Curtea de conturi din Franța: Ajutoarele statului pentru studenții francezi, în pandemie, prea mici față de cele din Germania unde au fost și aproape 1.000 de euro de student

210 vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Curtea de conturi din Franța critică guvernul că ar fi acordat, în pandemie, ajutoare studențești mai mici decât în Germania, unde sumele au ajuns, în medie, la aproximativ 1.000 de euro per student. Potrivit instituției, statul nu a luat suficiente măsuri pentru a ajuta studenții francezi, afectați de închiderea unităților de învățământ superior, și de pierderea locurilor de muncă, conform ultimului raport al Curții de Conturi din Franța, publicat pe 16 februarie și consultat de EduPedu.ro.

Raportul critică, în mai multe puncte, modul în care au fost întrebuințați banii în pandemie de către guvern, atât pentru tineri și studenți, cât și în general pentru redresarea economiei Republicii. Presa franceză scrie despre acest raport că vine ca o critică din partea Curții de Conturi față de administrația președintelui Emmanuel Macron, în funcție din 2017, dar și în contextul în care au loc alegeri prezidențiale anul acesta.

În raport se notează că în Franța, în 2020-2021, erau 2.78 milioane de studenți, dintre care 1.7 milioane în universități și 750.000 care primeau burse pe criterii sociale. Cu toate acestea, “rezultatul este, în general, dezamăgitor; nu este pe măsura provocărilor” generate de pandemie, scriu autorii documentului despre cheltuielile cu studenții.

Autorii raportului mai spun că această criză sanitară a schimbat profund programul obișnuit al studenților din prima carantină hotărâtă de autorități în martie 2020. Studenții care întâmpinau deja dificultăți cu lipsa de servicii medicale în campusurile universitare sau legate de cazarea în cămine, au fost afectați și de trecerea la învățarea online, se arată în prefața raportului. Potrivit unui sondaj al “Observatorului vieții studențești” realizat după prima carantină din 2020, citat în document, 60% din studenții care munceau pentru a se întreține la facultate au fost nevoiți să întrerupă sau să-și schimbe locul de muncă, iar autorii raportului lasă de înțeles că statul francez ar fi trebuit să suplinească aceste pierderi.

Cheltuielile cu studenții în pandemie, mai mici decât în Germania

Curtea de Conturi din Republică a remarcat că alte state au cheltuit mult mai mult pe ajutoarele financiare pentru studenți și prezintă situația Germaniei: din iunie 2020 și până în septembrie 2021, 180.000 de studenți vulnerabili au beneficiat de 400.000 de ajutoare în valoare de 182 de milioane de euro în Germania, se arată în document. Adică în jur de 1.010 euro pentru un student a cheltuit executivul de la Berlin în perioada menționată.

În schimb, în Franța, ajutorul de 150 de euro nu a fost acordat decât în decembrie 2020 studenților încadrați la bursă, adică 113.6 milioane de euro, “cea mai scumpă cheltuială a statului în materie de sprijin pentru studenți”. Iar ajutoare specifice care existau și înainte de criza sanitară au fost acordate din luna martie 2020, dar în sume limitate: în anul universitar 2020-2021, 101.500 de ajutoare au fost date la 90.377 de beneficiari, într-un total de 37,7 milioane de euro.

  • Ce este Curtea de Conturi? Așa cum se arată pe site-ul oficial al Cour des Comptes, “Curtea de Conturi are ca misiune principală asigurarea unei bune întrebuințări a banilor publici și să informeze cetățenii” despre cum sunt aceștia cheltuiți, totodată este “instituție independentă, se situează egal față de parlament și guvern” și are printre atribuții, pe scurt, “ținerea în evidență a banilor publici, controlul acestora (eficiența și eficacitatea gestiunii lor), certificarea conturilor statului și evaluarea politicilor publice”.

Totuși, autorii documentului își exprimă o opinie și despre sănătatea mintală a studenților care s-ar fi degradat în urma faptului că guvernul nu a intervenit, recomandând să se țină cont de riscurile privind sănătatea studenților. Autorii scriu că măsurile de sprijin pentru studenți în timpul crizei sanitare au fost “întârziate” și “dezamăgitoare”. Potrivit Curții de Conturi, în viitor va fi necesar “să se țină mai bine seama de riscurile legate de sănătatea studenților” pentru a evita anumite deficiențe din comunicarea cu studenții.

Foto: © Arne9001Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Rezultatele evaluărilor naționale în primul an de gimnaziu, în Franța. Elevii au progresat la matematică și franceză, față de 2020, arată rezultatele. Totuși, aproape 50% dintre ei “nu citesc cursiv”, potrivit ministerului francez al Educației
decembrie 2021 – Curtea de Conturi din Franța, despre sistemul francez de Educație: investiții mari, dar rezultate slabe ale elevilor. Franța a investit, în 2020, 5,2% din PIB pentru Educație / Despre profesorii francezi care lipsesc de la ore și impactul bugetar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Start admitere 2023 la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș. Înscrieri online la studii de licență, din 15 iulie 2023 / Peste 3.000 de locuri și două noi programe de licență (P)

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș are în prezent peste 10.000 de studenți și 40 de programe de licență la cele 7 facultăți din…
Vezi articolul

Raportările anuale multiple ale universităților către diferite instituții vor fi înlocuite de raportări unice anuale, făcute printr-o platformă a Ministerului Educației – proiect de HG

Platforma Națională de Raportare Unică în Învățământul Superior (PNRUIS), care le permite universităților să facă o singură raportare pe an, urmează să fie lansată, potrivit unui proiect de HG pus…
Vezi articolul

“Dacă bolnavii intră în spital având un test PCR, nu văd de ce am face o diferențiere” în cazul studenților – ministrul Educației, despre cazul UMF Iași / Liga Studenților din Iași: ce face universitatea e “o ingerință total extralegală”

“Nu este îngrădit niciun drept” în cazul deciziei Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, de a permite participarea în format fizic la examene doar pentru studenții…
Vezi articolul