Curtea Constituțională a admis sesizarea președintelui Iohannis privind legea referitoare la școala online pe perioada stării de urgență

4.429 de vizualizări
educația digitală
Foto: Pexels.com
Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind neconstituţionalitatea unei legi iniţiate de PSD care prevede că învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar se poate desfăşura şi online pe perioada stării de urgenţă sau de asediu, potrivit Agerpres, care citează un comunicat CCR.

Acesta arată că judecătorii au decis că Legea pentru completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 este neconstituţională, în ansamblul său, hotărârea fiind luată cu unanimitate de voturi.

Legea criticată de Iohannis completează Legea educaţiei naţionale şi a fost transmisă de către Parlament şefului statului în vederea promulgării pe 23 aprilie. Prin completările propuse se urmăreşte crearea cadrului normativ în baza căruia activităţile din învăţământul preuniversitar şi universitar să se poată desfăşura şi online.

Potrivit lui Iohannis, prin modul în care a fost adoptată, însă, legea, a fost  deturnată voinţa iniţiatorilor, contrar principiului bicameralismului dezvoltat în jurisprudenţa Curţii Constituţionale. De asemenea, legea criticată încalcă dispoziţiile art. 78 din Constituţie referitoare la intrarea în vigoare a legii, se arată în sesizarea de neconstituţionalitate.

Foto: Pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel David: În norma didactică ai și o componentă administrativă. Problema este când aceste activități administrative sunt atât de multe și de complicate încât interferează cu rolul tău de profesor

Noul ministru al Educației, Daniel David, a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, că „în norma didactică ai și o componentă administrativă”, iar problema apare când activitățile administrative „sunt atât de multe…
Vezi articolul

Proiectul de planuri-cadru pentru liceu prezintă riscul unor schimbări de formă, modificările la bacalaureat nu au claritate, se simte o supraîncărcare mascată a curriculumului – Federația Părinților Edupart / Aceasta consideră, pe de altă parte, că este simplificat curriculumul și școlile vor primi autonomie crescută / Comparație cu Suedia

„Lipsa unei consultări reale cu părinții și profesorii” în pregătirea proiectului de planuri-cadru pentru liceu, riscul unor inegalități care să decurgă din flexibilitatea crescută, dar și o supraîncărcare mascată a…
Vezi articolul