Cursurile pot fi suspendate luni, după alegeri, în școlile în care sunt secții de votare, prin decizie a Consiliului de Administrație – document / Orarul de recuperare va fi stabilit tot de CA

5.339 de vizualizări
Foto: © Bizoon | Dreamstime.com
Școlile pot suspenda cursurile luni, 10 iunie, dacă sunt amplasate secții de votare pentru alegerile locale și europarlamentare în clase, potrivit unei adrese de la Ministerul Educației, obținută de Edupedu.ro. Orele pot fi recuperate conform ROFUIP, după un program stabilit de Consiliul de Administrație.

Conform documentului, este vorba de școli stabilite într-o listă comună a inspectoratelor școlare, a Birourilor Electorale Județene/ al Municipiului București și a reprezentanților prefecturilor și ai autorităților publice locale.

Orele ar urma să fie recuperate până la finalul cursurilor anului școlar 2023-2024, adică până pe 21 iunie, conform calendarului. Elevii de clasa a XII-a au terminat deja școala vineri, 7 iunie, iar pe 14 termină elevii de clasa a VIII-a.

„Având în vedere recomandările formulate în cadrul ședinței Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European si a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024, întrunită în data de 5 iunie 2024, inspectoratele școlare în colaborare cu Birourile Electorale Județene/Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti şi cu reprezentanții prefecturilor și ai autorităților publice locale pot stabili lista unităților de învățământ preuniversitar, la nivelul cărora se justifică suspendarea parțială sau integrală a cursurilor pentru zilele de vineri 7 iunie și luni 10 iunie 2024”, scrie în adresă, care poate fi consultată mai jos în articol.

„La nivelul respectivelor unități de învățământ suspendarea parțială sau integrală a cursurilor pentru zilele de vineri 7 iunie și luni 10 iunie 2024 se va face cu respectarea prevederilor art. 9 din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin OME nr. 4183/4.07.2022, cu modificările și completările ulterioare”, conform adresei.

„Modalitățile de recuperare a cursurilor și măsurile privind parcurgerea integrală a programelor școlare până la sfârșitul anului şcolar 2023-2024 vor fi stabilite de consiliul de administrație al unitatilor de învățământ, în conformitate cu prevederile Regulamentului-cadru de organizare și funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar”, mai scrie în document.

FOTO DOCUMENT Adresa 28.886 din 5 iunie 2024:

Iată ce prevede articolul 9 din ROFUIP 2022:

Articolul 9

(1) Anul școlar începe la 1 septembrie și se încheie la 31 august din anul calendaristic următor.

(2) Structura anului școlar, respectiv perioadele de desfășurare a cursurilor, a vacanțelor și a sesiunilor de evaluări, examene și concursuri naționale se stabilesc prin ordin al ministrului educației.

(3) În situații obiective, cum ar fi epidemii, intemperii, calamități, alte situații excepționale, cursurile școlare față în față pot fi suspendate pe o perioadă determinată, potrivit reglementărilor aplicabile.

(4) Suspendarea cursurilor cu prezență fizică se poate face, după caz:

a) la nivel individual, la cererea părintelui, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant, în cazul în care elevul suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, tratament imunosupresiv, alte afecțiuni cronice, afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă cum ar fi: transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare. În această situație activitatea didactică se va desfășura în sistem hibrid;

b) la nivelul unor formațiuni de studiu – grupe/clase din cadrul unității de învățământ, precum și la nivelul unității de învățământ – la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității, cu informarea inspectorului școlar general/al municipiului București, respectiv cu aprobarea inspectorului școlar general și informarea Ministerului Educației;

c) la nivelul grupurilor de unități de învățământ din același județ/municipiul București – la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea ministerului;

d) la nivel regional sau național, prin ordin al ministrului educației, ca urmare a hotărârii comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență, respectiv Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CJSU/CNSU), după caz.

(5) Suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivel individual, conform alin. (4) lit. a), se realizează cu avizul, motivat în scris, al consiliului de administrație.

(6) Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei școlare prin modalități alternative stabilite de consiliul de administrație al unității de învățământ.

(7) În situații excepționale, ministrul educației poate emite instrucțiuni și cu alte măsuri specifice în vederea continuării procesului educațional.

(8) Reluarea activităților didactice care presupun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor în unitățile de învățământ preuniversitar se realizează cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

(9) În situații excepționale, inclusiv pe perioada declarării stării de urgență/alertă, Ministerul Educației elaborează și aprobă, prin ordin al ministrului, metodologia-cadru de organizare și desfășurare a activităților prin intermediul tehnologiei și al internetului”.

Foto: © Bizoon | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


8 comments
  1. Serios? Cata lipsa de respect pentru copii, profesori și educatie! Vineri de la prima ora ne-au scos din sălile de clasa de pe parter și a trebuit sa găsim soluții ca sa nu oprim activitatea. De ce nu puteau aranja dupamasa sau sâmbătă sălile? Sunt copii care dau examene. Ca sa nu mai zic ca au adus cutiile de vot pline de mizerie, ca să le curețe femeile de serviciu din școală.

    1. Hai, nu vă mai plângeți atâta, că oricum, în perioada asta, nu mai aveți niciun chef (cum nu prea ați avut nici în timpul anului școlar), să îi pregătiți pe elevi, la școală pentru examene, decât la meditații pe bani frumoși. Și când am fost eu la școală și la școala generală și la liceu, în ziua de luni, de după alegeri, nu am făcut cursuri. Așa că lăsați-ne cu agitația asta pentru copii, că nu vă pasă nici cât negru sub unghie de ei.

      1. Darknight, cretinule, unii profesori avem ore in respectiva scoala doar luni si trebuie sa incheiem situatia clasei a opta. Avem elevi carora sa le clarificam media. Corigentii trebuie evaluati cu o nota in plus conform legii, trebuie verificate portofolii si/sau adus teste, trebuie tinuta pregatirea pentru evaluare in scoala. Daca tu ai frecat menta nu inseamna ca trebuie sa fie la fel si acum. Copiii acestia de clasa a VIII-a sunt saptamana asta pe ultima suta de metri, ei incheie anul.

    2. Nu vă mai plângeți și vă lamentați atât pentru copii, că nu vă pasă prea mult de ei (decât dacă faceți meditații cu ei pe bani frumoși). Oricum este ultima săptămână de școală și voi vă gândiți cum să vă petreceți cele 62 de zile de vacanță, nu să vă preocupați de copii. Și când eram eu în școala generală și în liceu (în facultate, nu, că am fost la privat), ziua de luni, după alegeri era liberă. Așa că ciocu’ mic și joc de glezne, că sunteți penibili!

      1. Mai sunt două săptămâni de școală pentru gimnaziu și clase primare, una pentru clasa a VIII-a, trei pentru liceul tehnologic. Toate la 27-35 de grade Celsius, fără AC (iar în clase, cine știe cât de cald se face.) Poate-ți pasă de elevii care îndură alături de noi temperaturile astea, tu probabil la 35 de grade ai fi vioi și permanent atent, că ești Superman.

        Te doare că nu o duci la fel de bine ca profesorii? Te simți neîmplinit că n-ai reușit să intri în sistem? Hai și arată-ne cum faci tu minuni, că de gură văd că ești bun.

        1. Nu mă doare, doar că sunteți o tagmă plătită prea bine, pentru 18 ore de muncă pe săptămână și vacanțe cu nemiluita

          1. DakNight si tu prea prost ca sa fii informat si documentat corect cu privire la norma unui profesor si cum trebuie ea implinita. Prea prost, prea ignorant si mai ales prea frustrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cultele au obținut tot ce au solicitat: Cererea de înscriere la ora de religie va fi valabilă pentru toată perioada de școlarizare, avizul cultelor va fi necesar pentru toti profesorii din învățământul vocațional teologic

Toate solicitările cultelor referitoare la învățământul preuniversitar au fost adoptate miercuri în Comisia pentru învățământ, în mai puțin de 30 de minute. Pe lângă impunerea religiei ca disciplină opțională la…
Vezi articolul