Un cutremur a zguduit aproape toată România duminică noaptea. Ce înseamnă cutremur? Ca să știi ce înseamnă, trebuie să știi cum se produce. Pe scurt, un cutremur se produce la fel ca atunci când frecăm două pietre una de alta, dar la o scară mult mai mare. Totul este legat de energie, de acumularea și eliberarea ei. Explicațiile pentru copii sunt preluate din ”Cutremurul pe înțelesul tuturor”, un ghid făcut de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Ca să înțelegi cum se produce un cutremur, ar trebui mai întâi să freci palmele una de alta. Ce simți? Ar trebui să simți că se încălzesc, că acolo se produce o energie.
Ne trebuie două pietre de aceleași dimensiuni, dacă găsești unele mai aspre ar fi mai bine. Când freci o piatră de palmă, ce simți? Ar trebui să simți că e aspră și să simți cum palma se încălzește, deci tot o energie. Dar când freci două pietre una de alta ce simți? Pietrele se râcâie una de alta, dar rămân reci. De asemenea, se produce un zgomot nu prea agreabil. Exact așa se produce și cutremurul sau seismul, dar la o scară mult mai mare.
Căldura resimţită pe mâini este o energie. Zgomotul generat de frecarea celor două pietre una de alta este o vibraţie. La fel ca în cazul cutremurului, zgomotul și căldura sunt două energii care se produc într-o zonă și care se disipă prin propagare sau prin împrăștiere.
De ce cutremurul din Vrancea se simte în alte orașe? Cum se împrăștie cutremurul?
Pentru asta trebuie să facem un alt experiment – ne trebuie o măsuță de copii și câteva lingurițe cu zahăr sau nisip. Pune zahărul pe masă, iar apoi lovește cu un ciocan din lemn sau cu podul palmei sau cu un cub mai zdravăn din lemn în marginea mesei. Ce se întâmplă? Vibrațiile mesei care provoacă mișcarea cristalelor de zahăr reprezintă cutremurul. Vibrațiile pe care tu le transmiți la zahăr sunt de fapt unde seismice și locul în care lovești se numește focar. Prin aceste unde, vibrațiile se propagă din locul în care s-a produs ciocnirea rocilor, sub pământ, în orașele și satele din apropiere (până la câteva sute de kilometri distanță).
Ți-a plăcut? Poți să ne scrii și să ne spui varianta ta de explicație pentru un cutremur. Plus ce experimente poți face pentru a explica de ce se mișcă clădirile la un seism.
Citește și:
2 comments
ok