ca una să lipsească. Profilul meu academic, deși are o componentă puternică cultural-umanistă/socială prin formarea de bază (venind dinspre psihologie), înclină totuși spre profilul științific, bazat pe o specializare în psihologie clinică/experimentală. De aceea este important pentru mine să pot transmite colegilor că înțeleg, respect și susțin specificul tuturor domeniilor academice din UBB și că multiculturalitatea UBB nu este de negociat“, afirmă David.

Calendarul alegerilor la funcția de rector în Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

3 martie 2020, orele 9:00-17:00    Alegerea Rectorului

până la 31 ianuarie 2020                 Candidații vor depune dosarele de candidatură

10 martie 2020, orele 9:00-17:00  Al doilea tur de scrutin

Daniel David este profesor de psihologie clinică şi psihoterapie (ştiințe cognitive clinice) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), directorul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, autor al monografiei Psihologia poporului român – profilul psihologic al românilor apărută la Polirom. A fost vicepreşedintele Comisiei Prezidențiale pentru elaborarea şi analiza politicilor în domeniile educației şi cercetării, comisie condusă de Mircea Miclea și al cărui proiect a stat la baza legii educației 1/2011.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Cursurile Universității Politehnica

Universitățile nu vor fi verificate cum vor preda online în toamnă, după ce va fi adoptată ordonanța ce va legaliza cursurile online, spune Sorin Cîmpeanu: ARACIS „nu va face controale în fiecare universitate, pentru că nu este fezabil”, însă „investim încredere”

Ordonanța de urgență pregătită de guvern pentru a legaliza predarea online în universități, începând din toamnă, va fi adoptată săptămâna viitoare, a anunțat miercuri ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Dar el…
Vezi articolul

Incompatibilitățile rector-parlamentar și rector-lider de partid nu există în noul proiect al Legii învățământului superior, în pofida apelurilor de a fi reintroduse în legislație / Proiectul Deca propune incompatibilitate cu unele funcții în administrație, dar menține limitele politice propuse de predecesorul Sorin Cîmpeanu, rector, lider politic și parlamentar

Incompatibilitățile rector-parlamentar și rector-lider politic, cerute de reprezentanți ai mediului academic, nu au fost incluse în proiectul Legii învățământului superior prezentat săptămâna aceasta de ministrul Educației, Ligia Deca. Aceasta a…
Vezi articolul

Universitățile viitorului, prin ochii studenților: Tehnologia nu va înlocui campusul, dar va afecta mobilitatea, traseele educaționale vor fi mai flexibile, teme precum schimbările climatice vor deveni centrale – studiu UNESCO

Tehnologia va completa, nu va înlocui campusul studențesc, dar “mobilitatea se va transforma în conectivitate”, pe măsură ce instrumentele digitale ce permit studenților să se implice în comunitatea globală fără…
Vezi articolul