Daniel David: Agresivitatea în public trebuie refuzată pur și simplu din jurul tău, chiar dacă „lovește în ceva care și pe tine te deranjează”, fiindcă „se va întoarce și împotriva ta”. Nu trebuie susținută în poziții de putere fiindcă este periculoasă

9.393 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos/ Gyozo Baghiu
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării și profesor de științe cognitive clinice a spus despre agresivitatea în public că: „Trebuie să o refuzăm, să nu o acceptăm în jurul nostru, (…) Poate îți place acum, fiindcă lovește în ceva ce și pe tine te deranjează, dar se va întoarce și împotriva ta”, a spus David la conferința Vizionarii care a avut loc la Cluj în weekend.

Daniel David, ministrul Educației, profesor de științe cognitive clinice și președinte al Asociației Psihologilor din România, întrebat despre agresivitatea în public, spune că ar trebui să o refuzăm, chiar dacă „lovește în ceva ce și pe tine te deranjează”, fiindcă „se va întoarce și împotriva ta”.

Al doilea lucru menționat de Daniel David privind agresivitatea în spațiul public este legat de drepturile și valorile fiecăruia.

„Este foarte important că avem interese care trebuie să fie legitime și trebuie să ne „batem” pentru ele. Și când te bați pentru drepturile și valorile tale, nu călca în picioare drepturile și valorile altora, fiindcă acum poate reușești tu să le calci și mâine o să ți le calce ei în picioare și atunci când ți le formulezi să nu uiți niciodată, apropo de echilibru, să le formulezi flexibil, fiindcă nu suntem dumnezei. Simplu fapt că noi ne dorim ceva nu înseamnă că trebuie cu necesitate să se întâmple, numai dacă ești o ființă divină, dorința ta de vine, ca să spun așa, imperație pentru realitate, când îți dorești ceva se întâmplă. Noi suntem oameni, ne putem dori diverse lucruri: «Vreau să reușesc. Vreau să fiu primul, dau tot ce pot dar accept faptul că s-ar putea să nu reușesc, fiindcă situațiile-s complicate și am un plan B»”.

Daniel David a transmis și un mesaj în contextul alegerilor din mai în privința discursului din spațiul public:

„Hai să căutăm lucrurile care ne leagă, lucrurile care ne unesc și pe ele să le scoatem în față, acceptând faptul că avem diferențe, dar le punem de dragul țării, măcar o vreme în paranteză”, a spus David.

Redăm răspunsul ministrului Educației Daniel David

Întrebare: Cum să fim în spațiul public fără agresivitate?

Daniel David, ministrul Educației, profesor de științe cognitive clinice și președinte: În primul rând, și cel mai simplu, este să o refuzăm (n. red agresivitatea), să nu o acceptăm în jurul nostru. Când avem un cuvânt de spus pentru oameni care ne reprezintă în diverse structuri, să ne uităm după bunul simț și când vedem comportamente agresive, fie ele verbale sau prin diverse alte comportamente, să le refuzăm, fiindcă se vor întoarce împotriva noastră și împotriva viitorului copiilor, chiar dacă poate să pară ceva simpatic. Uneori, unii care sunt mai agresivi în discurs, par spumoși și încep să spui «ok, ce interesant, uite ce le spune». Nu. Pentru că așa cum le spune celor pe care nu-i place, o să-ți spună și ție sau copiilor în viitor. Trebuie refuzată pur și simplu din jurul tău și nu trebuie susținută în poziții de putere fiindcă este foarte periculoasă. Repet, poate îți place acum, fiindcă lovește în ceva ce și pe tine te deranjează, dar se va întoarce și împotriva ta.

Și doi: toți trebuie să învățăm, este foarte important că avem drepturi, este foarte important că avem valori, este foarte important că avem interese care trebuie să fie legitime și trebuie să ne „batem” pentru ele. Numai că în același timp trebuie să acceptăm faptul că și alții au drepturi, interese legitime și valori. Și când te bați pentru drepturile și valorile tale, nu călca în picioare drepturile și valorile altora, fiindcă acum poate reușești tu să le calci și mâine o să ți le calce ei în picioare și atunci când ți le formulezi să nu uiți niciodată, apropo de echilibru, să le formulezi flexibil, fiindcă nu suntem dumnezei. Simplu fapt că noi ne dorim ceva nu înseamnă că trebuie cu necesitate să se întâmple, numai dacă ești o ființă divină, dorința ta de vine, ca să spun așa, imperație pentru realitate, când îți dorești ceva se întâmplă. Noi suntem oameni, ne putem dori diverse lucruri: «Vreau să reușesc. Vreau să fiu primul, dau tot ce pot dar accept faptul că s-ar putea să nu reușesc, fiindcă situațiile-s complicate și am un plan B». Cu cele mai dragi valori ale voastre, aveți grijă să le formulați flexibil, vă bateți pentru ele, dar acceptați faptul că vor fi situații în care lucrurile nu o să stea cum vreți. Avem un plan B și mergem mai departe, fiindcă altfel, dacă îți formulezi valorile, interesele într-o manieră rigidă, «trebuie să, nu pot concepe altfel, ori așa, ori altfel nu pot accepta», vei fi un om care vei suferi psihologic toată viața. Vei deveni un om antipatic în zona socială și într-un fel îți faci ție rău. Fiindcă repet, asta vine cu suferință psihologică, fiindcă viața o să aibă grijă să-ți arate de multe ori că ce crezi tu că trebuie să fie, n-o să fie.

(…)

Daniel David, ministrul Educației: Mesajul meu este următorul: nu mai este o bătălie în interiorul țării. Pur și simplu. Și «ce o să fie, o să fie, o să fie bine, indiferent cine câștigă». Nu. Lumea în care trăim se schimbă. Țara este la risc. Hai să căutăm lucrurile care ne leagă, lucrurile care ne unesc și pe ele să le scoatem în față, acceptând faptul că avem diferențe, dar le punem de dragul țării, măcar o vreme în paranteză. Ăsta e mesajul pentru ce se întâmplă în luna mai, fără să vorbesc despre opțiuni politice, asta vă încurajez să facem cu toți. 


1 comment
  1. Dar ce facem cu agresivitatea “invizibila” și “justificată” a învățătorilor și profesorilor care timorează și abrutizează prin banalizare mințile copiilor? Nu sunt cuminți, nu sunt atenți, nu își fac temele, sunt multi… totul justifica ieșirile și agresivitatea lor că adulți care aplica regulile nescrise ale educației școlare. Ce ne facem cu mințile și sufletele acestor copii care vor fi si ei adulți obișnuiți cu abuzul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Părinții care schimbă Bucureștiul: Grow Up Romania a lansat o campanie de înlocuire a panourilor “comuniste” din parcuri. Răspunsul autorităților: Să spună cetățenii că afișele nu sunt bune

“Bine că inventați voi roata!”, “Veniți să ne cereți să schimbăm panourile din parcuri când aveți statistică pe sector care să arate că cetățenilor nu le plac afișele existente”. Acestea…
Vezi articolul
Ciuca Congres PNL

Premierul Nicolae Ciucă, noul președinte al PNL, întrebat dacă va demisiona în cazul în care se va dovedi că a plagiat: Mai întâi de toate nu am plagiat / Lăsăm instituţiile să îşi prezinte concluziile, apoi voi lua o decizie

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă, a fost întrebat, duminică, la finalul Congresului PNL, dacă ia în calcul să se retragă de la conducerea partidului şi din funcţia de premier,…
Vezi articolul

Ciucă: Ceea ce am promis, am făcut. Am convingerea că toți dascălii vor avea încredere că ne vom respecta promisiunile, așa cum am făcut și până acum / Guvernul nu a respectat nicio promisiune în privința salarizării profesorilor în ultimii 4 ani

Premierul Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern că „am convingerea ca toți dascălii vor avea încredere că ne vom respecta promisiunile, așa cum am făcut și până acum”.…
Vezi articolul