Anul acesta pot fi lăsați elevi corigenți, dă asigurări secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, responsabil pentru învățământul preuniversitar. Acesta a declarat, pentru scoala9.ro, că “dacă un elev refuză să participe, refuză să comunice cu tine, atunci nu ai încotro, va trebui să existe și corigență”.
Situația în care un elev nu participă fizic la oră este însă sancționată cu absență, potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ. Iar potrivit aceluiași regulament, elevii care au prea multe absențe sau care nu au suficiente note pentru a le fi încheiate mediile, “sunt declarați amânați, semestrial sau anual”, potrivit articolului 117 din ROFUIP.
- Sunt declaraţi amânaţi, semestrial sau anual, elevii cărora nu li se poate definitiva situaţia şcolară la una sau la mai multe discipline de studiu/module din următoarele motive:
- a) au absentat, motivat și nemotivat, la cel puţin 50% din numărul de ore de curs prevăzut într-un semestru la disciplinele/modulele respective.
- b) au fost scutiţi de frecvenţă de către directorul unităţii de învăţământ în urma unor solicitări oficiale, pentru perioada participării la festivaluri şi concursuri profesionale, cultural-artistice şi sportive, interne şi internaţionale, cantonamente şi pregătire specializată;
- c) au beneficiat de bursă de studiu în străinătate, recunoscută de Ministerul Educaţiei și Cercetării;
- d) au urmat studiile, pentru o perioadă determinată de timp, în alte ţări;
- e) nu au un număr suficient de calificative/note, necesar pentru încheierea mediei/mediilor sau nu au calificativele/mediile semestriale ori anuale la disciplinele/modulele respective, consemnate în catalog de către cadrul didactic, din alte motive decât cele de mai sus, neimputabile personalului didactic de predare.
Ce susține secretarul de stat Sorin Ion:
- “E bine totuși să-i ajutăm mai mult pe copii în perioada asta. Cu alte cuvinte, componenta de evaluare să fie mult mai atent tratată de către profesori. În niciun caz «dacă n-ai știut, ai 4, la revedere!», asta eu n-o recomand nici în vremuri normale, nu numai în vreme de pandemie. Ci să-i dăm elevului o șansă în plus.
- Nu se va legifera să nu se lase corigenți nici în vreme de pandemie: „pentru că apoi cădem în extrema cealaltă «dacă tot nu ne lasă corigenți, ce rost are să mai învăț?»”
- În ceea ce privește evaluarea, s-au mai perfecționat profesorii noștri, s-au perfecționat chiar și elevii. Am renunțat la teze, deci am scăpat de grija unei lucrări scrise care comporta mari probleme de asigurarea condițiilor egale. Că de fapt aici e problema cea mai mare: să asiguri condiții egale, ceea ce înseamnă că din punctul meu de vedere, evaluarea se poate face absolut în fiecare oră.
- Evaluare înseamnă și întrebare și răspuns al elevului în timpul orei online. Nu cred că va fi o problemă cu încheierea mediilor. Le spun profesorilor să facă evaluarea cât se poate de riguros, dar în același timp și înțelegând condițiile prin care trec copiii. Dacă un elev refuză să participe, refuză să comunice cu tine, atunci nu ai încotro, va trebui să existe și corigență. Deci corigența nu a abrogat-o nimeni și n-o s-o abroge vreodată”.
Ce se întâmplă cu elevii amânați pe semestrul I, potrivit ROFUIP:
“Elevii declaraţi amânaţi pe semestrul I îşi încheie situaţia şcolară în primele patru săptămâni de la revenirea la şcoală.
- (2) Încheierea situaţiei şcolare a elevilor prevăzuţi la alin. (1) se face pe baza calificativelor/notelor consemnate în rubrica semestrului I, datate la momentul evaluării.
- (3) Încheierea situaţiei şcolare a elevilor amânaţi pe semestrul al II-lea, a celor declaraţi amânaţi pe semestrul I care nu şi-au încheiat situaţia şcolară conform prevederilor alin. Anexa 43 (1) şi (2) sau a celor amânaţi anual se face înaintea sesiunii de corigenţe, într-o perioadă stabilită de consiliul de administraţie. Elevii amânaţi, care nu promovează la una sau două discipline/module de studiu în sesiunea de examene de încheiere a situaţiei şcolare a elevilor amânaţi, se pot prezenta la sesiunea de examene de corigenţe. Elevii declaraţi amânaţi anual din clasa pregătitoare, respectiv din clasa I, care nu se prezintă în sesiunile de examinare sunt reînscrişi în clasa pentru care nu s-a încheiat situaţia şcolară”.
Regulamentul pentru organizarea școlilor prevede că un elev poate fi lăsat corigent în anumite condiții:
Art. 119
- (1) Sunt declaraţi corigenţi elevii care obţin calificativul “Insuficient”/medii anuale sub 5,00 la cel mult două discipline de studiu, precum şi elevii amânaţi care nu promovează examenul de încheiere a situaţiei şcolare, la cel mult două discipline de studiu.
- (2) În cazul în care curriculumul este organizat modular, sunt declaraţi corigenţi:
- a) elevii care obţin medii sub 5,00 la modulele ce se finalizează pe parcursul anului şcolar, indiferent de numărul modulelor nepromovate;
- b) elevii care obţin medii sub 5,00 la cel mult două module care se finalizează la sfârşitul anului şcolar, precum şi elevii amânaţi care nu promovează examenul de încheiere a situaţiei şcolare, la cel mult două module.
- (3) Pentru elevii corigenţi se organizează anual o singură sesiune de examene de corigenţă, într-o perioadă stabilită de Ministerul Educaţiei și Cercetării.
- (4) Pentru elevii corigenţi menționați la alin. (2) lit. a), se organizează și o sesiune specială de examene de corigență, în ultima săptămână a anului școlar. Media fiecărui modul, obținută în cadrul sesiunii speciale de corigență, este și media anuală a modulului.
Reamintim că anul acesta, pe 9 mai 2020, ministrul Monica Anisie a declarat că-i asigură “pe copii că trebuie să fie liniștiți” și a explicat că “dacă există și posibilitatea ca pe primul semestru copilul să aibă o medie sub 5 – în această situație nu supunem copilul unui risc. Ci, din contră, venim în sprijinul lui. Și atunci îi dăm posibilitatea să dea o lucrare, să facă un proiect, să fie apreciat pentru activitatea online”.
Întrebată dacă asta este o măsură astfel încât elevul respectiv să nu devină corigent, Anisie a răspuns: “Exact! Iar nota pe care o primește pe proiectul respectiv, pe tot ce am spus mai devreme, nota respectivă devine media anuală. Adică se elimină media de pe primul semestru“.
Declarațiile de atunci au fost făcute la un post de televiziune deținut de Partida Romilor Pro-Europa, la emisiunea “Din viața romilor”.
Foto: Facebook.com/Sorin Ion