Danemarca reia examenele orale și predarea cu prezență fizică în universități, pe 27 mai, și redeschide muzeele, teatrele și cinematografele – decizie a guvernului și a tuturor partidelor parlamentare

1.775 de vizualizări
Scoli redeschise in Danemarca / Foto: CBS
Guvernul și partidele politice parlamentare din Danemarca au decis pe 20 mai 2020 să accelereze procesul de redeschidere a societății și să redeschidă instituțiile culturale reprezentate de muzee, teatre, galerii de artă, cinematografe, grădini botanice, cu condiția respectării distanțării fizice.

În ceea ce privește instituțiile de învățământ, guvernul danez a hotărât că pe 27 mai se reiau toate activitățile de cercetare publică, “își reiau activitatea clasele XI și colegiile (clasele I-X s-au întors deja la școală, în timp ce clasele XII au încheiat anul)”, “se reiau examinările orale cu prezență fizică și predarea cu prezență fizică în unitățile de învățământ superior”, anunță Ambasada României la Copenhaga.

Premierul danez, Mette Frederiksen, a scris în urmă cu o zi pe pagina sa de Facebook că, “pentru că avem virusul atât de mult sub control, putem merge mai departe. (…) Grădinile zoologice, muzeele și teatrele sunt doar câteva dintre ele care se pot deschide mai devreme decât ne-am înțeles inițial. Sunt foarte fericită de asta; cred că mulți dintre noi avem nevoie de experiențele pe care ni le poate oferi cultura. Așa cum mă bucur că toți tinerii din liceu o pot lua acum și ei de la capăt. Știu că multora le-a fost dor de prietenii și profesorii lor”.

Anunțul integral al Ambasadei României la Copenhaga:

“Accelerarea procesului de redeschidere graduală a societății daneze. Granițele se mențin deocamdată închise

În contextul în care epidemia de COVID-19 se apropie, în Danemarca, de final mai devreme decât s-a anticipat (în ultimele 2 săptămâni, numărul cazurilor de persoane infectate zilnic este în jur de 50), guvernul și partidele politice parlamentare au decis, la 20 mai 2020, accelerarea procesului de redeschidere graduală a societății daneze.

Măsurile recent agreate vor fi implementate conform următorului calendar:

  • cu aplicare imediată: se redeschid instituțiile culturale reprezentate de muzee, teatre, galerii de artă, cinematografe, acvarii, grădini botanice, grădini zoologice, cu condiția respectării distanțării fizice.
  • 27 mai:
    a) se redeschid parcurile de amuzament/distracții;
    b) se reiau activitățile estivale desfășurate de copii și tineri;
    c) se reiau toate activitățile de cercetare publică;
    d) își reiau activitatea clasele XI și colegiile (clasele I-X s-au întors deja la școală, în timp ce clasele XII au încheiat anul);
    e) se reiau examinările orale cu prezență fizică și predarea cu prezență fizică în unitățile de învățământ superior;
    f) își reiau activitatea centrele de formare profesională pentru adulți care se adresează șomerilor, precum și centrele de limbi străine;
    a) își reiau activitatea obișnuită posturile naționale de radioteleviziune DR și TV2;
    b) se întorc la serviciu angajații din sectorul public din regiunile daneze, cu excepția celor din regiunea extinsă a Copenhagăi și din regiunea Zealand.

De asemenea, au fost agreate și o serie de modificări asupra regimului traficului transfrontalier.

Astfel, lista cu ‘motivele întemeiate’ în baza cărora cetățenii străini pot intra în Danemarca (http://copenhaga.mae.ro/local-news/2307) a fost extinsă după cum urmează:

  • începând cu 25 mai:
    a) li se permite accesul persoanelor cu drept de ședere permanentă în Germania sau într-una din țările nordice care dețin o casă de vacanță în Danemarca sau care doresc să-și viziteze parteneri sau rude aflate în Danemarca;
    b) oamenilor de afaceri li se permite să călătorească în și din afara Danemarcei.

În afara celor de mai sus, granițele se mențin deocamdată închise. Guvernul danez a anunțat că se află în contact cu guvernele țărilor învecinate și va adopta o decizie cu privire la controalele la granițe, interdicțiile de călătorie și recomandările de călătorie până la 1 iunie 2020.”

Informații de background

Danemarca a fost prima țară europeană care a redeschis, în aprilie, o parte dintre școli, după restricțiile extinse impuse în campania de combatere a noului coronavirus. Inițial s-au deschis parte dintre creșe, grădinițe și școli primare.

Danemarca s-a numărat și printre primele țări europene care au decis închiderea școlilor, pe 12 martie (după România și Republica Moldova, care au închis toate școlile pe 11 martie 2020).

Citește și:

1 comment
  1. Ce relevanta are asta pentru noi? Tot ce face aceasta postare este sa incurajeze mentalitatea de “hai afara si la examene ca totul e bine”, ceea ce la noi NU SE POTRIVESTE. Romania nu este Dancemarca. Nu ne putem compara in niciun fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 100 de laureați ai premiului Nobel cer Rusiei încetarea războiului: Descoperirile ştiinţifice trebuie folosite “exclusiv în scopuri paşnice şi pentru bunăstarea şi fericirea tuturor oamenilor respectând în acelaşi timp Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”

103 laureați ai premiului Nobel din diverse domenii și locuri ale lumii au semnat o scrisoare pentru pace în Ucraina. Ei subliniază că armele nucleare au fost create cu ajutorul…
Vezi articolul

O cetate bine conservată din secolul al VI-lea, descoperită în oraşul antic Moesionis, în nord-estul Bulgariei. Profesor: Avem ocazia incredibilă de a înţelege cum arăta o cetate în timpul lui Iustinian cel Mare

O cetate bine conservată datând din secolul al VI-lea d.Hr., epoca împăratului roman estic Iustinian cel Mare, a fost descoperită în oraşul antic Moesionis, lângă Tărgovişte, în nord-estul Bulgariei, a…
Vezi articolul

Integrarea școlară și socială a copiilor cu autism – eveniment organizat pe 5 februarie de Federația pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist și Teatrul Național București

Integrarea școlară și socială a persoanelor cu tulburări din spectrul autist reprezintă subiectul conferinței organizate marți, 5 februarie 2019, de FEDRA și Teatrul Național ”I.L Caragiale” București. Evenimentul se numește ”Împreună…
Vezi articolul