Cuvântul cel mai căutat pe dexonline.ro în 2018 a fost m…e. Ce înseamnă și care sunt celelalte căutări din top 10

19.606 vizualizări
cele mai căutate referate din România
cele mai căutate referate din România SURSA: pixabay.com
Cuvântul cel mai căutat pe dexonline.ro, în 2018, a fost cuvântul ”muie”. Acesta a avut peste 155 de mii de căutari, potrivit paginii de Facebook a publicației. Dexonline.ro adună în prezent peste 871.750 de definiții de cuvinte și expresii din cel puțin 33 de dicționare. Pe locul al doilea, în acest top anual a fost cuvântul ”empatie”, cu 145 de mii de căutări.

Cele mai căutate 10 cuvinte pe dexonline.ro, în 2018, au fost următoarele:

  1. muie – 155.000 căutări
  2. empatie – 145.000 căutări
  3. panglică – 140.000 căutări
  4. introvertit – 95.000 căutări
  5. pragmatic – 85.000 căutări
  6.  ipocrit – 85.000 căutări
  7. paradigmă – 80.000 căutări
  8. centenar – 80.000 căutări
  9. altruism – 80.000 căutări
  10. anxietate – 80.000 căutări

Într-un articol dedicat celui mai căutat cuvânt din 2018, scris cu mult timp înainte ca acesta să capete popularitatea din prezent (în aprilie 2016), blogul cum-scriem-corect.blogspot.com a raportat folosirea acestui cuvânt, prin sensul său ne-vulgar (gură), în romanul ”Cireșarii”, volumul I, ”Cavalerii florii de cireș” al lui Constantin Chiriță. Un text din acest volum este și în modelul de subiect pentru Evaluarea Națională de clasa a VIII-a, 2019, publicat de Ministerul Educației Naționale .

SURSA: cum-scriem-corect.blogspot.com

Potrivit explicațiilor oferite de sursa citată, termenul ”muie” nu ar fi fost utilizat până acum 30-40 de ani decât în zona de sud-est a țării (Muntenia și Dobrogea).

”Trebuie menționat că înțelesul licențios al lui muie este forțat, inițial cuvîntul folosit singur neavînd nici un semantism neortodox. Începe să capete un sens obscen doar în expresii cu verbele a da/a lua și cu prepoziția la. Putem presupune că conotația sexuală e rezultatul neînțelegerii sensului primar al termenului de către vorbitori (căci este provenit din limba romani/țigănească). De exemplu, sensurile cuvintelor cioc, flaut, pix, clanță, folosite în alte expresii similare ca înțeles, nu au migrat. Astfel, sensul a fost recreat din context (extrapolare), fenomen lingvistic destul de întîlnit: vezi și evoluția lui cataroi”, arată autorii acestui blog.

Ce găsim în dicționare despre ”muie”

În DLR (Dicționar al Limbii Române – Dicționarul Academiei) este oferit sensul de gură, potrivit dexonline.ro. Aici vedem și originea țigănească a acestui cuvânt.

MUIE s. f. (Argotic) Gură. I-a dat peste muie. GR, S. VII, 120 ◊ Expr. A duce cu muia = a face promisiuni înșelătoare, a convinge cu minciuni, a amăgi, a înșela; a duce cu vorba, a duce cu zăhărelul. Cf. BL II, 174, BUL. FIL. V, 191. L-am dus cu muia pînă mi-a împrumutat plugul. COMAN, GL., cf. MAT. DIALECT. I, 231. – Și: mîie (BUL. FIL. IV, 172) s. f., moi (BL II, 174) subst. – Din țig. mui.

Este un termen argotic, iar DEX-ul (Dicționarul Explicativ al Limbii Române – ediția 2016) îl evită. DOOM-ul (Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române – ediția 2010) nu îl menționează deloc. În DTLR (Dicționarul de termeni lingvistici) apare doar sensul „cuminte”, potrivit blogului citat. Dicționarul de sinonime (edițiile din 1982 și 1989) îl oferă pe „gură” ca unic sinonim, iar în Micul dicționar academic (2010) doar sensurile 4-6 au conotații triviale.

SURSA: cum-scriem-corect.blogspot.com

Doar DEXI (Dicționarul Explicativ Ilustrat al Limbii Române) pune pe primul plan sensul obscen derivat, mai arată analiza.

SURSA: cum-scriem-corect.blogspot.com

 

Dexonline.ro este transpunerea pe Internet a unor dicționare de prestigiu ale limbii române. El este creat și întreținut de un colectiv de voluntari. Definițiile sunt preluate textual din sursele menționate (cu ortografia cu care au fost publicate), cu excepția greșelilor evidente de tipar. Dexonline.ro adună în prezent peste 871.750 de definiții de cuvinte și expresii din cel puțin 33 de dicționare.

FOTO: pixabay.com/dexonline.ro/cum-scriem-corect.blogspot.com


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marius Nistor, FSE, despre transportul gratuit al elevilor, oprit în 19 județe: Este obligația Consiliilor Județene și a Ministerului Educației să rezolve cu celeritate această problemă / Să existe mai multă modestie și din partea transportatorilor

Liderul Federației “Spiru Haret”, Marius Nistor spune că atât Ministerul Educației, cât și Consiliile Județene trebuie “să rezolve cu celeritate” problema elevilor care nu mai primesc abonamente gratuite în 19…
Vezi articolul

VIDEO Cum funcționează prima școală smart deschisă în mediul rural. Table interactive, manuale digitale și conturi de cloud pentru elevii din Ciugud – soluție pentru oprirea exodului către oraș

Prima școală ”smart” din mediul rural din România funcționează de la începutul acestui an școlar, la Ciugud (județul Alba). Inițial, administrația locală intenționa doar să renoveze clădirea, însă primarul Gheorghe…
Vezi articolul

Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare și grădiniță 2020, precum și cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate

“Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, înscrierea la grădiniță, calendarul privind mobilitatea cadrelor didactice vor fi decalate și anunțate imediat ce va fi stabilită data reînceperii cursurilor”, a anunțat ministrul…
Vezi articolul