Profesorii pensionabili din județul Dolj care vor să rămână în activitate trebuie să fi urmat cursuri de formare, dacă sunt mai mulți candidați decât posturi libere, scrie Gazeta de Sud. În cadrul comisiei de mobilitate a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, cursurile de perfecționare s-au stabilit drept criteriu de departajare a profesorilor pentru menţinerea lor în activitate.
- Cadrele didactice care au împlinit vârsta de pensionare pot rămâne în activitate până la 68 de ani, depunând o cerere. Etapele de mobilitate încep acum și profesorii pensionabili își pot exprima intenția de a rămâne la catedră și au prioritate față de celelalte cadre didactice.
Conform metodologiei privind mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2022-2023, „personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul ştiinţific de doctor, care până la data de 1 septembrie 2022 împlineşte vârsta de 65 de ani, efectuează stagiul minim de cotizare şi dovedeşte competenţă profesională deosebită, a obţinut calificativul „Foarte Bine” şi nu a fost sancţionat disciplinar în ultimii 5 (cinci) ani şcolari încheiaţi, poate fi menţinut în activitate ca titular, în funcţia didactică până la 3 (trei) ani peste vârsta de 65 de ani, la cerere, conform prezentei Metodologii”.
Metodologia mai stabilește că profesorii care vor să preda și după vârsta de pensionare „se adresează, în scris, consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ, până la data prevăzută în Calendar. Profesorii din centre și cabinete de asistență psihopedagogică şi profesorii logopezi din cabinetele interşcolare se adresează CMBRAE/CJRAE în cadrul căruia este normat postul didactic respectiv. Cererile, însoţite de documentele justificative privind activitatea didactică şi ştiinţifică, se analizează şi se aprobă în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ, în perioada prevăzută de Calendar, în funcţie de evoluţia demografică la nivel local, de planurile de şcolarizare, de dinamica resurselor umane, de politicile de personal şi de evoluţia planurilor-cadru de învăţământ”.
Condiţiile legale de pensionare, luând în calcul limita de vârstă şi stagiul de cotizare, la data de 1 septembrie 2022, sunt:
- a) pentru femei, vârsta la ieșirea la pensie, 61 de ani şi 11 luni, 31 de ani şi 11 luni stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare;
- b) pentru bărbați, vârsta la ieșirea la pensie, 65 de ani, 35 de ani stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare.
Calendarul mobilității pentru anul școlar 2022-2023:
Foto: © Koba Samurkasov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.